Hoewel er absoluut niets mis is met een huisje met een zwembad in Frankrijk mag het voor slashparent Marleen vakantiebestemmingsgewijs best wat exotischer. Samen met haar man, haar twee uit Zuid-Afrika geadopteerde kinderen, haar ouders én haar schoonouders reist ze deze zomer zes weken rond in het herkomstland van haar kinderen. Met Kaapstad als ideale start voor wie op een avontuurlijke-maar-toch-niet-té manier Afrika wil leren kennen.

MARLEEN

Met een zoon met Capetonian roots als perfect alibi voor regelmatige bezoekjes aan the Mother City, voelt Kaapstad ondertussen een beetje als thuiskomen. Dit zijn alvast een paar van onze favoriete plekjes: 

V&A Waterfront  

De V&A Waterfront is het toeristische hart van Kaapstad en de hemel op aarde voor kinderen: er is een grote speeltuin en een reuzenrad, er zijn overal optredens en muziek, toffe terrasjes, je kan er zeehondjes spotten en boottochtjes maken,… en dat allemaal met uitzicht op de Tafelberg.

irXG2dhqkGleU6PhqBT2IXNYdRr5io98QM8gqzFc.jpeg

Ook op een van de zeldzame Kaapse regendagen is een bezoek aan de V&A Waterfront een perfect plan: het Two Oceans Aquarium is een topbestemming voor wie zijn hoofd tussen duizenden Nemo’s wil steken, zeesterren wil aaien, wil kijken hoe duikers de schildpadden en de haaien voeren of alles wil leren over hoe we onze oceanen zo goed mogelijk kunnen beschermen. Op de terugweg naar de auto zijn een stop in de Foodmarket (heerlijke hapjes!) en de Watershed (authentieke souvenirs!) perfect om vermoeide beentjes even rust te gunnen.   

S26Be25Uv4nFeha9iQ2VB9OpjXTlaI2VkvjomD6O.jpeg

Zwemmen en spelen tussen de pinguïns 

Niemand denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan pinguïns als je vraagt welke dieren er in Afrika in het wild leven, maar op het strand van Boulders Beach kan je tussen de Afrikaanse pinguïns zwemmen en spelen. De meeste toeristen komen niet verder dan het houten pad waar je je tussen de Aziaten-met-telelens moet murwen om een glimp van de pinguïns op te vangen, maar wie er een beetje klimmen en klauteren voor over heeft, kan de hordes toeristen achter zich laten en het strand enkel nog delen met de pinguïns. Een zandkasteel bouwen met een pinguïn als werfopzichter? Hier kan het!

AuD9TQbhwyQ4zXvfKFP6Z0aVFSfr6bdqe9ev09in.jpeg

Tafelberg

Hoewel de stoerste stappers Kaapstads iconische berg het liefst te voet beklimmen, is het absoluut geen straf als je kroost je dwingt om de kabelbaan naar boven te nemen. De bakjes draaien 360 graden rond tijdens hun tocht naar de top en doen je alleen maar meer dromen van het het uitzicht op  de top dat dat op een wolkenloze dag werkelijk adembenemend is. Hou er wel rekening mee dat de temperatuur op de top een pak lager is dan aan de voet en neem voldoende warme kleding mee!

ZCknH3wTKRZ1pWsWgXomNVHHxAWzgEvWJhrxUQkJ.jpeg

Wijn proeven

Of te wel: de combinatie van het beste van twee werelden. Zeg nu eerlijk: wat moet vakantie meer zijn dan een glaasje wijn op een zonovergoten terras terwijl de kinderen zich te pletter amuseren in een toffe speeltuin? De Westkaap heeft een ruime keuze aan #parentfriendly winefarmes waar de kleinste gasten kinderwijn kunnen proeven (bij Spier bij voorbeeld) of op avontuur kunnen gaan op het landgoed. De meer dan 300 jaar oude boerderij van Boschendal verbergt tal van schatten op kindermaat: een halve kinderboerderij, overal eekhoorntjes en zelfs een heuse waterspeeltuin!

SPAtpyyHKabyDsYMLLV35bPoBjONiYpMVp85mHba.jpeg

Tips voor een #parentfriendly Kaapstad

  • In Zuid-Afrika zijn de seizoenen omgekeerd aan de onze. Hoewel Zuid-Afrikaanse winterdagen vaak vergelijkbaar zijn met zonnige Belgische lente- of herfstdagen, zijn een dikke trui en regenjas in je koffer geen overbodige luxe. Het loont dus om het weerbericht na te kijken voor je vertrekt, tenzij je je dagen wil spenderen in een van de grote shopping centra die Kaapstad rijk is. 
  • Leef mee op het relaxte ritme van de Capetonians: alle bezienswaardigheden in één dag proppen? Slecht plan! Kies één toeristische attractie per dag en spendeer de rest van je tijd in een van de talrijke parken of speeltuinen, of op een van de hagelwitte Kaapse stranden. 

  • Het contract tussen rijk en arm is ontzettend groot in Zuid-Afrika en de zwarte Zuid-Afrikanen verdienen hun kost op manieren waaraan wij in België geen geld zouden uitgeven: ze laden je boodschappen in in de supermarkt of geven je aanwijzingen als je een parkeerplaats verlaat. In het begin kan dit overbodig of opdringerig overkomen, maar voor veel mensen is dit vaak de enige manier om een paar luttele ZAR te verdienen.
  • Het Afrikaans lijkt erg op het Nederlands en is bijgevolg niet zo moeilijk om te begrijpen. Maak er met je kinderen een spelletje van om (verkeers-) borden te begrijpen en naar het Nederlands te vertalen, en glimlach stiekem om het vaak nogal plastische taalgebruik.

Marleen (38)  is samen met T. slashparent van Zuid-Afrikaanse parels Ruben (8) en Analene (3). Houdt van haar man en haar kinderen, van hardlopen, van skiën en van reizen. Van september tot juni coördinator op een middelbare school en van juli tot september wereldreiziger met deze zomer Zuid-Afrika als bestemming. Haar volledige reisverslag lees je op haar blog