Op zoek naar de beste, zaligste, meest idyllische en best-voor-de-kinderen-maar-ook-voor- wij-ouders en portemonnee-vriendelijke vakantiebestemming? Sluit dan zeker de optie mobilhome niet uit. Het kan fantastisch zijn. Er zijn echter wel een paar bedenkingen om mee rekening te houden, verklapt slashparent Laura. Want een mobilhome. 30 dagen. Twee ouders, twee mini's en één hond. Laat de miserie challenge beginnen!

Be a friendly, flexible parent 

Wij hebben al lang geleerd dat we niet meer voor onszelf op reis gaan. We hebben nu een warm mooi maar messy gezin, dus we gaan ook op reis met dat gezin. Rusten en chillaxen is on our own time. Maar, gooi je je vooroordelen en onrealistische reiswensen even overboord, dan zal je met volle teugen kunnen genieten van een [kemper]reis, jaja, dat ieniemienie huisje op wielen. Want weet je, waar je ook staat (lees: een vadsige parking waar Mr J een zak vol gemeen vuil met zijn nieuwe grijptang gevuld heeft), je gezellig huisje is altijd met je mee, en dat is op zich een zalig gegeven.

Wij reisden met Robert (2), Mia (8 maanden) en Coppa (kleine knager) via Bordeaux richting de Spaanse bergen om als eindpunt in Bilbao te arriveren. TOP. SUBLIEM. MAAR HARD WERK. Flexibel zijn op dit type reis vertaalde zich voor ons bijvoorbeeld in blij zijn met drie uur rijden op een dag en niet meteen onze eindbestemming willen halen: iedere plek als een winner zien en niet bestempelen als just passing by. Zo apprecieer je de reis op zich, wat handig is als je 30 dagen onderweg bent.

Zet geen onrealistische plannen op touw, zoals een wandeling van vier uur met gedroomde lunch of een sfeervol Guggenheim bezoek met het hele gezin. (Wij splitsten op en konden apart, effectief genieten van de kunst en stilte terwijl de andere de kinderen bezighield of liet slapen in het park nabij.) Wees blij met de mooie momenten die je krijgt en beweeg op het tempo van je kinderen.

Pack the essentials 

Newsflash. Een mobilhome heeft minieme opbergruimte. Voorzie dus enkel in het hoogstnodige. Vijf pannen en 10 borden is voor niets nodig, net zoals drie verschillende bikini's en 6 kleedjes. Zorg voor een warme trui die bij praktisch alles past, een lange broek en dan wat fleurige zomerstuff. Uiteraard, genoeg body's en slabben voor de kleinsten onder ons. Ook wat boodschappen betreft, kan je niet uitgaan van een collect & go voor een week aaneen. Het goede nieuws? Je passeert overal wel lokale kaas- en groenteboeren, wijngaarden, bakkers en honingmakers waar je je tegoed aan kan doen. Daarbij, een blikske maïs hier en een cracotte met confi daar, kunnen ook omgetoverd worden tot een gezellig eetmoment. Het hoeft niet altijd le grand luxe te zijn. Picknicken is easy peasy. Je bent natuurlijk on the go, dus pik hier en daar ook eens een fun maaltijd uit.

Wat essentieel bleek tijdens ons avontuur? De fiets! Als we niet ergens in the middle of nowhere sliepen, gingen we op zoek naar een mooie camping buiten het stadscentrum. Zo ook bij Bordeaux. Dan is het maar de fietsen af te halen, cruiser aan te koppelen, kindjes doppen, hond achteraan, rugzak vullen en hupsakee. (leest nog altijd als veel werk - en dat is het ook- maar hoe vrij voel je je niet als je dat centrum dan binnenfietst, een ijssalon spot en rustig met al je gerief naast je toeziet hoe je oudste de duiven opjaagt op het plein)

Choose your bed well

Wissel mooie natuurplekken af met campings. Idyllisch de ene nacht, praktisch de andere. Wassen en plassen moet ook gebeuren, een welkome afwisseling na enkele dagen in 'the wild'.

Een interessante app om te weten waar je mag staan, waar het moooooi is en hoe de plek eruit ziet, is Park4night. Het geeft je info over zowel picknickplaatsen, slaapplaatsen, campings als plekken waar je je water lossen kan. Een grote dank je wel aan de vinders en recensenten van de locaties waar we verbleven, onvergetelijk.

Kleine tip: als je er net zoals ons voor kiest om in of bij de open natuur te parkeren (= heerlijk opstaan met het beste zicht), investeer dan in een alarmsysteem. Je denkt er liever niet aan, maar je weet maar nooit.

Keep an open mind 

Maak gerust een vage planning van wat je route wordt. Maar pin je er niet op vast. Sla eens een andere weg in en wie weet bots je wel op een heuse verrassing. Wij vatten onze reis aan begin september met als doel Slovenië. Na nacht 1 in de Vlaamse Ardennen en het zien van een onheilspellend weerbericht, vertrokken we de volgende ochtend met een nieuw doel: Bilbao. 

Talk 

Praat met de mensen die je ontmoet, kom te weten waar je juist bent, wat de moeite is in de buurt. Je leert zeker bij! Daarbij is een mobilhome de ideale reiskeuze om in de diepte te gaan met elkaar. Want wat doe je 's avonds? Een vuurtje maken, rustig babbelke doen in ons [kemper]stoelke met een glas wijn in de hand terwijl we stilletjes luisteren of Robert weer niet uit het bed valt. (= vraag aan je verhuurder of er slaaprekjes voorhanden zijn ;-) ) 's Morgens kruip je lekker samen in het grootste bed en worden er boeken gelezen, geknuffeld, gespeeld en gekeken, naar waar we nu weer wakker geworden zijn...

Last minute must pack items 

Deze spullen hebben mogelijke frustratiemomenten omgetoverd tot hoe-bedoel-je-dit-is-een-lastige-reis?

1. Dyson (indien je die hebt) en anders een vuilblik + borstel om de strandbezoeken tot nul te herleiden in je home
2. Tupperware plus een groot laken voor al die nom nom picknickmomenten
3. Powerbank (want vermoeide kindjes zijn ook wel eens beu gekeken op boeken en plastiek dieren)
4. Bialetti koffiemaker voor... euh, elke ochtend- en middagstop
5. Geurhangertje voor het toilet/douche
6. Mini-bbq
7. Scherp mes
8. Slijpsteentje
9. Draagzak (of twee)

WE WENSEN JE DE BESTE MOOISTE MOMENTEN OP JULLIE AVONTUUR!