De Sint heeft  zijn biezen gepakt en we zitten midden in de feestdagen!  Staat je kerstboom er voor 25 december? Dan heb je al flink je best gedaan! Maar de kerstvakantie duurt maar liefst 14 dagen en na een tijdje heb je even genoeg van de zoveelste kerstmarkt en van christmas shopping in een veel te warme outfit met jengelende kids aan je been (wat een work out!).  Hoog tijd dus voor iets anders, hoog tijd voor een educatief verantwoorde/slash/supercoole uitstap!  

Dino madness

Ik ben zot van dino’s...  Jurassic Park is al sinds jaar en dag één van mijn favoriete films en ik bestook mijn zoontje met dinostuff allerhande in de hoop dat hij net als mama de dinomicrobe te pakken krijgt. In september werd Marcel geboren, het broertje van Jerom die net naar de kleuterschool gaat. Nu ik mama ben van 2 jongens kan ik à volonté de Ross Geller in mij naar boven laten komen, want wat spreekt er nu meer tot de verbeelding dan deze fascinerende kolossen die hier lang voor ons rond zwierven?! Ik las onlangs in een wetenschappelijk onderbouwd artikel dat een pretpark als Jurassic Park binnen 10 jaar in theorie perfect mogelijk zou zijn. Say what? Maar voor het zover is, verken ik nog met plezier en met een iets geruster moederhart talrijke prehistorische musea en dinoshows. 


Da riekt hier naar prehistorie

Ik trok met mijn 3 venten op  dinotrip naar het Oertijdmuseum, net over de Nederlandse grens in Boxtel, vlakbij Eindhoven en zo’n 45 minuutjes rijden vanuit de Kempen. We startten onze tocht binnen in het museum waar een prehistorisch geurtje hangt, alsof het eeuwenoude stof er nog steeds rond dwarrelt. Het vriendelijke personeel lijkt in hun kaki pakjes recht van een archeologische site te komen en je vindt er nog een koffietje aan de democratische prijs van €1 (niet onbelangrijk detail voor jonge ouders).

Op de eerste verdieping wandel je door een tentoonstelling over hoe het leven ooit begon en het leven in de zee. Als echte wetenschappers snuisterden we tussen de vitrines vol fossielen, schelpen en krabben. Hierna belandden we in de indrukwekkende dinosaurushal waar je kan flaneren tussen de replica’s van skeletten of je kan de trap nemen en ze van boven op de balustrade bewonderen. Er staat onder meer een skelet van een brachiosaurus , je kent hem wel, die goedzak met zijn lange nek die in de open vlakte altijd idyllisch aan blaadjes staat te knabbelen. Ik wist niet dat die beesten zo GIGANTISCH waren! Mama’s en papa’s kunnen dus ook nog iets bijleren daar in Boxtel


Puzzelen voor gevorderden

Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft sinds kort ook echt iets om mee uit te pakken: het originele skelet van een Diplodocus oftewel een langnekdinosaurus! In Europa zijn er nog maar twee andere skeletten te bewonderen van deze grote planteneters die maar liefst 20 meter lang konden worden. De botten werden opgegraven door 'dinosaurusjager' Kirby Siber, vandaar dat het beestje de naam 'Kirby' heeft gekregen. De komende 3 jaar zullen wetenschappers Kirby opnieuw samenstellen in het lab van het Oertijdmuseum en het leuke is dat je dit van dichtbij kan volgen! Je kan niet enkel binnen gluren in het lab, je kan ook al je vragen stellen. Alleen al hiervoor keren we zeker nog eens terug naar het Oertijdmuseum als de jongens een beetje groter zijn.


Verwondering  in het oerbos

Eénmaal buiten wandel je via de tuin met meer dan 1000 soorten bomen en struiken naar een oerbos vol prehistorische wezens en levensechte dino’s. Very impressive!  Naast kuddes dino's in actie kom je er ook enkele bloederige taferelen tegen, want tja, het ging er soms wild aan toe tussen die dino's! Jerom herkende er warempel eentje vanop zijn poster in de slaapkamer: de triceratops.  Echt de zoon van zijn moeder! Je kan er halverwege in de zandbakken ook met een borsteltje aan de slag en een heus dinoskelet bloot leggen. Voor ons zoontje van bijna 3 bleef de actie beperkt tot dino’s kijken en in de speeltuin ravotten wat hij al super vond, maar voor de oudere kids zijn er ook nog tal van speurtochten binnen en buiten waar ze een tijdje zoet mee zijn en waar je zelf ook nog iets van kan opsteken. In het museum vind je ook nog een cinema waar elk half uur een film vertoond wordt en in elke ruimte staat wel een scherm of speeltafel waar kinderen zelf aan de slag kunnen gaan met interactieve spelletjes of opdrachten. Een groot deel van de fun is buiten te vinden, dus je kan best een mooie dag uitkiezen om hier naartoe te komen. De mooie Brabantse omgeving is ook ideaal om te wandelen dus trek zeker je wandelschoenen aan en combineer een bezoek aan de dino madness met een winterwandeling. En dan kan je de volgende dag weer zonder schuldgevoel glühwein gaan tanken op de kerstmarkt. Ideaal wintervertier toch?

Meer info over het Oertijdmuseum in Boxtel vind je op www.oertijdmuseum.nl