De herfstvakantie komt eraan! Als je niet wilt dat je kinders uit verveling je kot afbreken, maak je maar best een plan om je energiebommetjes te entertainen. Geen paniek en blijven ademen! Trek gewoon met het hele gezin richting Mechelen: een topbestemming voor elk weertype trouwens. In deze stad aan de Dijle heb je keuze te over aan familyfriendly musea, en voor elk wat wils: van geschiedenis en technologie tot pure nostalgie. Dat zal je zo meteen merken. Bovendien is Mechelen lekker centraal gelegen en dus vlot bereikbaar. 

Copyright:  Hof Van Busleyden

Hof van Busleyden

Al ooit een bezoekje gebracht aan het museum Hof van Busleyden? In dit prachtig Mechels stadspaleis kunnen je kinderen zich een aartshertogin of een rijke mecenas wanen uit de hoogdagen van de Bourgondiërs. Dit museum ademt de Renaissance! Even je historische kennis opfrissen: Dat was van de 14de tot de 16 eeuw hé. Aan de hand van zorgvuldig gekozen stukken wordt aan jong en oud verteld hoe de slimmeriken uit die tijd (zoals Erasmus en Thomas More) naar een veranderende wereld vol intriges keken. Het Geluidshuis maakte het grappige hoorspel, Margareta’s Buren, om via de smartphone naar te luisteren tijdens je bezoek. Entertainend voor alle leeftijden! 

Copyright: Technopolis

Technopolis

Met een bezoek aan Technopolis word je dan weer een dikke 500 jaar vooruit in de tijd gekatapulteerd naar onze huidige hoogtechnologische samenleving. Dat hadden die humanisten van hierboven wel willen meemaken! In dit wetenschappelijk doe-centrum valt zo veel te beleven dat je er kan blijven naartoe gaan: van een Lego-studio, tot waterexperimenten én een nieuwe buitenexpo over Dino’s tot gewoon massa’s technologische snufjes die je samen kan ontdekken. Want dat is het leutige van Technopolis: De kinderen lopen voorop en jullie laten je als ouders mee verrassen. Dit museum is trouwens niet alleen interessant voor lagere schoolkinderen en tieners. Voor jongere prutskes is er ook een Kinder-doe-centrum waar ze volop kunnen opgaan in hun rollenspel als werfleider, dierenverzorger, pizzabakker, ambulancier, etc… Ga voor de allerkleinsten (vanaf 2,5 jaar) zeker de Hop up playground verkennen. De max!

Copyright: Stad Mechelen

Het Speelgoedmuseum

De herfst, dat vraagt om een dikke shot hartverwarmende nostalgie. En dat is precies wat je zal vinden in het Speelgoedmuseum van Mechelen. Als ouder of grootouder ben je blij verrast om terug oog in oog te staan met het speelgoed uit je kindertijd. Het heeft ook iets magisch én confronterend om die jeugdverhalen met je (klein)kinderen te kunnen delen. “Nee wij hadden écht geen iPad”. Onze persoonlijke favoriet in het Speelgoedmuseum is de zaal met alle speelgoedtreinen, maar je kinderen zullen waarschijnlijk ook enthousiast de grote speelzaal binnenstormen. Ondertussen kunnen jullie (misschien) even uitblazen. In het Speelgoedmuseum kan je aan de balie ook een gezinskoffer uitlenen vol activiteiten om jullie verblijf nog leuker te maken!

Copyright: Visit Mechelen 

Kazerne Dossin

Dit museum vraagt een woordje uitleg, want samen met je kinderen leren over de deportatie en moord op miljoenen Joden en zigeuners, dat klinkt best heavy. We stellen je graag gerust dat er voor families in Kazerne Dossin een aangepast aanbod is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het gezinsparcours “Het verhaal van Simon” vertelt het waargebeurde relaas van de de 11-jarige Simon Gronowski die tijdens zijn deportatie kon ontsnappen van de trein. In het museum kunnen kinderen aan de hand van een bosje sleutels op zoek naar kistjes die strategisch opgesteld zijn doorheen het museum. Op die manier ontdekken ze stap voor stap het verhaal van Simon. Dit gezinsparcours vertelt een belangrijk stuk geschiedenis dat moet gedeeld worden, maar we vertrouwen erop dat jullie als ouders zelf kunnen inschatten of jouw kind er al klaar voor is. Ingrid ging het al eens uittesten met haar zonen. Dat verslagje lees je hier

Meer in Mechelen!

Je hoort het: Mechelen bulkt van gezinsvriendelijke musea om tijdens de herfstvakantie of een drassig weekend samen te ontdekken. Vergeet zeker niet je bezoek te plannen en te reserveren in de musea. Door de coronamaatregelen is dat nu overal verplicht. Je kan een museum van hierboven ook altijd combineren met een boeiende familiewandeling of een bezoekje aan één van de Mechelse parken. Even uitwaaien op de speeltuin! Veel plezier!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Visit Mechelen. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.