Misschien heb je er ook al eens aan gedacht. Om gewoon te blijven fietsen. Om met gans het gezin je boeltje te pakken en erop uit te trekken. Een maand, een halfjaar of waarom niet meteen een jaar? Eens echt weg zijn. Ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Je denkt dat het niet kan. Wrong. Annelies en haar gezin zijn het strafste bewijs. Europa rondfietsen met kinderen? Zij deed het. Een heel jaar lang. 

Ken je dat gevoel? Je bent met je kinderen onderweg, naar de opvang of school of… maakt niet uit. Je zit op de fiets. De zon schijnt op je snoet. En daar is ie dan plots, die kriebel die vanuit je onderbuik richting je hart schiet. Deze gat even sneller bonzen en van daar vertrekt er een boodschap naar je hersenen: Drang naar avontuur! Je droomt van reizen op een avontuurlijke manier zoals toen er nog geen kinderen waren. En als het even kan, zonder auto, maar met de fiets op een minimalistische en toch sportieve manier. Wel dat kan! Annelies en haar gezin zijn het bewijs. europa rondfietsen met kinderen

Je droom waarmaken kan!

Ooit was het een mooie droom, dan een geheim, vervolgens een geweldig avontuur en nu heerlijke herinneringen. Van juli 2016 tot en met augustus 2017 fietsten Annelies en gezin Europa rond. Het resultaat? 14.786 kilometers en maar liefst 18 landen! Van België naar Frankrijk en onmiddellijk de plas over naar the UK. Eilandjehop naar Ierland. Bootje nemen naar Frankrijk. Verder trappen naar Spanje, Portugal, terug Spanje. Met de ferry naar Italië, toerke doen en dan met de vlieger noordwaarts naar Litouwen. Letland, Estland, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en na 302 fietsdagen en 115 rustdagen uiteindelijk terug het vliegtuig op richting België. europa rondfietsen met kinderen

Klinkt simpel toch?

Klinkt simpel, en is ook simpel. Je moet gewoon even die persoonlijke mentale muur over. ANNELIES Ik was ooit op de fiets- en wandelbeurs aan de praat geraakt met een fietsend gezin, en ze zeiden me :“Er zijn zoveel dingen die je kunnen tegenhouden, maar uiteindelijk moet je gewoon de beslissing maken en al de rest lost zichzelf wel op”. Dat is iets dat ik altijd in gedachten heb gehouden. Ik wou niet binnen enkele jaren zeggen “Ik heb altijd gedroomd van een grote fietsreis met het gezin, maar dat is er nooit van gekomen”.

Ik moet wel zeggen, het moeilijkste van onze hele onderneming was effectief de beslissing nemen om het ook echt te doen. Gelukkig waren onze kinderen nog enthousiaster dan wij.

MS_Annelies_4

Just do it!

Waarschijnlijk pijnigen onmiddellijk een paar priemende vragen je zinderende hersenen. Wat met de kinderen? Hoe moet dat met school? Of met je huis, de lening? Heb je nog een job als je terugkomt? Waar ga je overnachten? Fietsen de kinderen zelf? Hoeveel bagage kan er mee? Het schrikt af. Maar op al deze vragen is uiteindelijk wel een antwoord te verzinnen. In het kort - en gebaseerd op de ervaringen van Annelies en co: de kinderen gaan mee, het is een gezinsinitiatief. Het is een beetje afhankelijk van de leeftijd maar waarom niet gewoon onderweg zelf lesgeven? Het zal je misschien wel verbazen hoe gemakkelijk je tijdelijke bewoners voor je huis kan vinden. De lening loopt helaas gewoon door, een beetje realiteit blijft zich opdringen. Voor zij die van hun job houden, bestaat er zoiets als tijdskrediet. Of misschien was je net aan een nieuwe uitdaging toe? Wedden dat je na een jaar ertussenuit bruist van energie om aan iets nieuws te beginnen. Gezien de drang naar avontuur lijkt het logische antwoord wat slapen betreft ‘in een tent’. Daarnaast bestaan er tegenwoordig ook heel wat leuke initiatieven waar je gastgezinnen kunt aanspreken of voor de afwisseling bestaan er ook nog zaken als een B&B, jeugdherberg of hotel. MS_Annelies_2

Hoe doen zij het?

Annelies, Bjeurn, Liv en Vic fietsten hun Tour d’Europe op twee Pino Hases een speciaal soort tandemfiets waarbij het kind vooraan precies op een verhoogde ligfiets zit. Een veilige, comfortabele oplossing die bovendien gezellig is want je kan heel gemakkelijk met elkaar praten. Is je kind nog te klein voor dergelijke fiets neem dan zeker eens een kijkje op www.fietsenmetkinderen.info, een schatkist aan informatie en inspiratie voor fietsende ouders. De bagage die kan mee in de typische waterdichte fietstassen aan de fiets en op een aanhangwagentje.

Inspireer je

We vroegen welke de grootste muur was waartegen Annelies en haar kroost aanliepen. ANNELIES Wij zijn niet echt tegen een muur aangelopen, we hebben soms koud gehad maar dat heeft niet voor trauma’s gezorgd. Als ik iets anders zou doen, dan zou ik de winter in Marokko hebben doorgebracht en niet zo lang in Spanje. Wat ik ook heb ervaren is dat je veel meer veerkracht hebt, en veel gemakkelijker tegenslagen kan verwerken als je uit de dagdagelijkse rush en stress bent.

Mijn allermooiste herinnering is moeilijk te bepalen. Je kan zo genieten van de mooie steden, nog meer van de natuur, maar het meest prachtig zijn de mensen. We hebben zoveel vriendschappen gesloten, we zijn enkele keren uitgenodigd om te eten en overnachten bij mensen. Op een bepaald moment kwamen we in Spanje een fietstrekker tegen uit Estland (Risto) waar we 5 minuten mee spraken, en toen we in Tallinn aankwamen mochten we 3 nachten bij hem blijven slapen, en die 3 dagen spendeerden we veel tijd met hem. Ik kies dus als allermooiste herinnering “de schoonheid van de mensen”.

Hun volledige avontuur en alle praktische zaken zoals de route en paklijst van Annelies en co kan je terugvinden op http://annelyse.be/tourdeurope.