Je kent het allicht wel, de niet
negeerbare reiskriebels. Veraf of dichtbij, je wil de wereld zien en
als het even kan ook nog met je kroost erbij. We kunnen er echter
niet om heen: ecologie en duurzaamheid komen, gelukkig maar, steeds
meer onder de aandacht, niet in het minst in het toerisme. Maar wat
is dat nu duurzaam reizen? En hoe pak je dat dan aan? Slashparent Lieselot pluisde dit voor Maison Slash van naaldje
tot draadje uit.

LIESELOT

83EoinEe6MPn8nBUDFdm54q6BtWvS2mgNpiLQQRj.jpeg

hPnjDf0SKWoOfXrrD6ZRrV1EinFTdCshKXfLn8GV.jpeg

Duurzaam reizen, wasda?!?

Wanneer je op verantwoorde manier op reis gaat, heb je respect voor het milieu, de cultuur en de lokale gemeenschappen. Het is een mensgerichte manier van reizen waarbij je beseft dat je slechts te gast bent in een land. Het ont-moeten staat voorop en je ziet graag het geld terecht komen in de handen van de lokale bevolking. Jezelf helemaal onderdompelen in het lokale leven, klinkt als heerlijk toch?! En zo zorg je er ook voor dat je eigen kinderen later tegen hun kinderen kunnen zeggen: "Wacht maar tot je groot bent, dan gaan jullie blij zijn dat we jullie hier mee naartoe hebben genomen."

CX8mb1kDv14cRYhwAYzwMZpXMeTU65UVucOVpp1f.jpeg


Duurzaam reizen, hoe pak je dat aan?!

 1. Respect hebben voor het milieu is top prioriteit. En dat doe je niet alleen door geen afval de natuur in te gooien. In toeristische gebieden zie je vaak dat er roofbouw op de leefomgeving gepleegd wordt, dit om de inkomsten uit het toerisme veilig te stellen. Maar wat als wij als bewuste reiziger beter leren omspringen met de soms schaarse middelen zoals water en brandstof?  Met kleine aanpassingen kom je al heel ver. Denk maar aan het openbaar vervoer gebruiken om zo alle lokale geuren goed te leren kennen, indien eigen vervoer een must is een hybride of elektrische wagen te huren, een douche nemen in plaats van een uurtje te liggen weken in pikzwart badwater en zeg nu zelf, het dagelijks verversen van bed- en badlinnen is in de meeste gevallen toch niet nodig?

 2. Een vakantie dichtbij huis is nog steeds groener dan eentje veraf. Reis je toch naar een ver land? Doe dit dan voor een langere periode. Perfecte excuus trouwens om aan je baas een lange verlofperiode aan te vragen. Je offert jezelf op voor een betere wereld. Dat heet dan win, win! 

  n8CtdUcNePeczeDOfWbpEAfQcwjV9vQQ3i8YCS6q.jpeg

 3. Bereid je reis grondig voor en kies voor verblijven en voedsel waarbij vooral de plaatselijke bevolking wel vaart. Pas voor grote toeristische infrastructuren en ga voor kleinschalige familie-hotels en/of logeerplekken met ecologische initiatieven zoals zonnepanelen, lokale restaurants en ter plaatse aangekocht voedsel. 

 4. Vergeet niet om tijd te nemen om de andere cultuur te ontdekken en mensen te ontmoeten. Maak gebruik van lokale gidsen en/of proef van activiteiten die je in contact brengen met locals. 

  C6UeHSZ8TrfgXqoFRDy9Alm6viudCETqRNl1oqnl.jpeg

 5. Nieuwe, andere culturen ontdekken wordt meestal ervaren als enorm verrijkend. Wees je er echter van bewust dat je als Westerse reiziger een enorm impact kan hebben op plaatselijke gemeenschappen. Probeer je gedrag zoveel mogelijk af te stemmen op de andere cultuur en laat je Westerse gewoontes los. Hierbij gaat het vaak om kleine, eenvoudige zaken. Bezoek je een boeddhistische tempel, heb respect en draag dan de correcte kleding. Het kost je geen moeite en de lokale bevolking zal je dankbaar zijn.  

 6. "Mama, neen, ik wil niet op de foto",  is menig ouders meer dan gekend. En niet alleen je kleintjes willen niet altijd zomaar op de foto, ook lokale bevolking wil liever niet als de nieuwste Rihanna behandeld worden. Fotograaf daarom niet zomaar alles en iedereen.

  yCO18Ow3tKNbVu9DBZ3FsSr2VPFLeyMqp668ptt7.jpeg

 7. Vliegen, het hoort er zo vaak bij wanneer we op reis gaan. De CO2-uitstoot is echter enorm. Duurzaam reizen koppelen aan vliegtuigreizen is bijgevolg niet eenvoudig. Geen vliegtuigreis meer inplannen is dan wel de duurzaamste oplossing van allemaal, maar reizen naar verre bestemmingen blijft waardevol en draagt bij tot een beter begrip van de wereld. De volgende keer dat je een vliegtuigreis wilt boeken kan je echter met een aantal zaken rekening houden. Is het nemen van het vliegtuig echt noodzakelijk om je bestemming te bereiken? Soms zijn er toffe en vooral minder belastende alternatieven. Een langzamere reis met bus of trein bijvoorbeeld of een fietsvakantie. Is er geen andere optie, compenseer dan je vliegtuigreis. Steun daarvoor gespecialiseerde organisaties zoals CO2logic.beGreenseat.nl of Treesforall.nl. Zij berekenen hoeveel je moet betalen om je uitstoot te compenseren en investeren je geld in duurzame energie en herbebossing. Een kleine extra kost maar wel een groots gebaar. 

 8. Wanneer je op reis vertrekt, schakel dan alle elektronische apparaten (indien mogelijk) in huis uit. Er is vast en zeker niemand in huis die om vijf uur 's morgens absoluut naar Pow Patrol wil kijken en ook de lader van de tablet heeft zijn pauze verdiend.

 9. Neem op reis drinkbussen mee want in vele hotels en winkels kan je los drinkwater verkrijgen. Zo verminder je weer de afvalberg. Vergeet echter niet dat je niet zomaar overal ter wereld kraantjeswater mag gebruiken, tenzij je heel graag de emergency room in je vakantieland wil leren kennen. Wij raden dat  echter af! 

 10. Koop geen illegale souvenirs en wanneer je souvenirs naar huis wil meenemen, koop ze dan rechtstreeks bij de makers zelf. Laat die 'Made in China' maar in de winkel. Afdingen kan dan weer wel maar drijf het niet te ver.