Het is belachelijk, ik weet het, maar nooit eerder ben ik met mijn gezin in de Efteling geraakt. Intussen zijn de kinderen 9 en 11, het was bijgevolg een nu of nooit-verhaal. Omdat de NU-optie de plezantste is, brachten we afgelopen weekend een bezoek aan de WinterEfteling en mochten de we opening van een gloednieuwe attractie bijwonen: Fabula. En zo'n bezoek aan een sprookjespark met twee opgeschoten kereltjes, hoe dat dan ging? Zo. 

Het is bijna misdadig om niet met je peuters, kleuters of kinders naar de Efteling te trekken als ze er de gezegende leeftijd voor hebben (zo ongeveer vanaf de geboorte dus :-)), maar wij waren er vreemd genoeg nooit geraakt. Nochtans werd het bezoek aan het sprookjespark wel vaak op tafel gegooid als mogelijke beloning. Ongeveer een jaar of drie al intussen had het jongste kind de uitstap meer dan tegoed! 

Opening nieuwe attractie

Zo blij dat we dus waren toen we last minute werden uitgenodigd voor de opening van de laatste nieuwe attractie Fabula, een 4D-film met een prachtige storytelling en ditto take-a-way boodschap voor de kinderen. (Moraal: als je niet lief bent, moet je veranderen. Dus wie deze message op een originele manier wilt overbrengen, je weet waar te gaan.)

Na de film met behapbare tijd van 8 minuten (en dat gesmaakt werd door zowel ouders als beide kinderen) lag het park voor ons open voor verdere ontdekking. 

Winter in het park

Wij hebben zo van die kinderen die het voorgenot ook appreciëren en vaak op youtube al het te bezoeken park ontdekken. Maar vanwege de last minute uitnodiging kwamen we nu als Efteling-maagden onbeslagen het ijs op. Het eerste uur hebben we dus vooral in het park gewandeld en keuzes gemaakt, wat zeker geen straf was in de leuke en winters aangeklede thema-dorpen.


Onze eerste stop hielden we graag rustig. Een rondje langlaufen vonden we alle vier dankbaar als test indien de sneeuw ooit valt in de Ardennen. Conclusie: tof om met (bijna)tieners te doen! De ruzies, het geduw en getrek namen we er al 'groen' lachend bij.


Sprookjes en verbeelding

De Efteling noemt zich niet voor niets 'sprookjespark' en daar lag volgens mij de échte uitdaging voor mijn iets oudere zonen. Terwijl de jongste van 9 nog volop genoot van de magie, verhalen en fantasie, kon de oudste het niet laten om met één enkele droge opmerking de sfeer redelijk te ontnuchteren. 

Niettemin genoten we samen van enkele mooie indoor belevenissen zoals Symbolica en de Vliegende Fakir. En ik was héél graag ook nog een wandeling gaan maken in het Sprookjesbos bij Langnek, de dansende schoentjes of de Indische waterlelies. Maar dat heb ik wijselijk uit mijn hoofd gezet. Don't push your luck mom.


Vrouwelijk geweld

Geen sprookjes? Dan graag thrill rides alstublieft! Iemand moet mij wel uitleggen waarom net mijn gezin niet meteen absoluut fan is van rollercoasters?! De moeder des huizes heeft hen uiteindelijk toch kunnen overtuigen om samen enkele loopings te doen. Want heerlijk vind ik dat! 11Y heeft intussen de smaak te pakken - de Python deden we samen twee keer! Al was de Baron een stap te ver voor mijn mannelijk gezelschap en genoot ik als single rider van de vrije val. (Zoek mij op de foto:-))


Conclusie?

Naar de Efteling moet je gaan - ongeacht de leeftijd van je kinderen. Maar doe het toch eerder vroeg dan laat (en ga daarna gewoon nog eens terug). Ik zal nog jaren spijt hebben dat ik niet in het Sprookjesbos ben geraakt. Mag ik iemands kind nu lenen?