Daar is één van de leukste schoolvakanties van 't jaar weer: de krokusvakantie! Een hele week om uit de ratrace te stappen en niet aan huiswerk en hobby's te denken. Bang dat je kinderen zich zullen vervelen? Geen denken aan met deze supercoole anti-verveeltipsullen vervelen? Niet met deze originele gezinsuitstappen! 

1. JEF Festival voor filmliefhebbers groot en klein

Je kan er niet alleen genieten van de beste jeugdfilms maar je kan er ook zelf films maken aan de hand van boeiende masterclasses en spectaculaire workshops. Zoek er eentje die bij jou past op hun website.

NmMPRpFiYIDjpu3zlPJGIXNpCCjjZoxuekTi9jRT.jpeg

2. Pik kindertheater mee tijdens 't Klein Festijn

Een hele week fantastische theatervoorstellingen voor jong en oud, dat is ’t Klein Festijn, het feest van het kindertheater en ondertussen al een traditie in het de krokusvakantie. Benieuwd wat je er allemaal kan uitspoken? Het volledige programma vind je hier.

3. Trek naar het Anima Festival

De allermooiste animatiefilms bekijk je op het Filmfestival Anima in Brussel. Je kan er gratis animatieworkshops volgen en zelfs coole regisseurs ontmoeten. En je kan er minstens 300 animatiefilms bekijken!
R2qgdI0NSk92bv8iI4NPB70RSVcb5tx4XwqDJgkw.jpeg

4. Pik een waanzinnige expo mee

Fans van de Waanzinnige Boomhut in huis? Dan hebben we goed nieuws voor jou want Andy en Terry, de bedenkers van de Waanzinnige Boomhutboeken, hebben zichzelf weer eens flink in de nesten gewerkt: ze zijn door de verhaalpolitie opgesloten in de gevangenis! Help jij hun beste vriendin Jill om hen te bevrijden? Tijdens deze expo in het Fort Napeoleon in Oostende los jij de raadsels op, schrijf je zelf een Waanzinnig Verhaal, ga je aan de slag met potlood en papier, kraak je de geheime code, versla je je tegenstander in een heus bananengevecht en zoek je je weg naar buiten – maar let op voor de slangen en de haaien. Nog meer zin in Oostende? Check dan zeker ook eens dit artikel!

5. Geen krokusvakantie zonder krokusfestival

Eén van de anciens in het Vlaamse kunstenlandschap, maar nog altijd ook fris en pril. Een hele week geniet je er van een beetje stoute, of toch zeker avontuurlijke, theatervoorstelling vol fantasie, emoties en avontuur. Ga dat zien, ga dat zien...het volledige programma vind je hier.

6. Zeehondjes spotten tijdens een havenrondvaart

Het is niet omdat het nog geen zomer is dat je nog niet op zee kan gaan. Met de Seastar kan je samen een unieke havenrondvaart maken waar je passeert langs de traditionele vismijn en waar je de de typische vissers- en vrachtschepen in de handelshaven ziet. Educatiever wordt het deze vakantie niet. Tijdens je boottocht krijg je bovendien een perfect en uniek zicht op tal van mooie monumenten en met een beetje geluk spot je zelfs een zeehondje. Boek je rondvaart hier.

Vivb39cI9tn2ib7s4i6eXAWrIhiXY6odCbA1QBjP.jpeg

7. Met je hond naar de cinema

In De Studio in Antwerpen kan je deze krokusvakantie iets supercools doen! Voor de prijs van één zitplaats krijg je er eentje extra voor jouw hond. Het enige waar jij voor moet zorgen is een zitdekentje maar voor de rest zorgt de Studio! Hondenkoekjes en drinkbakjes in de foyer. De enige voorwaarde is dat je hond zich netjes moet kunnen gedragen. Maar eerlijk? Met je hond naar Free Willy of Chicken Run, hoe cool is dat? Who let the dogs in? Geen zin in de cinema? Dan kan je ook naar de Voorleeshonden gaan.

8. De natuur in met 't Woudvrouwtje

In Mechelen kan je samen met Woudvrouw de natuur induiken in het Mechelse Vrijbroekpark en deelnemen aan een interactieve, tactiele workshop in de natuur. Je maakt samen de mooiste kunstwerkjes, allemaal met materiaal uit de natuur én in een natuurlijke omgeving. Heel leuk is dat!

wrcCITu271ljoRXbXojVecXRYEKGM3uP8k1tV2AV.jpeg

9. Maak er een verkleedfeestje van

De krokusvakantie is traditioneel ook de carnavalsvakantie, dus waarom ga je niet eens naar een carnavalsstoet in jouw buurt? Verkleed je dit jaar eens extra origineel, wat dacht je van een bananenkostuum, een fluostiftpak of een coole vogelverschrikker? Of duik eens in de verkleedkoffer in de kringwinkel, daar vind je ook altijd originele kostuums. Hier vind je een overzicht van alle carnavalsstoeten.

10. Verhalen op maat van kleine wereldburgers 

wNBEfcS1BgX2hMNsBbXZcxVvnaV32zVfuDUROZCF.jpegDe laatste zondag van de krokusvakantie nestel je je gratis en voor niks in de gezellige tribune in de presentatie Veldwerk en ontdek je samen warme woorden en bijzondere boeken. Grote thema’s op maat van kleine wereldburgers. Als er nog tijd over is, breng dan zeker ook eens een bezoekje aan het museum zelf want er zijn leuke familiekoffers waarmee je het verhaal van de landverhuizers goed kan uitleggen. Een aanradertje van jewelste!

Foto: Frederik Baeyens (Krokuskriebels) 

Niet genoeg aan deze 10 tips? Dan hebben we nog veel meer inspiratie voor de krokusvakantie in onze agenda. Check geregeld onze agenda-pagina met steeds de meest #parentfriendly uittips!