Wist je dat er een oprecht prachtig museum in Mechelen bestaat over de Holocaust, én geschikt is voor kinderen? 'Prachtig' is misschien niet het juiste woord. Maar het museum is wel spot on als handvat voor 'moeilijkere' gesprekken met je kind over oorlogen, haat en 'anders zijn'. Slashparent Ingrid kwam razend enthousiast terug na haar bezoek aan Kazerne Dossin. 

INGRID

Goed, een mens praat niet elke dag over deportatie en oorlogen tegen zijn kinderen (tegen andere mensen trouwens ook niet). Maar stél dat je dat gesprek wilt aangaan (doen! nodig!), dan is Kazerne Dossin in Mechelen the place to be. 

De Holocaust is -check deze understatement- niet zo'n voor de hand liggend onderwerp, en toch bleef ik in dit museum méér dan twee uur rondzwerven met mijn kinderen van bijna 8 en 10 jaar. En dat wil toch al wat zeggen, nietwaar? 


De holocaust verteld op maat van kinderen

Heel eerlijk? Het ruim uitgewerkte kinderprogramma van het museum is de max. Als centraal figuur is er Simon. Want, écht gebeurd, de man vluchtte als 11-jarige jongen uit de trein die richting concentratiekampen reed. Geen spoilers hier, want het is bittere ernst, maar Simon leeft nog steeds vandaag en brengt zijn verhaal nog in scholen en tijdens workshops. 

Een ongeveer happy end in een gruwelijk verhaal. Maar heel aangrijpend verteld door de ogen van een kind van 11, en dus heel herkenbaar voor ons eigen nageslacht. 

Kinderen én volwassenen welkom

Gezien mijn gezelschap uit twee kinderen bestond, focusten we ons op het aangepaste traject met Simon in de hoofdrol. Met sleutelbos in de hand gingen we van kist naar kist waarin we onderwerpen aangereikt kregen om over te praten. 'Teken hier het anti-pest-manifest' of 'plak een sticker bij hoe jij je voelt na dit verhaal'. Allemaal mooie handvaten voor eerlijke gesprekken met mijn zonen die oh zo nodig zijn in de steeds harder wordende omgeving waarin we leven. 

Maar ook voor volwassenen zònder kinderen is dit museum een must see. Zoals Simon zelf vertelt in zijn verhaal: "Het zit hem in een opstapeling van kleine dingen". (Al eens rondgekeken en herkenbaar?) Dit museum slaagt erin om de geschiedenis open te trekken naar vandaag. En de immense gruwelijkheid die niet eens zolang geleden is te projecteren op vandaag. 


Keihard impact

Ik kijk naar mijn zoon van bijna 10 en slik. Dit museum heeft een enorme impact op mezelf, en geeft de nodige bewustwording bij mijn kinderen. 

Als we kijken naar de enorme fotomuur met 25000 gezichten, worden we stil.


Elk van hen is in deze kazerne in Mechelen gepasseerd. En enkel de gekleurde prentjes zijn overlevers. Dat hakt erin. Het doet ons samen nadenken over 'anders zijn', verdraagzaam zijn en samenleven. I know, klinkt duf, maar vandaag meer dan nodig om bij stil te staan. 

Praktisch

Toegang voor kinderen tot 10 jaar is gratis. Alle info vind je hier: www.kazernedossin.eu