'Oh ja, Harry Potter!'. Dat was de reactie van de 10-jarige toen ik aankondigde dat we een citytripje Londen zouden doen. Want Londen ìs Harry Potter, en Harry Potter ìs Londen. In zijn hoofd dan. Dan maar instant tickets proberen boeken. En dat was meteen de grootste uitdaging, zo bleek.

Of hoe een weekendje Londen plots een serieuze stressfactor bleek te zijn! Want dit is wat wij doen: bij de aanvang van het schooljaar checken we steeds welke pedagogische of andere vrije dagen aan een weekend plakken. In plaats van - zoals we vroeger deden - een dag op voorhand in een kramp te schieten over gebrek aan opvang, doen we tegenwoordig aan citytrippen. Londen zou onze volgende bestemming zijn. Zo net nog snel voor de brexit, want je weet het niet, weet je wel? Niet dus.

Geen politieke en Europese shizzle in het hoofd van zoonlief. Voor hem staat Londen nog steeds gelijk aan alles wat met Harry Potter te maken heeft. En was een bezoek aan de filmstudio's dus ab-so-luut noodzakelijk. 'Goed idee', zei ik, 'doen we'. Maar daar had ik beter twee keer over nagedacht.

Kq93rXhQGAuxJvK8jbXm1FW8od48PBAnroK234jy.jpeg

Boek ruim op voorhand!

Want tickets voor de Harry Potter Studios blijken gegeerd. Maanden op voorhand is alles volgeboekt. En hoe geweldig vooruitziend we zijn in het boeken van onze weekendjes, hoe vreselijk slecht voorbereid we meestal beginnen aan de inhoud. Een maand voor afreisdatum (meteen na de aankondiging aan de kinderen) begonnen we aan het dagelijks scannen van de website. Want heel soms komen er last minute tickets vrij. Het is kwestie om er dan snel bij te zijn. 

En hooray hoera, het feit dat dit artikel bestaat, betekent dat we er geraakt zijn. (Wat een ouder al niet doet voor de glimlach van zijn kind.) 

HdRalWPXuDzfia9o4wSDtU1xlsDTlaofP5BezXBZ.jpeg

Waan je Harry Potter

De Harry Potter studio's bezoeken betekent écht de studio's bezoeken waar de films zijn opgenomen. Hier hebben cast en crew 10 jaar van hun leven doorgebracht. Hier zijn Hermelien, Harry en Wesley opgegroeid van schattige kindjes tot opgeschoten pubers. Hoe verstandig van Warner Bros om al die leukigheid van decors en spullen uit te stallen voor de fans, in plaats van alles weg te zwieren na het einde van de reeks. De slimmeriken maakten er een heus belevingspark van! 

pypToirjlJnFw3wOONOMreVDnirYxTjOSzmf7SJ8.jpeg

De stress van de toegangtickets en het op tijd komen zijn snel vergeten. (Weet dat je tijdens reservering een bepaald uurslot krijgt en dat de studio's op anderhalf uur van Londen liggen. Dat gecombineerd met twee opgewonden stuiterkinderen zorgt - ik zeg het u- voor stress) Maar dankzij die duidelijke tijdslots voelt het in de studios nooit overvol. Meevaller. 

We lazen en hoorden ter plaatse dat een rondje Harry Potter Studios met gemak 3 à 4 uur in beslag kan nemen. Maar dat is zeker niet zo voor niet-Engelstalige kindjes zoals de onze. De expo is in geen enkele andere taal te bezichtigen, jammer genoeg. Al overwegen ze in de nabije toekomst headsets met Nederlandstalige begeleiding, vertelden ze ons. Wij waren -denk ik- een kleine twee uur zoet met de tour.

s7K2itrvGQslbUBlQDOyneZ86DoJHPnhmJpHqWkS.jpeg

Walhalla van film

Decors, props, kostuums... you name it en je vindt het hier. Voor echte Harry Potter-fans een waar walhalla. Maar ook zelfs plezant voor een gewone sterveling als ondergetekende. Je ontdekt hier hoe special effects worden gemaakt, of hoe al die prachtige wezens in beeld werden gebracht. Wat duidelijk is, er is hier jarenlang hard gezwoegd, getekend, gebouwd en ontworpen. Het acteren in de film is echt maar een detail van een veel groter proces. 

DmDeqHrUii4QGvzMvdu4lm112YDIXkywEjEBMjQH.jpeg

NVpCcxIAnqXF386gfZ4lgeuQTxp411ZqZneoOSPS.jpeg

zlJGayNNXeNCU1Swipqu8D1mQx8YLwIM7BFT0hGc.jpeg

Welkom in Zweinstein

Tip van mij: laat je kind eerst de boeken lezen, die zijn het aller-leukst. Bekijk dan de films. En ga vervolgens deze studios bezoeken. De beleving is real. En magisch. 

Drink boterbier, wandel over de loopbrug, waan je in de eetzaal. Het is allemaal even prachtig en indrukwekkend. En jawel, de voorafgaande stress meer dan waard. 

cBHY3QnGR4dtaPZYbuuVtBEPsHZZt7PLBs5UKJll.jpegH5XCoWkFDH7HrIp8iWNiip9SJ6mvSG1Mrq6jyA6c.jpeg

De Harry Potter Studios zijn verre van gratis. Voor een familieticket betaalden we 140 pond. Reken daarbij de trein en de bus er nog eens bij... Maar, ik geef toe, zeker de moeite waard!