Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Gent is een zalige stad met super veel troeven: een prachtig middeleeuws kader, vree wijze inwoners en heerlijke horeca. Weet dat we in een roemrijk verleden het nachtleven ook getest en goedbevonden hebben. Maarrr, is Gent ook een gezinsvriendelijke stad? Kan je er je koters wat cultureel of wetenschappelijk entertainen? Reken maar van yes! Speciaal voor jullie zetten we onze top vijf van parentfriendly musea in Gent op een rij. Hier gaan weu!

Gravensteen en andere historische huizen

Het Gravensteen kan als ultieme trekpleister gewoon niet ontbreken in dit lijstje. In deze middeleeuwse burcht kan je kind zich ridder, prins(es) of - in het geval van sommige kinderen - hofnar wanen. Je kan kiezen voor een grappige audiogids, ingesproken door Wouter Deprez. Evengoed verken je samen de donjon, de muren en grafelijke vertrekken op jullie eigen tempo. Een kinderwagen moet je wel aan de ingang parkeren. Op de nieuwste Cybex waren ze niet voorzien back in the days. Als je tickets voor het Gravensteen koopt, heb je misschien ook interesse in een bezoek aan de Sint-Pietersabdij. Die kan je grotendeels gratis bezoeken, maar met een ticket van het Gravensteen kan je er binnen de drie dagen inclusief ook het Movieguide Alison mysterie beleven. Tijdens een spannende tocht door de middeleeuwse refter, de majestueuze abdijkerk, de prachtige tuin en eindeloze zolders los je er samen een moord op. Dat laatste is zeker een aanrader voor kinderen vanaf 10 jaar. Nog meer historische huizen die je kan bezoeken, vind je hier.

De wereld van Kina en GUM

Bas Bogaerts - stad Gent - Dienst Toerisme

Wist je dat Gent een museum voor Natuurwetenschappen heeft? De wereld van Kina bestaat zowel uit een museum als een tuin. (Opgepast, deze liggen niet op dezelfde locatie!) Of je nu houdt van prehistorische fossielen, lichtgevende mineralen, vogels, de ontwikkeling van de mens of archeologische vondsten. In de wereld van Kina is er voor elke leeftijd en interesse wat wils. Enthousiaste slashparents die hier al op bezoek kwamen, omschrijven dit museum als super interactief. In de oudste heemtuin van Vlaanderen kan je meer dan 1000 plantensoorten en een collectie vogelspinnen ontdekken. Zowel voor kindjes onder en boven de zeven jaar kan je er een educatieve zoektocht ondernemen. Wil je nog meer van dit? Dan is het GUM (Gents Universiteits Museum) ook een aanrader!

Huis van Alijn en Design Museum Gent

Het Huis van Alijn belicht een bijzonder stukje van de menselijke geschiedenis, namelijk de tradities, gewoonten en rituelen uit de 20ste eeuw. Voor grootouders en ouders is het heerlijk nostalgisch om terug oog in oog te staan met de spulletjes en verhalen uit je jeugd. Het geeft je ook een kans om die herinneringen met je kinderen te delen. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om samen op zoek te gaan naar Hendrik, het spook van Alijn, en zo de collectie te ontdekken. Ge moet ons niet geloven dat het plezant is. De positieve ervaring van ons testgezin lees je hier! Meer fan van topdesign? Achter een prachtige rococogevel ligt het grootste Design museum van België (Whuut?). Zowel een zoektocht rond kleuren en vormen en een museumspel wachten hier op  jou en je kinderen.  

MSK en S.M.A.K.


Heb je kunstenaars in spé in huis? Dan is een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten (
MSK) of het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) een strak plan. In het MSK kan je met gezin op verschillende manieren de kunstwerken ontdekken. Er is een familieroute waarbij je aan de hand van verborgen kisten en opdrachten je samen een weg door het museum baant. Een andere optie leert je samen met je kinderen naar de werken van meesterschilders kijken. Voor de fans van de schatten van Vlieg is er ook een zoektocht voor kinderen. Keuzestress! Nog meer Vlieg vind je vlakbij in het S.M.A.K. waar je aan de hand van een museumspeurtocht de poëzie en de tegendraadse humor in de kunst van Marcel Broodthaers ontdekt.

STAM en Industriemuseum 

Photo by Martin Corlazzoli © Stad Gent-Dienst Toerisme


Recent werd het Stadsmuseum (STAM) van Gent vernieuwd! En geef toe: de Arteveldestad heeft zo’n rijk verleden dat het zonde is om dit links te laten liggen. Voor de kinderen werd een interactief kinderspoor doorheen alle museumzalen uitgewerkt waarbij ze al doende kunnen ervaren hoe het is om een middeleeuwse handelaar, lid van een gilde, architect en citytripper te zijn. Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar! Gent heeft ook een rijk industrieel verleden. Zegt De Mule Jenny je nog iets? Om samen met je kinderen te leren over "mensen en machines", moet je zeker eens naar het Industriemuseum trekken.

Nog meer Gent!

Met onze keuzes ben je zo zoet als een Gents Neuzeke. Er valt voor gezinnen echter nog veel meer te ontdekken in de stad aan de Leie. Ga zeker eens grasduinen op de website van VisitGent. Jouw museum naar keuze gevonden? Vergeet dan zeker niet te reserveren. Dat is bijna overal verplicht. Nog een extra tip! Overweeg om je een CityCard aan te schaffen. Daarmee krijg je dan toegang tot alle Gentse bezienswaardigheden, monumenten en musea. Voor kindjes is ’t vaak gewoon gratis. Zalig! Hup, naar Gent!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met VisitGent. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.