Hoewel er absoluut niets mis is met een huisje met een zwembad in Frankrijk mocht het voor slash-parent Marleen afgelopen zomer vakantiebestemmingsgewijs best wat exotischer. Samen met haar man, haar twee uit Zuid-Afrika geadopteerde kinderen, haar ouders én haar schoonouders reisde ze afgelopen zomer zes volle weken rond in het herkomstland van haar kinderen. 

MARLEEN

Weinig superlatieven volstaan om onze zomer te omschrijven. Het einde van het WK, de hittegolf, het sproeiverbod, de Gentse Feesten,…: nagenoeg alles wat in de geschiedenisboeken onder het titeltje “de Belgische zomer van 2018” zal verschijnen, is aan ons voorbij gegaan, want wij zaten (bijna) de hele zomer aan de andere kant van de Evenaar.

Zomervakantie XL, dat betekent zes weken lang geen zorgen over zomerkampjes of speelpleinen, over vergaderingen of deadlines, over huishouden of gras maaien.

Zomervakantie XL betekent ook zes weken fulltime parenten, zonder vriendjes bij wie  een middagje gespeeld kan worden, zonder tantes die een avondje komen babysitten, zonder uitgebreid speelgoedaanbod om regendagen door te komen.

Begrijp me niet verkeerd: onze vakantie was geweldig, fenomenaal en onvergetelijk. We hebben de prachtigste plekken bezocht en de wildste avonturen beleefd. De band tussen onze kinderen is alleen maar hechter geworden en ze hebben ontzettend veel geleerd. Maar… het was niet altijd makkelijk. Aan een lange vakantie met (kleine) kinderen kleven zeker ook euhm… uitdagingen.

Weinig tijd voor jezelf

Geen enkele ouder heeft ooit te veel tijd voor zichzelf, maar waar aan het thuisfront babysitters, familie of kinderopvang klaar staan om ervoor te zorgen dat je toch af en toe een momentje me-time kan inlassen, kan dit op vakantie niet.

#parentfriendly holidayhack nr 1: Maak afspraken met je partner en gun elkaar elke dag een momentje “alleen zijn”. Een uurtje gaan joggen, alleen naar de winkel en onderweg een koffietje gaan drinken, mogen uitslapen… neem gewoon éven tijd voor jezelf en de batterijen zijn nadien weer helemaal opgeladen!

8ZCbXeVss1sVLUVBlFbx7D4POwMZkZzqvyMmvlzz.jpeg

Weinig tijd voor je partner

Alles wat hierboven staat, geldt net zo veel voor us-time als voor me-time. 0p vakantie is er nagenoeg géén tijd voor jou en je partner, behalve misschien wanneer de kinderen in bed liggen, maar geef toe: meestal ben je dan zelf ook doodop en lijkt in de zetel ploffen met de GSM of de afstandsbediening in de hand aanlokkelijker dan investeren in us-time…

9eslFnwb3izKqSxDFdKQ0zkB8VpNkynoYnweb41h.jpeg

#parentfriendly holidayhack nr 2:  Maak nieuwe vrienden op vakantie of nodig vrienden of familie uit om een paar dagen op bezoek te komen en vraag hen om op te passen. Wij reisden een deel van onze vakantie samen met onze ouders en dat bleek een win-win voor iedereen: zij waren gelukkig omdat ze hun kleinkinderen geen hele zomer hoefden te missen, onze kinderen vonden het heerlijk om een paar dagen extra in de watten gelegd te worden en wij profiteerden ervan om er af en toe met z’n twee tussenuit te muizen.

uDKHY4q59gYQVYhP4QCmkL1IiWeCse4g9SS9MecE.jpeg

#parentfriendly holidayhack nr 3: verzin originele manieren om de romantiek in je relatie levend te houden. Geen babysit in de buurt? Niks mis met een uurtje tablet of Netflix voor de kinderen terwijl jullie op het terras een flesje kraken als aperitief. Stel je eigen diner uit tot na de bedtijd van de kinderen en maak er een romantisch diner bij kaarslicht van. Installeer je ’s avonds op het terras met een hapje en een drankje en speur samen de hemel af op zoek naar vallende sterren.

Weinig plek voor veel bagage of speelgoed

Voor wie lang onderweg is, is “less is more” bagagegewijs het ultieme credo, zeker als je ook nog kinderen bij hebt die zelf weinig of niks kunnen dragen of gedragen moeten (willen) worden.

#parentfriendly holidayhack nr 4: koop kledij die tegen een stootje kan en weinig vuilgevoelig is. Witte jurkjes steken inderdaad mooi af tegen zongebruinde velletjes, maar een felgekleurd t-shirt is even zomers vrolijk en die decoratieve vlek kan toch best een onderdeel zijn van de print, niet? 

#parentfriendly holidayhack nr 5: vraag je bij het inpakken af met welk speelgoed je kinderen echt graag bezig zijn en hoe lang ze zich ermee kunnen amuseren. Neem kleine spulletjes mee die de creativiteit stimuleren en waarmee ze telkens een ander spel kunnen verzinnen. Als er weinig kant-en-klaar speelgoed voor handen is, wordt alles een potentieel interessant spel: kartonnen dozen, lege verpakkingen, steentjes, zand…

QUDTobDZE7JeEYrg2KScaSl2PWvWXEjk977lMnF9.jpeg

BEWAAR JE LIJSTJE MET MUST SEE’S AND DO’S IN HET MAPJE “VOOR LATER”

Jullie zijn in Zuid-Afrika geweest en hebben het Krugerpark niet bezocht? Jullie waren in Kaapstad en zijn niet in Bo Kaap gepasseerd en ook niet naar Robbeneiland gevaren? We hebben tijdens onze reis heel veel leuke dingen gedaan en gezien, maar sommige belangrijke toeristische trekpleisters waren daar heel bewust niet bij. Als je met kinderen reist, ligt het tempo een pak lager. Geniet van het trage ritme in plaats van spijt te hebben van wat je niet kan zien en doen. Is vakantie eigenlijk sowieso niet bedoeld  to live the slow life?

#parentfriendly holidayhack nr 6: klap de reisgids dicht als je op een heerlijk terras-met-speeltuin zit waar de kinderen zich rot amuseren. Vergeet de bezienswaardigheden in het stadje als de kinderen een zandkasteel bouwen op het strand waar je eigenlijk gewoon maar even een kijkje wilde nemen. Installeer je met je voeten in het zand en geniet van het moment!

7DzJU1hBfeKqGomiG67Dp3tx05He4PZBrpJY1f6D.jpeg

En verder… Verder was onze reis alleen maar fantastisch en zitten er te veel mooie en onvergetelijke herinneringen in de weg om nog iets negatiefs te kunnen bedenken!