Geschiedenis is eikes. En archeologie is saai. Als je wilt zien hoe deze twee clichés met één gemakkelijke zwaai van de tafel worden geveegd, dan moet je maar eens naar het Gallo-Romeins museum gaan in Tongeren. Slashparent Lobke en gezin mochten al een preview bezoek maken in aanloop van de Archeologiedagen die van 9 tot 11 oktober plaatsvinden. Een bezoek aan het museum hield de jonge kinderen (inclusief klein Mil van 3 jaar) meer dan twee uur bezig. Howla, wij willen weten waarom! (Spoiler: het heeft te maken met Bob en een binnen-blotevoetenpad!)

"Mama, waar komen wij eigenlijk vandaan?" Goeie vraag van Frauke, dochter van slashparents Lobke en Patrick. Samen met hun drie kinderen Kobe (10  jaar), Frauke (8 jaar) en Mil (3 jaar) stuurden wij hen naar het Gallo-Romeins museum in Tongeren om door de tijd te reizen. Van de prille prehistorie, over de Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen naar het begin van de middeleeuwen. Als dagtrippers van het eerste uur maakten zij er een zalig dagje weg van. "Tongeren is echt een toffe kinderstad!," aldus Lobke.


LOBKE:
'Vandaag gaan we een superleuk museum bezoeken: het Gallo-Romeins Museum!' 'Gaan we dan Asterix en Obelix zien?' vraagt Kobe? Hahaaaa, goed geraden, Kobe, maar er is nog veel meer te zien in het museum. Dus...voor we richting het verre Limburg rijden, besluit ik hen eerst een lesje geschiedenis voor te schotelen tijdens het ontbijt. Homo Erectus, Homo Sapiens, Neanderthaler,  Ambiorix, Galliërs, Romeinen, Eburonen... ze passeren allemaal even de revue. Kobe en Frauke hangen aan mijn lippen (echt waar!) dus we zijn helemaal klaar om meer te ontdekken en te onderzoeken en vertrekken enthousiast richting Tongeren. De coronabeestjes zijn nog niet weg maar als we ons houden aan de regels (lees: een tijdslot reserveren, mondmaskers in de aanslag en de bezoekregels strikt volgen) dan kan een museumbezoek met kinderen prima!

Een levende geschiedenisles met een toffe archeoloog

Een hartelijke verwelkoming in het Gallo-Romeins Museum zorgt ervoor dat Kobe, Frauke en Mil er zin in hebben! Ze krijgen alle drie een audiogids om samen met archeoloog Bob de Graver te genieten van een boeiende luistertocht. Bob vertelt vol passie en humor over onze geschiedenis terwijl hij stopt bij de allerboeiendste voorwerpen zoals bij de vuurstenen en de werktuigen van de Neanderthalers. Kobes ogen fonkelen wanneer Bob vertelt over de jacht op mammoeten en paarden en het maken van kampen. "Wow mama, dat moet cool geweest zijn om in die tijd te leven want dan mochten we vuur maken en kampen bouwen!"

Een beetje verder gaat Kobes fantasie nog meer de vrije loop wanneer hij de archeoloog hoort vertellen over het 1 meter-lange-zwaard waarmee Ambiorix vocht tegen de Romeinen. "Dat wil ik ook doen!" Tijdens onze tocht doorheen het museum blijft de archeoloog zijn aandacht trekken door er af en toe een quizvraagje in te stoppen. Weet jij wat het lievelingsdrankje van de Romeinen was?

Een echte onderzoeker met de Waaier van Ward

Frauke is meer fan van de Waaier van Ward, een speelse fotozoektocht waarmee kinderen de tentoonstelling op een speelse manier ontdekken! Mil is nog een beetje te klein voor de zoektocht, maar samen met zijn zusje is hij meteen getriggerd om mee om op zoek te gaan naar leuke voorwerpen doorheen het museum. Met de waaier in hun handjes gaan ze op zoek naar tien voorwerpen. Van elk voorwerp zijn er drie foto’s maar slechts één foto is de juiste, de twee andere foto’s bevatten een fout. Frauke trekt door het museum als een echte onderzoekster en duwt de goede foto’s  - met wat hulp van ons - uit. De bedoeling is dat we straks alle juiste foto's op een rij leggen en een zin vormen. Check! Gelukt! Aan het einde van ons bezoek krijgen we dan een badge waarmee we thuis zelf een mooie speld kunnen maken.

Kinderen in een museum geboeid houden, vind ik zelf altijd een uitdaging. Maar het Gallo-Romeins Museum is erin geslaagd om mijn kroost meer dan 2u (!) nieuwsgierig te houden en dat vind ik een hele prestatie. Merci Bob om ons mee te nemen in deze leuke live geschiedenisles! Je boeiende verhalen afgewisseld met toffe quizvragen en leuke doe-dingen zoals het blotevoetenpad midden in het museum zullen ons zeker bijblijven! En dankzij jou willen ze nu zo'n mooie muurschildering als in de tuin van een Romeins huis namaken.Moe maar voldaan trekken we nog even langs de museumshop die barst van de interessante geschiedenisboeken op kindermaat en toffe souvenirs. Tijd om Tongeren buiten de museummuren te ontdekken, om op zoek te gaan naar Ambiorix en om het kinderparcours van de Mijlpaalroute te doen. Een wandeltocht vol leuke spelletjes, raadsels en een fotozoektocht. Maar eerst genieten we nog van een heerlijk pak verse smoutebollen op het marktplein want tijdens ons bezoek was het kermis, hoe lang was dat geleden seg? Mmmmm!

Ook leuk in Tongeren
Ben je zelf een dag of weekend in Tongeren? Dan kunnen wij een bezoek aan het Teseum zeker aanraden, je kan er deelnemen aan een nieuw gezinsparcours waarbij je een pad van verschillende ambachten in de schatkamer van de archeologische site aflegt. Je krijgt er zelfs een spelletjesboek in de hand waarmee je zelf een ambacht kan leren als echte leerjongen-of meisje. Nood aan buitenlucht? Ga dan even wandelen in het natuurgebied van De Kevie waar je op ontdekkingstocht kan gaan. Kleine archeologen in huis? Dan is een bezoek aan de archeologische Neanderthalersite in Veldwezelt een goed idee! Overal in Limburg vind je sporen van het verre verleden dus het is zeker de moeite waard om met je kleine onderzoekers hier eens naartoe te trekken.

Oh ja en vergeet zeker niet om eens te passeren langs Boekenbar De Schildpad als je in Tongeren bent. De Schildpad is een knus tweedehandsboeken-winkeltje waar je wat kan drinken of kan genieten van (vegan) gebak. Mmmmm...!

Goesting gekregen? Plan dan een dagje of weekendje Tongeren tijdens de Archeologiedagen van 9 tot 11 oktober want dan vallen er qua erfgoed en archeologie allerlei extraatjes te scoren. Ook elders in Vlaanderen valt er vanalles te beleven. Zo vind je op hun website een handige kaart  met daarop een overzicht van alle plaatsen waar je in Vlaanderen met je kinderen kan ontdekken hoe cool archeologie eigenlijk wel is. Maar, je kan ook activiteiten vanuit je eigen kot beleven. Wat dacht je van koken samen met een foodarcheoloog? Waaaah kei tof! Ga het snel allemaal ontdekken!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Archeologiedagen. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.