Soms kan je échte pareltjes ontdekken in eigen land. Want ooit trokken we al voor wetenschap op kindermaat naar een het Amsterdamse museum Nemo. Blijkt dat er potverdekke een supercool museum in Bergen in Henegouwen te vinden is! Check Le Pass, verstopt in een vroegere steenkoolmijn en keihard de moeite!

Voor wie Technopolis in Mechelen al van zijn checklist kan schrappen: wist je dat er een keicool alternatief is in Wallonië? Waar het maar half zo druk en minstens even cool is? Wij nu wel. Afgelopen weekend brachten we een bezoek aan Le Pass, en keifijn science museum over techniek, biologie, fysica... allez, dus wetenschappen hé. 

Ollé la Wallonie

Le Pass is ondergebracht in een supercool gebouw op een vroegere mijnsite. Al bij het binnentreden, weet je het: dit complex is supercool. Via een roltapijt kan je helemaal naar het bovenste gedeelte van het gebouw schuiven. (Dikke pret voor de aanwezige kinderen die het roltapijt sowieso omgekeerd gebruiken. En rennen maar, zo slapen jullie allemaal flink straks.Ha)

De naam ‘Le Pass’ verwijst trouwens naar het verleden en dat zie je als je de tentoonstelling binnenloopt waar alles verwijst naar de steenkolenmijn die hier ooit zat. Maar waarvoor je hier echt komt zijn de technieken van deze tijd of die van de toekomst. Fun!


vervelen is geen optie

De beste musea zijn die waar je met je tengels overal aan kan zitten. Dat is in Le Pass ab-so-luut het geval! Testen, doen, rennen en opnieuw. Hier is het onmogelijk om je te vervelen. Wij moesten na enkele uren onze kinderen letterlijk naar buiten sleuren. Gelukkig hadden we ons daar mentaal al op voorbereid, want de (supervriendelijke) dame aan de receptie gaf al mee dat je langer dan 1 dag nodig hebt om alle activiteiten uit te testen. 

Op verschillende tijdstippen kan je ook meedoen aan bepaalde workshops. Wij speelden een 'kraak-de-code'-spel waarbij we als biologen patiënt zero moesten terugvinden van de denkbeeldige epidemie. (En ja, wij als volwassenen genoten ook keihard van het spel!)


ils parlent aussi nederlands ja

En nu hebben wij jou overtuigd en ga je meteen surfen naar hun website en dan.... zie je gebrekkig Nederlands? Keijammer! Want het museum is superflink tweetalig. Zowel de geschreven teksten als de gesproken bandjes zijn zuiver onze taal zonder één haar op. 

De openingsuren zijn dan wel weer op z'n Waals. Enkel het laatste weekend van de maand is het museum in de namiddag open, en alle schoolvakanties. Besparingen, klonk het. Want niet genoeg bezoekers. Dus mogen wij nu met aandrang vragen: ga allen daarheen! Le Pass is keihard de moeite. Zeg dat Maison Slash het gezegd heeft!

Praktisch

Le Pass is leuk voor alle leeftijden (jep, ook kleuters). 
Check altijd goed de openingsdagen en -uren!
Het museum ligt op een half uurtje van Bergen
Volwassen betalen 15 euro, kinderen 10 euro en tot 5 jaar is de toegang gratis.
Alle info vind je hier: pass.be