Naar een Rubensschilderij gaan kijken met drie tieners? Je denkt er misschien niet meteen aan, maar 't is wreed plezant! Doe zoals slashparent Katrien en neem je kinders mee naar de belevingsexpo over meester Peter Paul Rubens op de zolder van de Sint-Martinuskerk. Centraal staat het reusachtige altaarschilderij De Pestlijders van Rubens uit Aalst, maar de expo omvat wel wat meer dan één schilderij. Eentje dat je zelf mag naschilderen zelfs. Je moet er enkel de beklimming van de wenteltrap voor over hebben. Gelukkig vinden kinderen dat helemaal niet zo erg.

In ‘t kort

Voor deze trip stuurden we slashparent Katrien en haar gezin naar de Sint-Martinuskerk in Aalst waar ze zullen genieten van een heuse belevingsexpo over Rubens op de zolder van de kerk en waar kinderen hun eigen Rubens kunnen schilderen gecorrigeerd door de master himself.De Testers

Katrien Van Keirsbilck (41) en haar man Regis (40) vormen een fijn gezin met hun drie tienerjongens Leon (13), Remy (11) en Gaston (9). Ze hebben één grote passie: samen op ontdekkingstocht te gaan. Op een vrij moment vind je hen zelden in de zetel thuis. Het maakt niet uit waar ze naartoe gaan, zolang ze maar nieuwe plekjes met een verhaal kunnen verkennen. Niet voor niets dragen ze de leuze ‘your life begins at the end of your comfortzone' hoog in hun vaandel. Week na week vind je hen in een ander museum of in een vers stukje natuur. Over hun trips naar een expo, museum, een stad of naar een stukje natuur schrijft Katrien op haar blog Eskonpeupejer.


De Tentoonstelling

Katrien: "In de expo 'Iedereen Rubens' staat één schilderij super centraal, wat vrij uniek is. Het werk waar alles om draait, krijgen we verrassend genoeg onmiddellijk in de kerk te zien: het reusachtige altaarschilderij De Pestlijders. Rubens maakte het in de periode waarin zijn geliefde eerste vrouw aan de pest overleden is. Logisch dat het doek de naam ‘De Pestlijders’ kreeg.

Willen we meer te weten komen over het werk? Allé hup 135 trappen omhoog richting zolder, jongens! We luisteren onderweg naar het verhaal over het schilderij en éénmaal boven worden we beloond met verschillende gigantische schermen waar Rubens ons nog meer leert over het schilderij en hoe het tot stand is gekomen. Hoogtepunt van onze bezoek wordt de creatie van een eigen Rubensschilderij, gecorrigeerd door de master himself!
Wat deze belevingsexpo zo bijzonder maakt, is dat je op plaatsen komt waar je normaal niet mag komen. Draaitrappen en zolders? Hiermee scoor je gegarandeerd bij kinderen én zeker bij tieners die je af en toe vooruit moet krijgen.

Ik heb mij laten vertellen dat het ook dik de moeite is om op weekdagen langs te gaan want dan kan je de restauratoren live aan het werk zien in een speciaal ontworpen atelierbox in het hoogkoor van de kerk. Zij behandelen de schilderijen op paneel en doek, terwijl het interieur van de kerk wordt gerestaureerd.


Slow art

De expo is niet zo groot, maar dat is wel het hele opzet, het is als het ware slow art. Wat ons betreft, mocht er gerust wat meer verteld worden over het schilderij zelf, over de compositie of over wat er allemaal op te zien is. Mijn jongens en ikzelf denken dat er zelfs nog meer spannende verhalen te vertellen zijn over de omzwervingen die het schilderij door de eeuwen heen gemaakt heeft. Later kregen we te horen dat voor wie echt de diepte in wil gaan er aan de balie een bijbehorende brochure ‘Rubens uit de doeken’ beschikbaar is voor 2 euro. Daarin vind je de neerslag van alle research die voor Iedereen Rubens is gedaan.

De kinderen keken enorm uit naar het moment dat zij zelf een echt Rubensschilderij konden maken. Helaas bleek het scherm net bij hen vast te lopen wat heel erg jammer was. We werden hierdoor wat opgejaagd door de andere bezoekers.  En aangezien we de fragmenten samen moesten beluisteren, was er niet zo veel speling. Gelukkig lieten ze dit niet te fel aan hun hart komen en was het daarna helemaal hersteld.
#Parentfriendly Punten

De expo is absoluut de moeite waard voor een bezoekje met kinderen vanaf een jaar of 7. Zeker ook leuk voor tieners! We zouden trouwens de expo ook perfect zonder kinderen kunnen bezoeken. We waren iets langer dan een half uurtje binnen, waardoor Leon, Remy en Gaston eigenlijk geen tijd hadden om zich te vervelen. Kinderen onder de 7 zullen het misschien wel wat lastiger hebben op de smalle verweerde draaitrappen richting de zolder.

Het mocht gerust langer duren!

'Oei, is het al gedaan?’ waren de eerste woorden uit de mond van onze kinderen toen zij de laatste trede afdaalden. We zaten zo in het verhaal verzonken dat de tijd heel snel ging. Ik moet hier wel bij vertellen dat onze kinderen echte kunstliefhebbers zijn en ze heel graag verhalen horen en naar kunst kunnen blijven kijken. Iets van de appel en de boom zeker? Na de expo lieten we ons wel nog lekker verrassen door een wandeling door Aalst waar nog heel wat verborgen plekjes te ontdekken zijn. Redenen genoeg om nog eens terug te keren naar deze leuke stad.Sfeer en Gezelligheid

Sfeer en gezelligheid was dik ok! De dame aan het onthaal ontving ons vriendelijk en we kregen een perfecte uitleg van wat ons te wachten stond. De ingang naar de zolder zit in een klein hoekje van de kerk, maar van bij het binnengaan van de kerk word je perfect naar dat kleine hoekje geleid. De expo is zeker ook coronaproof want overal staat handgel. Zo konden we de trappen opgaan en de leuning zonder probleem gebruiken.

Algemene Indruk

Deze belevingsexpo is absoluut een aanrader om eens met je kinderen te gaan bezoeken. Het verhaal is bijzonder interessant waardoor je eigenlijk niets anders kan dan te luisteren en meegaan in de expo. Het is zeker de moeite om naar Aalst af te zakken om het schilderij te zien, maar je mag niet ontgoocheld zijn dat er maar 1 werk te zien is, integendeel! Je krijgt tijdens de expo niet alleen het schilderij te zien maar ook een blik achter de schermen in de kerk wat maakt dat het een fijne combinatie is tussen kunst en bouwwerk. We komen graag nog eens terug als de werken achter de rug zijn, ik ben heel benieuwd hoe de kerk er dan zal uitzien!

Praktisch

Adres: Sint-Martinuskerk, Priester Daensplein, 9300 Aalst

Iedereen Rubens is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 13 tot 17 uur en in het weekend van 13 tot 18 uur.


Prijs? Een ticket kost 8 euro voor volwassenen, 5 euro voor jongeren onder de 12 jaar en gratis voor 
kinderen onder 6 jaar. Tip! Voor mensen die omwille van een fysieke beperking de trap niet kunnen beklimmen is er een alternatieve beleving voorzien beneden in de kerk.Alle info over kortingstickets en aangepaste tarieven kan je raadplegen via www.iedereenrubens.be.
 Je kan de kerk gemakkelijk bereiken met de trein want het station is niet zo ver af. In de buurt zijn ook tal van parkeermogelijkheden waardoor je er gemakkelijk met de auto geraakt.Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Stad Aalst. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.