Heb jij binnenkort een weekje krokusvakantie? Hoera voor jou! Maar dan moet je òòk je kinderen weten te entertainen. Daarom speciaal voor jou: 14x inspiratie voor een daguitstap tijdens de krokusvakantie. (Je kan ze ook altijd met oma en opa laten gaan hé - wink wink)

1. Neem deel aan één van de vele familiefestivallekes

krokusfestival hasselt De krokusvakantie is dé maand van de niet te missen familiefestivals met vooral veel film! Wat dacht je van het Brusselse familiefestival Anima van 9 tot 18 februari? Het Krokusfestival van 9 tot 15 februari in Hasselt is ook een niet te missen toppertje. Het klein festijn van 11 tot 17 februari in Gent is een kleine maar fijne aanvulling. En Spinrag van 9 tot 18 februari in Kortrijk is een waardige aanvulling op dit toplijstje familiefestivals!

2. Trek naar een carnavalsstoet in je buurt of houd er eentje thuis

carnavalVerkleed je als ei of tomaat (inspiratie vind je in ons artikel van vorig jaar!). Knutsel zelf leuke maskers, zwier met confetti en houd een carnavalsparty bij je thuis of trek samen naar een carnavalsstoet in je buurt. Toppers zijn de stoeten van Aalst of Binche in Wallonië.

3. Ga met de buggy naar het museum tijdens Krokuskriebels

buggy-tours-krokuskriebels Families worden flink in de watten gelegd tussen 10 en 18 februari tijdens Krokuskriebels. Met een hapje, een drankje, een originele activiteit, een hebbedingetje,... wordt je museumbezoek een leuk uitstapje met z'n allen. Ja, ook oma, papa, kleine zus en zelfs de baby kunnen mee. Voor die allerkleinsten houden sommige musea 'buggy tours', waarbij de kleintjes hun zintuigen mogen gebruiken om te spelen, luisteren, voelen en kruipen rond (wie weet ook in?) kunstwerken en museumzalen.

4. Pik een leuke familievoorstelling mee één been één vleugel de singel

Eén been, één vleugel, een muzikale vertelling over een tinnen soldaat op één been, een prima ballerina en een duiveltje-uit-een-doos. Klinkt leuk? Deze voorstelling is gebaseerd op de standvastige soldaat, een van de bekendste verhalen van Deense schrijver Hans Christian Andersen. De muziek van de Noorse componist Edvard Grieg ondersteunt het verhaal en Dimitri Leue brengt de woorden tot leven en doet de fantasie sprankelen, knetteren en vonken. Dit mag je niet missen!

5. Ga indoor skiën in de gloednieuwe indoor-skibaan Aspen

aspen Ben jij niet bij de geluksvogels die deze vakantie gaan skiën? Balen! Gelukkig is er een waardig alternatief dat 365 dagen per jaar sneeuw verzekert. De gloednieuwe piste in Wilrijk is 240 meter lang en 50 meter breed! Zowel beginnende als doorwinterde sneeuwsporter kunnen Aspen hun hartje ophalen, aanradertje van jewelste volgens ons!

6. Ga enkele supergoeie films bekijken tijdens het JEF festival

JEFFElke krokusvakantie kan je op het JEF festival supergoeie films gaan bekijken! Er zijn een heleboel premières, exclusieve evenementen, films geprogrammeerd door jongeren voor jongeren, vertoningen speciaal voor kleuters en nog veel meer! Tien kortfilms en tien langspeelfilms in competitie worden beoordeeld door de kinderjury, de professionele jury, het publiek én de deelnemers van JEF in het ziekenhuis. Maak kennis met internationale gasten en neem samen met echte filmprofessionals een kijkje achter de schermen in onze masterclasses. Op de festivallocatie in Antwerpen kan je met de hele familie zelfs gaan experimenteren in een digitale speeltuin.

7. Samen springen in een trampolinepark

25488405_167377330537056_4119822756348248963_o Vinden jouw kind trampolines ook zo de max? Misschien jij als volwassenen ook?  Want die parken schieten tegenwoordig als paddenstoel uit de grond in Vlaanderen. Test samen tientallen trampolinesoorten uit opgesteld in een cool decor en met een flashy licht, springplezier gegarandeerd! Hier vinden jullie alvast een fijn overzicht waar je je kind eens goed kan laten jumpen.

8. Ga met water spelen in Hidrodoe

hidrodoe Fotocredits: www.dingenzoekers.be[/caption] Een heel leuke uittip voor klein of groot is een bezoekje aan Hidrodoe! En je wordt er nog slimmer van ook! Meer dan 120 doe-opstellingen staan op jou te wachten. Tover megazeepbellen waar je zelf kan instaan. Laat een raket op waterstof vliegen … helemaal tot aan het plafond! Maak een reuze draaikolk. En geniet in de 4D-film “Teruggespoeld” van het watergevecht tussen de held Spetter en het groene monster Smos. Waterplezier gegarandeerd!

9. Doe aan ‘Grote Kunst voor kleine kenners'

Grote KunstIn Oostende kunnen ze er wat van. Want na al enkele succesvolle expo’s in het Fort Napoleon is er nu weer een supercoole interactieve expo gebaseerd op het boek 'Grote Kunst voor Kleine Kenners' van jeugdauteur Thaïs Vanderheyden. De expo gaat open in de krokusvakantie en blijft tot en met de paasvakantie. Je maakt er op kindermaat kennis met kunst. Dankzij een handig doe- en notitieboekje ontpop je je als bezoeker tot een echte speurneus, want één van de schilderijen werd gestolen! Ga op zoek naar aanwijzingen in het Fort en vind zo het schilderij terug. En maak er misschien meteen een leuk dagje Oostende van, altijd fijn om eens te gaan uitwaaien aan zee.

10. Ga winterwandelen in Bokrijk

Winteravonden-bokrijk_LD_3848-1100x733.jpg

Elke zaterdag en zondag t.e.m. 25 februari 2018 (dus ook in de Krokusvakantie!) kan je terecht in het Openluchtmuseum van Bokrijk voor een stevige, winterse wandeling telkens van 14u tot 20u. Trek jullie warme winterlaarzen aan, duffel jullie lekker warm in en geniet van de fonkelende sfeerverlichting en de belichting van de historische gebouwen.

11. Neem een warme knuffelduik in zee

knuffelduik_in_zee-134376-0

Wat zouden jullie ervan denken om samen een romantische duik in het frisse zeewater te nemen en hiermee ook nog eens het goede doel steunen? Want de opbrengst van de knuffelduik gaat integraal naar de vzw Kiekafobee die kinderkankerpatiëntjes naar Koksijde-Oostduinkerke stuurt voor een onbezorgde vakantie. Net zoals bij de vorige edities van de Knuffelduik ben je vanaf 11 uur welkom op de Zeedijk van Oostduinkerke voor een goedgevuld programma vol muzikale ambiance

12. Klos je eigen sieraad in Texture

juwelen klossen Als je kan uitpakken met een zelfgemaakt uniek sieraad, maakt het niets uit of je nu 8 of 88 bent. Je klost met gemak een oorhanger, een sierspeld, een halsketting, een hoofdband of stoere armband. Deze krokusworkshop gaat door op 13, 14 of 15 februari telkens van 14u tot 17u in Texture in Kortrijk.

13. Geniet van wonderlijke winteravonturen met Koning Amaryllo in de Plantentuin

plantentuin Wil je de Plantentuin eens op een andere manier ontdekken? Doe dat dan eens in de krokusvakantie aan de hand van een toffe zoektocht met Koning Amaryllo, de koning van Botanië. Hij woont in het Kasteel in de Plantentuin en heerst over alle bloemen, planten en bomen in het plantenrijk. Maar het is niet omdat het winter is dat alle onderdanen van Amaryllo slapen! Speciaal voor jullie komt hij uit zijn warme kasteel om de wintergeheimen van Botanië te laten zien. Pik de Amaryllo zoektocht tot 25 februari op aan de kassa.

14. Naar het theater met je peuter: Nocturama

nocturama Theater De Spiegel maakt muziektheater voor de allerjongsten. Acteurs en muzikanten spelen met figuren, ruimte, muziek én publiek. Dit heerlijke samenspel leidt tot knusse en hartverwarmende voorstellingen zoals Nocturama. Een fantastische leuke voorstelling in het museum van de nacht waarin je mee op avontuurlijke droomreis gaat. Een cello, een klarinet en een stem begeleiden je op dit droomconcert naar de wereld van slaapvaak. Ideaal om met de kleintjes te doen!