Tijdens de wintervakanties vertrekken veel mensen richting skipistes. Maar het is niet iedereen gegeven om helemaal naar de Alpen, Vogezen of weten wij veel welk sneeuwlandschap te trekken. Daarom geven we enkele dolle wintertips dichter bij huis. Voordeel: je moet niet wachten op de vakantie om ervan te genieten!

1. Schaatsen op natuurijs

kraenepoelHet moet al eventjes goed gevroren hebben voordat je je in België op het natuurijs mag wagen met je schaatsen. Maar àls het eindelijk zover is, is het wel keihard de moeite.  De Kraenepoelvijver in Aalter is altijd een van de eerste plekken van het land waar je mag gaan glijden, omdat hij zo ondiep is. Maar overal in België zijn er plekjes te vinden. Een verzameling van schaatshotspots vind je op deze kaart!

2. Indoor ijsschaatsen

indoor schaatsen Foto: Pcutler


Blijven - zoals vaak in België- de temperaturen steeds net boven het vriespunt, ga dan gewoon voor de indoor versie van schaatsen. Ook plezant!  In de indoorpistes van Leuven, Liedekerke en Sint-Lambrechts-Woluwe kan je in elk geval het beste van jezelf geven!

 3. Indoor skieën

ski foto: Ice Mountain Adventure Park

Wie liever skiet, kan bij sneeuwval natuurlijk richting Hoge Venen voor the real deal. Maar je weet wel - België en al, dus speel op zeker en ga naar een indoorpiste. Er is Ice Mountain in Komen met twee indoorskipistes, in Snowvalley in Peer kun je op sommige dagen tegen heel voordelige tarieven skiën op een van de vier pistes. Ook in Skidôme Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen), net over de grens, kun je indoor skiën en snowboarden.

4. Winterse fauna en flora spotten

winterpret Foto: Patrick Demildt

Geen avonturier of held op sneeuw of ijs? Hou het rustig en ga eens wandelen in een natuurpark. Gebieden als Bourgoyen-Ossemeersen in Gent, het Vinne in Zoutleeuw of het Zwin aan de kust zijn prachtige plaatsen om vogels te spotten die er overwinteren.  De kuststreek tussen Middelkerke en het Franse Duinkerke krijgt sinds een paar jaar dan weer bezoek van wilde zeehonden. In de winter komen de dieren vaker aan land omdat het dan een stuk rustiger is op het strand.

5. Sleekaart

winterpretValt de sneeuw uit de lucht? Vergeet niet de slee boven te halen!  Er zijn keiveel plekken bij jou in de buurt. En als iedereen een beetje samenwerkt en zijn geheime slee-hotspots deelt, wordt de kaart enkel uitgebreider. Doen!