Het stond allang op mijn bucket list, en ik stel voor dat jij het onmiddellijk op de jouwe zet: een bezoek aan het grootste aquarium van Europa. Wij bezochten Nausicaà in Boulogne-sur-mer met open monden. Een overweldigend aquarium met daarnaast een inspirerende tentoonstelling over hoe de zee ons nodig heeft? We're in!

Ok, kijk gewoon even naar de foto's in dit artikel getrokken door een niet geweldige fotograaf (lees: ik, en soms mijn kinderen), en je weet genoeg. Een dag aan Nausicaà in Boulogne-sur-mer is een ware belevenis waar je letterlijk met opengevallen mond naar staat te kijken. Het aquarium is trouwens niet alleen een soort van attractiepark met beleving en aanraakschermpjes, het is eveneens een hoogstaand onderzoekscentrum over alle oceanen en de wezens die erin leven. Een mond vol, vandaar dat die misschien zo vaak openviel ook al is dat onbeleefd. 


Zij heeft de grootste

Nausicaà heeft de grootste zoutwatertank van heel Europa waarin enorme haaien en roggen in rond zwemmen, naast -tig andere prachtige vissoorten waar we bijlange niet allemaal de naam van kennen. Rondlopen doorheen het centrum is alsof je op de bodem van de oceaan wandelt en zicht hebt op zo'n 58000 (!) vissen. We dwaalden er zo'n 5 uur in rond en hadden het véél langer kunnen volhouden. 
Met een nobel doel

De aarde, de oceaan en het klimaat: alledrie zijn ze onlosmakelijk verbonden. Dat beginnen we intussen stilaan te snappen, maar er is nog veel werk. Nausicaà wil het bewustzijn vergroten en doet dat via een heel fijne tentoonstelling. Wist je trouwens dat we minder weten over de diepe zee dan over de maan?!

Op onze planning stond ook de apart te boeken "achter de schermen"-tour waarin je allerlei interessante weetjes hoort over de werking van het maritiem centrum, en waar je de voederspots ziet. Leuk, maar stiekem wel wat langdradig met kinderen. De haaientand die ze kregen, maakte gelukkig wel veel goed. Mis ook zeker de mooie collectie reptielen niet en de (ethisch verantwoorde) zeeleeuwenshow! 


Wij willen opnieuw!

Jammer dat het enorme aquarium niet dichterbij ligt (zo'n 230 km van Brussel), anders namen we met plezier een jaarabonnement op dit digital detox en ontprikkelings-belevingske. Maar ach, het ritje er naartoe is niet eens zo super lang indien je je al aan de Belgische kust bevindt. 

Check voor alle praktische info de website van Nausicaa