Een gloednieuw museum bezoeken en het kinderparcours uittesten? Dat gebeurt niet elke dag! Uiteraard waren we erg nieuwsgierig naar het pas geopende Hof van Busleyden in Mechelen, het vroegere paleis van de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Hou jezelf wakker. Het wordt écht interessant. 

fzPeQuaycKPMISMvPJY23SIIpkRNp6RNaAg3AUPh.jpeg

Vertel me woorden als 'Bourgondische Nederlanden', Filip de Stoute of Margerata van Oostenrijk en ik val ter plekke in slaap. Waarschijnlijk omdat ik als dochter van een geschiedenis-minnende vader menig oersaai museum heb afgewerkt. Op een slakkengang voor alle duidelijkheid, en niks aan voor kinderen. 

Wat een trendbreuk maakt het Hof van Busleyden hier! Want anderhalf uur lang amuseerden zoon van 10 en ikzelf ons samen in dit museum met het fijne gezinsparcours. Hadden ze in mijn tijd maar zo'n fijn programma op maat gehad!

Reis in de tijd

We trekken naar de tijd waarin Mechelen een belangrijk centrum was in de Bourgondische Nederlanden. Zo tussen 1490 en 1530 was de stad er de feitelijke hoofdstad. Geen drama, ik wist het ook niet. Een gids (of gewoon een heel slimme dame) die toevallig rond het onthaal hing, gaf me kort wat meer uitleg. "Allez mevrouw, de tijd van Erasmus, Thomas More, het humanisme?"

De toon waarop ze het zei was een ietsiepietsie van 'waarom ben je hier als je van niets weet, meisje?'. De vrouw was -neem ik even aan- van dezelfde generatie als mijn eigen vader. Dat verklaart waarschijnlijk waarom ik me onmiddellijk terug naar mijn eigen clueless kindertijd gekatapulteerd voelde. Perfect moment om me met mijn zoon te gaan amuseren met het kinderparcours. Ha!

hlB69XZIHt3cawbMQIy290s5CXunM6TBuJ6fAuYT.jpeg

Plannen en gouden kubussen

Elk gezin dat het museum bezoekt, krijgt een plan mee. Een verrassend plan, want het is er één met deurtjes zoals een adventskalender. Achter elk deurtje zit een vraag of opdracht. De gouden vragen horen bij gouden kisten of kubussen die je doorheen het museum moet zoeken, en waarin fijne opdrachten zitten. 

7FnwTJuBxFNW1LHBJuiqb2Odu52voEYq8rRg1Zji.jpeg

jWreGBFgkUWtqQQXlORyxHtOJjrF1c5S7nEi49MU.jpeg

"Werk het parcours alfabetisch af", drukt de receptioniste ons nog op het hart. En maar goed, want het paleis is een klein doolhof.

Het is de inhoud dat telt

Helemaal niet erg, want de architectuur is prachtig en een streling voor het oog. Verwacht je niet alleen aan oude tapijten uit de 16de eeuw, elke kamer is extra geanimeerd. Een ipad, een touchscreen, een prachtige 3d-animatie... Echt, ga en ontdek enkele prachtige verrassingen!

7bnjtfO17HweFegtIsY67z6nsKYJoFPbOAjitE0T.jpeg

aKtc9FxLtnArVz359dR0lGUAN8CbGomh7Blv5Vi8.jpeg

Het Geluidshuis over humanisme

Het Hof van Busleyden werkte samen met Het Geluidshuis voor een superleuk luisterspel. Vrolijke liedjes rond het humanisme. Je moet het maar doen! We hoorden een preview van het verhaal dat je ook gratis kan downloaden via deze link. Of je kan het hoorspel ook integraal beluisteren op de prachtige zolder van het paleis. 

TkXrRHHd62vLsDGw4O5iDj4VpABgwIJJbRMVFpVf.jpeg

Want ook daar kan je als ouder even lekker chillen met kunst- en geschiedenisboeken (ja papa, ik doe dat dus), terwijl je kinderen losgaan in de knutselhoek. Of je kan er Mechelen bewonderen met de VR-bril. Maar probeer je mond dan wel dicht te houden, dat is bij ons alvast mislukt. 

mGk97Dh4eL9p6OMtieX8xVKTfumFIlQ4tUM2zPRu.jpeg
Praktisch

Het nieuwe Hof van Busleyden is voor het grote publiek geopend vanaf zaterdag 22 juni. Volwassenen betalen 11 euro, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Mechelaars krijgen een speciale korting. 

Alle info vind je hier: www.hofvanbusleyden.be

Een jaar lang is Maison Slash partner van Mechelen! Dat wil zeggen dat we de stad -die alvast bekend staat als kindvriendelijk- ook doorlichten op het #parentfriendly-gehalte. Meer weten over hoe we tegenover samenwerkingen staan? Dat lees je hier.