Wie heeft verre reizen naar het buitenland nodig als je ook in eigen land de ontdekkingsreiziger kan uithangen? Wie wilt er nog met de trein reizen als je met een spoorwegfiets zelf kan trappen? Of waarom nog dromen van een reis naar de maan als je in eigen land de moonwalk kan oefenen? Wie houdt van ontzettend niet-saaie activiteiten waar je nog nooit van hoorde, is bij onze zuiderburen aan het juiste adres! Wij raden je ten stelligste aan om deze zomer onze zuiderburen eens een bezoekske te brengen met je gezin! 
Op zoek naar een verrassende uitstap in eigen land waar je niet té ver voor moet rijden? Stop met zoeken want bij onze lieve zuiderburen zijn er massa's hidden secrets te ontdekken waar zowel jij als je kind plezier aan zal beleven. Wij selecteerden de 6 allercoolste plekken voor ontdekkingsreizeigers! Wallonie? Jahaa, Wallowel!

1. Fiets met een spoorwegfiets naar de Abdij van Maredsous (en eindig met een abdijbierke!)

Les draisines de la Molignée

Deze activiteit is superleuk om te doen met de ganse familie! Op een oude spoorweg trap je samen op een spoorwegfiets naar de Abdij van Maredsous. Je fietst op je eigen tempo tussen Falaën en Maredsous (ook niet té traag want misschien zijn er wel snellere trappers achter jou!) langs de beeldschone vallei van de Molignée. Na drie kilometer eindigt de rit. Wie dan verder wil – en wie wil dat nu niet? – vervolgt zijn tocht naar Maredsous te voet. Langs de doorgaande weg, helling op, is het ongeveer een kwartiertje stappen tot aan de toegangspoort van de beeldschone abdij. Met een abdijbierke dabei en een stukske kaas speel je genoeg calorieën binnen om weer terug te kunnen fietsen.

2. Word astronaut voor 1 dag in het Euro Space Center in Transinne

Euro Space Center

Heb je een astronaut in spe(ce) in huis? Haha! Bij onze zuiderburen kan je echt een reis door de ruimte maken en je skills als astronaut aanleren en wel in het Euro Space Center. Hier worden je ruimtedromen echt realiteit want het is het enige park in Europa waar je echt in de huid van een astronaut kan kruipen. Je ervaart met behulp van Virtual Reality de zwaartekracht zoals op de maan en wie echt durft kan een vrije val van 8m (!) maken om eens te ervaren wat gewichtloosheid is. Durf je?

3. Leef en eet zoals een neanderthaler in de prehistorie

Preshistoriamuseum

Altijd al willen weten hoe ons voorouders leefden? In het Prehistomuseum kan dat! Dit museum nodigt je uit om onze voorouders te ontmoeten en daagt je uit om te leven en te eten zoals de eerste mensen. Met een boog en een speerdrijver schiet je op 3D-doelen. Loop verloren in een plantaardig labyrint. Verken het binnenste van de aarde in het donker. Maak een vuurtje zoals in de oertijd. Kortom, maak de primitieveling in jezelf wakker!

4. Ga terug naar de Tweede Wereldoorlog in het grootste fort van België

Fort Eben Emael

Wil je je kroost wat bijbrengen over het tragische begin van de Tweede Wereldoorlog? Neem hen dan mee naar het Fort van Eben-Emael in de gemeente Bassenge, in de provincie Luik. Je wandelt zo'n 750m in de ondergrondse kazerne die bestaat uit een een 5km lang gangenstelsel! Aan de hand van een film over de spectaculaire aanval krijg je de sfeer van weleer echt mee. Je TikTokkende Instagramkinderen zullen je trouwens dankbaar zijn voor een bezoek aan dit prachtig staaltje architectuur want je kan hier echt de coolste TikToks opnemen of Instagramkiekjes nemen.

5. Duik in het rariteitenkabinet van het Natuurhistorisch museum van Doornik

Jan D'Hont (Natuurhistorisch museum Doornik)

Sterker nog, deze plek is het allereerste museum van België geopend in 1829, alleen al daarom wil je dit Natuurhistorisch museum bezoeken want de zalen baden in een heerlijk nostalgische sfeer van een 19de-eeuws rariteitenkabinet met ouderwetse tijdkasten, opgezette dieren, een vivarium en een tropische vlindertuin! Je komt hier zelfs de allereerste olifant (toegekomen in België in 1839) tegen! Deze verrassend mooie plek moet je gewoon eens bezocht hebben!

6. Ga op wetenschapsreis in het PASS in Frameries

PASS Museum

Wie zijn kinderen op een ontzettend niet saaie manier meer over wetenschap wilt bijbrengen, moet eens een dag naar Le Pass (Parc d'aventures scientifiques et de société) inplannen. Binnen zijn er 15 supercoole tentoonstellingen waar je uitgedaagd wordt om allerlei wetenschappelijke proefjes te doen, interactiviteit is hier hét codewoord! Maar ga zeker ook eens naar buiten want daar ontdek je het ecosysteem, een superleuk speelplein en geniet je van een onmetelijk uitzicht op de regio vanaf de top van de terril! Echt mannekes, met een dag kom je hier niet toe want er valt zoveel te ontdekken!
Hier lees je trouwens wat Maison Slash vond van dit wetenschapsmuseum.

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Visit Wallonia. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.