Yes! Op
zondag 17 november is het weer van Kunstendag voor Kinderen. Een hele dag cultuur,
kunst en plezier met veel grote ‘K’s: hoera! Het uitgangspunt van Kunstendag,
een initiatief van de Vlaamse overheid, is kunst toegankelijk maken voor alle
kinderen en hun families. Op meer dan 200 locaties wacht jullie een dag vol muziek,
dans, theater, architectuur, beeldende kunst, boeken, enz. Dat klinkt dus eigenlijk als
dé ideale zondagse herfstuitstap, mannekes!
 arty-farty hipster people only?

Niks van! De boodschap van Kunstendag voor Kinderen is net dat kunst er voor élk kind is. Dit jaar is er zelfs speciale aandacht voor kinderrechten. Want elk kind heeft recht op kunst. Punt. Ongeacht je taal, afkomst, beperkingen of ‘picture perfect’-gehalte.

Hier brandt de lamp!

Het aanbod tijdens Kunstendag voor Kinderen is niet min. Hou je vast: er vinden maar liefst 300 activiteiten plaats in meer dan 200 Vlaamse en Brusselse kunsthuizen, bibliotheken, cultuur- en jeugddiensten, engazomaardoor. Wabliefteru? Juist, niet gezeverd dat. Keuze genoeg, denken wij dan zo.

Maar waar moet je écht geweest zijn met je teerbeminde spruiten? Ofte: waar kunnen jullie met de ogen dicht naartoe voor een heerlijke portie hapklare cultuur? Dat hebben wij uiteraard al efkes uitgevogeld, zie!

Bewegingsworkshops van Passerelle op 5 locaties

passerelle2.jpg(Oiterpe)

De workshops van Passerelle combineren beweging, expressie en performance. Jullie hebben geen danservaring nodig: just go with the flow! De vzw Passerelle werkt vaak met kwetsbare, bijvoorbeeld anderstalige, groepen. Ze openen hen de deuren van muziek en dans en werken zo de drempels weg die soms blokkeren om aan cultuur te doen. Hoe fantastisch is dat?!

Disney-klassiekers uitgekleed 

Zin in een toegankelijk en kwaliteitsvol cultuurbommeke? Rep je dan naar Torhout! In Cultuurcentrum de Brouckere kom en ga je zondag wanneer het uitkomt: i-dé-aal voor Slashparents die afhangen van dutjes, onverwachte crisismomenten en plaspauzes! Er valt hier heel wat te beleven: van theatervoorstellingen over interactieve installaties tot fijne randanimatie. Moet je kiezen? Check dan zeker de voorstelling van vader en zoon Cools: supercalifragilisticexpialidocious Disney-entertainment met een flinke portie zout erover!

4114.jpeg?h=800  

(CC De Brouckere)

UCB Dance Battle met hiphop-icoon Greg Lox

Mensen die hun talenten gebruiken voor de goede zaak: daar worden wij altijd geweldig goed gezind van! Greg Lox, top class urban artist, is zo’n vrolijkmaker. In zijn Urban Center Brussel, kortweg UCB, doet hij onder andere aan slammen, rappen, break dance en street art. Het was zijn droom om jongeren te inspireren en een betaalbare dansschool op te richten voor Brusselse jongeren. Et voilà! Tijdens Kunstendag voor Kinderen dompelt hij jou en je bende onder in een heuse dance battle. Kijken is zilver, deelnemen goud. Een aanrader!

fff991cd-b40f-4b81-853b-80570828dad6.jpeg?maxwidth=1200&maxheight=900

(Uit in Vlaanderen)

Voor elk wat wils bij Rataplan

Moeilijk kiezen met kinderen in verschillende leeftijdsgroepen? Rataplan is your Bingo! Op Kunstendag voor Kinderen kan je er de hele namiddag gratis terecht voor een erg uiteenlopend aanbod. Theater, dans, digitale media, workshops juwelen en collages maken, urban arts, grime, photobooth, enz. You name it! Vervelen verboden bij Rataplan vzw. En dat zullen jullie geweten hebben…

Allezhop, we zijn weg!

Met z’n allen naar Kunstendag voor Kinderen dus! Genieten met de grote ‘G’, op zondag 17 november 2019 op heel wat locaties in Vlaanderen en Brussel, niet enkel in de grote steden maar ook gewoon 'om den hoek'.