Dat je niet altijd met het hele gezin op vakantie moet trekken, toont slashparent Uus ons graag. En dat je het daarvoor niet zo heel ver moet zoeken ook. Ze trok er met haar kinderen en zonder man een paar dagen op uit bij onze noorderburen. Naar de Veluwezoom, het oudste nationale park van Nederland.

*dit artikel dateert van een jaar geleden voor de coronacrisis. 

Het moet een klein jaar nu zijn dat ik mezelf definieer als een kangoeroemoeder. Niet dat ik vlotjes over bergen wasgoed en lange to-do-lijstjes heen spring, wel omdat ik mijn kinderen het liefst in mijn buidel steek. Dicht bij mij kan ik naar hen kijken en hen zien groeien en springen in hun eigen leven. Minder kampjes, minder opgelegde structuur, minder verwachtingen. Die buidelbehoefte was sterker dan het beperkt aantal verlofdagen van de kangoeroevader, dus de beslissing was snel genomen: tijdens de herfstvakantie stak ik mijn kinders in mijn buidel en ging alleen met hen op reis. Naar Nederland.

Een huisje zo groot als een buidel

yzky8zop7q3v2xPCmNTzlykOaV6BHh87kgSejbsB.jpeg

Kangoeroe’s gedijen goed in de stad, ze houden van musea en van koffietjes drinken. Maar ze houden ook van kleine huisjes zo groot als hun eigen buidel, zodat hun kinderen maximaal een armlengte van hen verwijderd zijn. Deze kangoeroemoeder liet de stad daarom links liggen en boekte een tiny house van Buitenplaats Beekhuizen midden in de natuur ten noorden van Arnhem. Een tiny house genaamd 'pod': een hip houten klein, doch comfortabel, ding. Daar konden we in slapen, douchen, eten, schilderen, tafelen, en tetris spelen met onszelf en de bagage. Puzzelen dus, dat wel, maar de koffer van de auto kon dienst doen als extern berghok. Hoe welkom is die kleine knusheid ‘s avonds als je overdag alleen maar vrijheid en weidsheid voelt?

tig kilometers aan wandelingen

Want we gingen wandelen, elke dag, in het Nationaal Park Veluwezoom. De Veluwe zeg je? Nee, de Veluwezoom! Het is meteen het oudste nationaal park van Nederland, en ligt aan de oostelijke rand van de Hoge Veluwe. Er is keuze uit verschillende wandelingen, die elk op zich erg afwisselend zijn, met vertrekpunt rechtstreeks vanuit Buitenplaats Beekhuizen of vanaf een parking in de buurt. Er is een brochure met een overzichtelijke kaart en aangeduide kilometers. Dat volstond om op pad te gaan.

RSBF4lhdjVeSrdvNCoD15um0mc4gI81nzkQw9zXN.jpeg

TjIdDSJ0W1IKs5XyeNE2cnvjOj2HRkgifLPKtZ6R.jpeg

En wat voor pad en paden! We verbaasden ons over de helderheid van beekjeswater, stonden versteld van het bladerdek dat plots openbrak en een meer tevoorschijn toverde dat omzoomd was met felle oranjekleurige herfstige bomen. We wandelden tussen oeroude bomen, tussen dor heidelandschap, langs schapen en paarden, over knuppelpaadjes of door oude beuken omzoomde lanen. Bergop, bergaf, ook dat. Op een van die bergen staat een bank, dé bank, dé (relatief) monumentale bank die ter ere van éne mijnheer Pos werd gebouwd: voilà, de Posbank. Daar heb je 90 meter hoog een immens uitzicht over de Veluwe, Arnhem en zie je misschien zelfs Duitsland liggen.

Met de auto reden we op goed geluk nog richting een wat meer afgelegen parkeerterrein. Zo kwamen we toevallig terecht op een uitgestrekte zandvlakte, alsof het strand zich per vergissing even tussen de bomen had gesmeten. Dit vroeg gewoon om een zandkasteel!

b4kRjd9EmgIAe4lP3xNfjTrXZM8rMu3jT4EjxsiB.jpeg

iSMYbLuiu7dY5ZTT5EOnpBmsPw3ijjMsmrCPUWvF.jpeg

Behalve een hoge toren (de Emma pyramide) en een schapenstal, zijn er ook twee bezoekerscentra en nog wat horeca te vinden. Helaas, momenteel gesloten.

Vuurke stook

Als die zon ondergaat, mag je met de auto niet meer over de verharde wegen rond het natuurgebied rijden. Een terugkeer voor zonsondergang maakte het ideaal om nog even te spelen op Buitenplaats Beekhuizen in afwachting van het eten dat in de microgolfoven stond. Of werd geleverd. Kangoeroe’s koken immers niet, en de pod heeft geen kookvuur ter beschikking. Slim gezien, het ideale excuus ook om je te nestelen in de heerlijke zeteltjes met schapenvellen van het bijhorende en absoluut sfeervolle drop box restaurant Woodz waar het een komen en gaan is van wandelaars.

gxSCWfJuTB35Qpu3rIKiWaDSToDYKGPnKi6KrwrN.jpeg

qMDkCyFVrbL20PdzFLUKCHLrBfcKm7CclQEZCt5h.jpeg

De dag kon niet afgerond worden zonder een vuurtje op de vuurschaal naast de pod. Niet evident want kangoeroe’s en vuur, dat was geen combi met veel ervaring. Maar de laatste avond lukte het om meer te doen branden dan enkel de aanmaakblokjes. Heerlijk hoe we vlot anderhalf uur bezig waren met kijken naar de vlammen, uitkiezen van de volgende houtblok, luisteren naar het geknetter, wrijven in onze ogen en poken in òns vuur. Of hadden de marshmallows daar ook iets mee te maken?

Het was heerlijk om mijn kinderen over te leveren aan de cadans van hun voeten, de eenvoud van gewoon wandelen, de nederigheid tegenover de natuur, de gensters van een zelfgemaakt vuur en de tintelingen in hun benen onder een heerlijke dons. We kijken er wildenthousiast op terug, ook al hebben we geen edelherten noch kangoeroe’s gespot.

Ook zin in wat kangoeroeën op de veluwezoom?

Nationaal Park Veluwezoom

Logies

Buitenplaats Beekhuizen

Bovenallee 1

6881 AJ Velp

www.buitenplaatsbeekhuizen.nl