Maison Slash doet niet liever dan jullie een duwke te geven in de richting van wat leuke #parentfriendly cultuuruitstapjes. Daar waar slashparents én kinderen blij van worden, maakt ons hart een sprongetje! Met musea ligt dat soms wat moeilijker om iedereen in het gezin hippieheppie te maken en we weten dat we sommigen zelfs nooit in het kamp van 'ik vind een museum op tijd en stond wel leuk' te krijgen, maar we keep our hopes up!  Deze keer proberen we FOMU uit, ofte het fotomuseum in Antwerpen.

Slashparent Els haar kinderen zijn dol op uitstapjes, en regelmatig staat er ook een museum op de planning. En zo trokken ze naar dat FOMU in Antwerpen. 

ELS

Waar is de Kodak?


Eerlijk gezegd had ik misschien een fout beeld van het museum. Ik ging ervan uit dat het ging over de geschiedenis van de fotografie en zag al van die grote oude fototoestellen voor me. Het leek me wel cool om de kinderen te tonen dat foto’s maken niet altijd zo makkelijk ging vroeger.  Remember: filmrolletjes, wegwerpcamera’s, wachten tot je foto’s ontwikkeld zijn?

Daarover gaat het dus niet in het fotomuseum. Wat vind je er dan wel? Wel, enkele fotografen stellen er hun werk tentoon. Is dat iets om met kinderen te doen? Jazeker! Het museum helpt je zelfs om op een leuke ontdekkingstocht te gaan. Je kan aan de balie namelijk een Smartbox bestellen (2 euro per stuk). Deze zijn beschikbaar voor 2 verschillende leeftijden: 6-8 jaar en 9-12 jaar. De box, die eruit ziet als een fototoestel (hoe leuk), bevat allerlei leuke dingen voor de kinderen en een opdrachtenbundeltje.


Het bundeltje zorgt ervoor dat je kinderen op een speelse manier op ontdekking kunnen door het museum.  Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij de eerste tentoonstelling wel even mijn adem inhield. Het ging namelijk over de Iraanse revolutie en plots waren daar ook foto’s van kindsoldaten, slik. Toch had ik de indruk dat dit voor mijn kinderen geen probleem was. Ze keken gefascineerd en stelden veel vragen. En uiteindelijk kan het ook geen kwaad om hen dit te tonen. De andere tentoonstellingen daarentegen waren veel luchtiger.De opdrachten in het bundeltje laten de kinderen zoeken en ontdekken en doen ook beroep op hun creatieve talenten. Je kan zelf bepalen hoeveel tijd je er aan besteed. Heb je het een beetje gehad? Geen probleem! Je kan ook altijd een deel van de opdrachten thuis doen of ook gewoon niet.

Ze doen daar ook van feestjes

Ben je op zoek naar een origineel idee voor een verjaardagsfeestje voor je kinderen? Dan kan ik je dit ook zeker aanraden. Want er zijn workshops waar de kinderen in een donkere kamer echt hun foto’s helemaal zelf kunnen ontwikkelen. Dat is wel erg cool. Maar deze zijn dus enkel voor feestjes of schoolbezoeken.

Conclusie: wij zijn fan! Je kinderen maken kennis met beelden van over de hele wereld en kunnen deze op een speelse en creatieve manier ontdekken. 


Praktisch

Het FOMU bevindt zich aan de Waalsekaai in Antwerpen en is elke dag op van 10u tot 18u (behalve op maandag).  Het bezoek is voor kinderen gratis, volwassenen betalen 10 euro. Hou zeker de website (www.fotomuseum.be) in de gaten want de exposities veranderen regelmatig en er staan ook workshops en andere leuke events op de planning. 

Wat zeker nog mooi meegenomen is! Het museum ligt in een toffe buurt van stad Antwerpen. Na een wandeling van een kwartier ben je bij de voetgangerstunnnel. Keileuk om eens door te gaan (megapopulair door de serie #like me bij je kinders). Wij kwamen nadien terug met de gratis veerdienst.  En ook hier scoor je punten mee!