't Is NIET van alleen kijken en overal afblijven tijdens de Archeologiedagen van 9 tot 11 oktober! Neeneenee, aanraken en doen mag helemaal. In àlle Vlaamse provincies ontdek je dat weekend superleuke activiteiten die iets te maken hebben met archeologie. Saai? Euh muziek maken met een wasbord of een middeleeuws toilet uitproberen... Waar moeten we zijn?!

Maison Slash stuurde alvast wat slashparents op stap om een aantal erfgoedsites voor jou te testen! Hier kon je al het verslag lezen van Elke over erfgoedsite Ename in Oost-Vlaanderen. Jenni en gezin trokken recent richting Grimbergen in Vlaams-Brabant om het MOT te ontdekken. 

Naar het MOT!


Het watte? Het MOT, oftewel het Museum voor Oudere Technieken, is gevestigd in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Let wel, zeg niet ‘oud’ maar ‘oudere’ in het MOT. Het museum heeft als doel ons technisch verleden in beeld te brengen en heeft het dus wel over ‘oud-maar-niet-versleten’- technieken. Zeg maar ‘low tech’ oplossingen die nu nog steeds brandend interessant (en soms actueel) zijn! Hoe werden zwaarden en wapens vroeger gemaakt? Wat deden we voor ons geliefd huishoudtoestel de wasmachine werd uitgevonden? En hoe belangrijk was de dorpssmid vroeger? Dit is een echt 'beleef'museum!


Kloppen, slaan en schuren. 

Jenni: Op een druilerige zondagnamiddag parkeerden we onze wagen aan de rand van een statige oprijlaan. We zijn zelf afkomstig uit de Vlaamse rand maar vroegen ons meteen af: hoe komt het dat we dit pareltje niet kennen? Na een sprintje in de gutsende regen werden we supervriendelijk verwelkomd in het onthaal van het Guldendal, een prachtige zeventiende-eeuwse kasteelhoeve. Hierin ligt het hoofdgebouw van het MOT, waarin de tentoonstellingen te bezichtigen zijn. Maar vergis je niet: dit is een beleefmuseum! Eentje waar je mag kloppen, slaan en schuren - wat als muziek in de oren klonk van onze twee vriendelijke doch hevige kwajongens.

En dat zouden we direct geweten (en gehoord) hebben. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen in het museum immers speuren naar de ‘Schatten van Vlieg’, een zoektocht waarbij je aan de hand van opdrachtjes de code moet kraken van het Prinsenkasteel, waar de schat zich bevindt. Gewapend met een hamer in de hand kropen de jongens zo in de huid van een timmerman en leerden ze welke materialen een steenhouwer gebruikt. Maar het absolute hoogtepunt was de werkkamer van de smid, waar ze zelf een stukje ijzer met hulp van hamer en beitel mochten smeden. Ze werden hier zo enthousiast over dat we moeite hadden om ze weg te krijgen. ‘Mama, hier komen we nog eens terug he?’, dixit August. Zeeeeeker weten. 


Sterke vrouwen, zware was.

Er was echter nog veel meer te ontdekken en te doen. Zo huisvest de benedenverdieping een interactieve tentoonstelling over 150 jaar wasgeschiedenis. Hier ontdekten we hoe onze wasmachines nog steeds volgens hetzelfde principe werkt als de eerste, vroeg twintigste-eeuwse modellen. Of hoe techniek een belangrijke rol speelde in de emancipatie van de vrouw. Ook hier mochten August en Felix zich volop uitleven. Ze maakten muziek met een wasbord en schreven een heuse reclamecampgane uit. Enne, niet dat wij bij Maison Slash aan stereotiepen doen, maar één ding is duidelijk: na het bezoeken van deze tentoonstelling noemt niemand de vrouwen nog het zwakke geslacht. Kloppen, slaan en schuren, part 2. 

Nog een toppertje is de fantastische speelzolder waar Happe de Houtworm al haar geheimen over hout prijsgeeft. Je hoort het al: als ouder kan je hier even uitblazen, maar je oren krijgen hier alles behalve respijt. Ook hier is het kloppen en slaan geblazen (kleine tip: gevoelige oortjes nemen best oordopjes mee). Maar allemaal wel supereducatief, en alleen al in dit gedeelte hadden we best uren kunnen vertoeven. Op schattenjacht!  

Het doel van al dit geweld was natuurlijk de code kraken van het Prinsenkasteel, of beter gezegd: de ruïnes ervan. Het waterkasteel was het onderkomen van de heren van Grimbergen, en onderging talrijke transformaties in de loop der eeuwen. Tot het in 1944 door Duitse soldaten in brand werd gestoken. Enkel de woontoren bleef overeind en deze werd volledig gerestaureerd. Gelukkig hadden we alle opdrachtjes juist zodat we dit stukje erfgoed ook van binnenuit konden ontdekken. Als echte Grimbergse ridders beklommen onze kiddo’s de donjon en ondervonden zij aan den lijve hoe (on)comfortabel een middeleeuws toilet was. Tot dan plots, op een onbewaakt fotomoment, August het uitriep: ’Mama, ik heb de schat gevonden!’ Euforie alom! 


Zet de archeologiedagen NU in je agenda!

We hopen dat het duidelijk is: Erfgoed en Archeologie zijn keiplezant én superinteressant! Wat ons betreft was het MOT een echte openbaring, en tijdens Archeologiedagen vallen er nog veel meer toffe ontdekkingen te doen. Surf naar de website en check de handige kaart met alle musea en attracties die jullie her en der in Vlaanderen kunnen bezoeken. Wij hebben 9, 10 en 11 oktober alvast met een dikke rode stift in onze agenda aangeduid!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Archeologiedagen. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.