Maandelijks verrassen we jullie graag met een tof museum. En ook al hebben we hier op de redactie wel voldoende scherpziende ogen (al dan niet met wat extra hulp), soms zit zo'n leuk museum heel erg goed verstopt en kijken we er grandioos over. Gelukkig zijn er de dames van Dingenzoekers die ons nog een tig paar extra kijkers bieden en vonden zij ergens onderweg een heel leuk interactief musem: Rivéo!

DINGENZOEKERS

Je zou er zo voorbijrijden. Maar dat zou dan wel érg jammer zijn. Achter een geklasseerde stenen gevel uit de 18de eeuw zit interactief museum Rivéo, waar het allemaal draait rond de rivier. En dan vooral degene die voor hun deur loopt: de Ourthe.


Rare beesten

De plaatselijke held heeft tien poten en zijn lievelingseten is een bord vol steentjes. Rare jongens, die rivierkreeften. Gids Philippe toont ons een levend exemplaar uit de Ourthe, dat in slow motion zijn tien poten beweegt. Het lijkt wel een soort yoga voor schaaldieren. Hij heeft twee scharen, een grote en een kleine. ‘Eentje om te doden en eentje om te eten?’ veronderstelt Felix. Want bestek zie ik hier toch nergens liggen, zie je hem denken.‘Het zijn nogal vechtjassen’, knikt onze gids. Soms verliezen ze een schaar maar die groeit dan gewoon terug. Dat is dan weer dankzij al die steentjes die ze eten, die hen van voldoende kalk voorzien om nieuwe scharen te maken. En dat niet alleen: die arme rivierkreeft moet in zijn tien- à twaalfjarige leven geregeld van schaal wisselen. Telkens als zijn schaal te klein is geworden, moet hij zich eruit zien te wurmen en een nieuwe, net iets grotere aanmaken.


En dat liefst op tijd, anders zitten ze onherroepelijk vast. ‘Bij deze is het niet tijdig gelukt’, wijst Philippe naar een lege schaal die vastzit aan een schaar waar nog een deel van de schielijk overleden rivierkreeft in zit. We buigen respectvol het hoofd en denken aan de gruwelijke laatste momenten die het slachtoffer moet hebben doorstaan: klem zitten in je eigen vel. ‘Stel je voor dat wij elk jaar van huid moesten wisselen’, huivert Lucy.

TWEETALIGE EXPO

De expo is opgevat als een onderhoudend parcours, met spelletjes, raadsels en doemomenten: een interactief museum waardig. Mirtha en Lucy schuifelen vol overgave over de vloer (‘Wij spelen kreeft’). Alle info is tweetalig – net als de gidsen die hier werken – en visueel aantrekkelijk uitgewerkt.


Aquarium


In het aquarium krijgen we ook de andere bewoners van de rivier te zien: types als de beekforel, de barbeel, de karper, de sneep, de brasem, de zeelt, de blankvoorn en de riviergrondel. De snoek moet apart wonen, want anders eet deze onbeleefderik al zijn buren op.‘Hij is het grootste roofdier van de rivier’, aldus Philippe. ‘Kijk maar naar zijn tanden: hij heeft er meer dan 700. Zelfs zijn tong staat er vol mee.’ Daar sta je dan, met je tong vol tanden – onder snoeken is dit wellicht een gebruikelijke uitdrukking. Intussen zijn de kinderen al naar het minigolfterrein gerend, waar ze het wel en wee van het rivierleven inruilen voor een balletje en golfsticks.

Rivéo, Rue Haute 4, 6990 Hotton. Info: www.riveo.be.