Stefanie en Jeroen hadden dit jaar weer goesting om te reizen, alleen wilde hun portefeuille, met verbouwingen in het vooruitzicht, niet helemaal mee. Toen kwam het idee: wat als ze met hun vakantiebudget een tent kochten? Niet zomaar een tent. Een coole tent! Zo eentje dat ook wel gebruikt wordt om te gaan ‘glampen’. Maar vooral een tent die elke plek omtovert tot een magische plek. En met die tent gingen ze al heel de zomer op tocht. Op zoek naar dat reisgevoel. Met ohun peuter en baby voorop.

Lees hier de andere tent-avonturen van Jeroen en Stefanie

STEFANIE
There we go. Poging drie: 6 personen, 7 maaltijden en een beperkte koffer. Dat wij graag kamperen, wist je al. Maar ook lekker eten, is voor ons super belangrijk. Hoe wij dat fiksen al kamperend met 6 personen? Aha!
n9leoYFVU2QwPg9pfbNpuRGCTRHNLsNbViOmXSUm.jpeg

Kamperen, dat is prachtige plekken ontdekken en daar dan ook kunnen slapen. Het geeft ons het gevoel het leven zelf in de hand te hebben. Avontuur, maar toch ook een beetje luxe, en dat alles met een beperkt aantal spullen.

Al blijft die beperktheid aan spullen toch wel een uitdaging. Zeker omdat we deze keer op trip gingen met ons vier, plus 2 tieners. Reken maar uit; een grote tent, 5 matrassen (want de twee kleintjes delen één), 6 slaapzakken, zwemgerief (we gingen naar zeeland), zomerkleding en een warme trui, toiletgerief en een handdoek, … Dat is een bijna volle koffer (nop, wij hebben geen dakkoffer).

Kamperen met een creatief foodplan

Er was dus nog ruimte voor 1 curverbak, een koeltas en onze picknickrugzak voor ons foodplan dat we liefst niet ‘te gewoon’ hadden. Het was balans zoeken tussen ‘outdoor cooking zoals in de boekskes’ en ‘de realiteit van onze overvolle koffer’. Dat Foodplan met boodschappenlijstje delen we graag met jullie. Kant-en-klaar-voor-vertrek. Ook voor ons, de volgende keer.

EJ9OybGStJEwTr3PgQ8IPNc0K1gQ9LThUkVtHNJb.jpeg

BASIC EQUIPMENT

 • Een gasvuurtje. Wij kochten deze keer een compact kooktoestel met 2 pitten. Compact, in de zin van licht (1,5kg) en zonder handige windvangers. Iets tussen de ‘real stuff’ en toch nog handig voor trekking, dat het toch mogelijk maakt om iets of wat handig te koken voor meerdere personen.

 • Een aansteker (die vergaten we de twee vorige keren :)

 • Een kooklepel en een spatel

 • Een kookpot en een pan

 • Bialetti koffiemachientje + melkopklopper + koffie.

 • (Optioneel: We overwogen een fles wijn, maar kozen voor een theepot & thee & pop corn voor een qualitymomentje ‘s avonds gezellig met de tieners. Niet aan het vuur, want dat mocht niet omwille van de droogte. )

 • Een enorm picknicklaken. Ok, een kampeertafeltje was handig geweest, maar dat ging er echt niet meer bij. We hadden geluk dat het heel warm weer was en het gras ‘s ochtends niet nat lag.

 • Onze picknickrugzak. Een rugzak samengesteld met basis eetgerij voor een outdoor etentje, zonder steeds weer alles bij elkaar te moeten zoeken. Een aanrader. Even kort opgesomd: 6 borden, 6 plastieken kommetjes/ diepe borden, 6 vork-lepel-mes setjes, een kurkentrekker, een broodmes, een opinel mes, 2 emaillen tassen, 6 bekers, 2 plastieken wijnglazen, 4 stoffen servietten en 2 slabben.

 • Olijfolie, peper, zout en een mediterraanse kruidenmix.

 • 2 keukenhanddoeken, een busje afwasmiddel en een spons.

 • Flessen om te vullen met water om te koken en te drinken.

S7Y8OOmiwwTRE9v4GIlk1KNSHf0IOfXILjcFEUkc.jpeg

Drie dagen op trip betekent 2 onbijtjes, 2 lunchen en 2 keer avondeten!  Dat voor 2 volwassenen, 2 tieners, een peuter en een baby die graag mee proeft. Hieronder vind je onze recepten met boodschappenlijstje, zodat je de gerechten kan opnieuw samenstellen naar behoefte. Sommige gerechten werden thuis (gedeeltelijk) voorbereid, want wij wouden ook nog andere dingen doen dan koken ;).

Onze geniale truc om compact te koken? Vaak dezelfde ingrediënten gebruiken! En vergeet geen snacks mee te nemen. Voor tussendoor, maar vooral ook omdat timings soms niet uitkomen en alles soms wat trager gaat dan verwacht.

5QobHvhJqg3cApxnFIBo4j8CspFJ0C9I88S6fNRC.jpeg

Onze recepten om te Ontbijten  midden in de natuurGpxMFoKLB8m7YMqWe5OMoqPaAvyacHwvwj7Mj5Sw.jpeg

Is er iets mooier dan opstaan in het midden van de natuur? Om dan slaperig, met je haren nog in de war de tent open te ritsen en de Bialetti op het vuur te zetten? De geur en de smaak van de koffie om wakker te worden. En terwijl de ene start met het klaarmaken van een heerlijk ontbijt, geeft de andere een flesje aan de baby. I know, wij hadden geluk met die 3 andere langslapers. G7tW35NlH9q46lS4d0WupeZlJKRfvmvLhZX2jVto.jpeg

Onbijt 1 - Super spiegeleieren

Een warm onbijtje ‘s ochtends, dat is echt heerlijk. En ondanks de simpelheid van een spiegelei, maken een beetje spinazie en kerstomaten dit heel luxueus.

Wathebjenodig?  Olijfolie, 12 kerstomaten, 6 eieren, 2 handjes spinazie, peper, zout en kruidenmix. Brood naar keuze om erbij te eten.

Hoemaakjeda? Deze is echt easy. In functie van de grootte van je pan, moet je het wel een paar keer over doen. Olie warmen en de in twee gesneden kerstomaten toevoegen. Zet het vuur wat zachter en leg er wat spinazie op die door de hitte wat gaat slinken. Breek de eieren in een pan (spiegelei style) en kruid. Serveer met brood en maak de volgende.

oUoEAEDAsRepWAjE90OXLXuJduluvJng7HRosVA9.jpeg

Onbijt 2 - Overnight Oats met fruit

Een onbijtje dat wij ook vaak tijdens de werkweek maken. Op momenten dat de yoghurt en het brood op zijn hebben we immers altijd wel nog chiazaad, haver en een plantaardige melk naar keuze in de voorraadkast staan. Trouwens, dit is echt het ideale kampeer onbijt dat geen frigobox vereist.

KYKP4i1LSU7SsqNKRM1mlBdvxqXt3y8cjXvfgO63.jpeg

Wathebjenodig? Haver, plantaardige melk naar keuze, chia zaad, agave siroop en fruit. Afsluitbare pot om het mengsel in de bewaren (en transporteren).

Hoemaakjeda? Wij namen twee glazen weckpotten mee waar we thuis de droge ingrediënten al in gemixt hadden. De avond voordien voegden we dan de melk toe. We maken dit receptje zo vaak, dat we dit ondertussen op het zicht maken, maar de verhoudingen zitten ongeveer zo: 1 deel haver, 2 delen melk en 1 eetlepel chiazaad. Dit alles mengen en een nacht laten staan. ‘s Ochtends sneden we dan enkel nog fruit, voegden we ahornsiroop toe naar smaak en het onbijt was klaar.

MFltnfDJxI061Se4LR7dwMmGaD5KXNYP5xvHXlAb.jpeg

TAKE AWAY LUNCH

Onze kinderen zitten niet graag in de auto. De appel valt niet ver van de boom :) Maar dus, het ritme dat het beste voor ons werkt is, vertrekken na de middag, tijdens het middagdutje.  En het grappige is, bij die twee tieners die wij meehadden, bleek dit ook nog prima te werken. Vier slapende kinderen op de achterbank en wij konden rustig bijpraten. Vandaar dus maar twee lunchen, voor dag 2 en 3. kQtuKwcgtiSoc1TmVgCw67fV9PC22VyfRZDBZtQl.jpeg

Lunch 1 - On the go

We gaan op stap en nemen mee; een stokbrood, bonenspread en gerookte paprika.

Wathebjenodig: Een blik witte bonen, olijfolie, citroen, zout, cayennepeper, 1 paprika, een kleine ajuin, venkelzaad.

Hoemaakjeda? Deze bonenspread maakten we thuis klaar en namen we kant en klaar mee. Hoe gaat dat? Je pureert een blik witte bonen met olijfolie een beetje citroen, zout en cayennepeper naar smaak. Ondertussen grill je een in-reepjes-gesneden paprika in de oven. Je bakt de ajuin (in stukjes) met veel olijfolie en wat zout en venkelzaad en mengt dit met de gepureerde bonen. En voilà. Deze spread op een stukje stokbrood smeren, er een reepje gerookte paprika opleggen, en klaar.

jyvZ8pV1q3FD1FI6sKveZhOaVcnTycsYlBzBHi2O.jpeg

Lunch 2 - restjes lunch

De grote uitdaging is toch altijd om zonder eten en restjes weer naar huis te gaan. En daar leent deze restjes lunch zich prima toe. Eigenlijk is het simpel. Als alles op is, ga je uit lunchen, wat ook eens fijn is. En als er restjes zijn verwerk je ze tot een picknick buffet. Ons restjes buffet werd een roerei met tomaten en kaas op een broodje. En wat fruit als dessert. 

caHkywDRAhtI4vpV7dUnwJVYcGSn7wSb7cyZeuok.jpeg

Kampeereten à la ravioli in blik? Neen danku!

Goed eten vinden we belangrijk. Ook als we gaan kamperen. De festival ravioli in blik zijn dus niet aan ons besteed. Daarenboven gaat Jeroen graag eens een uitdaging aan als het op koken aangaat en al zeker als er een tent achter zijn rug staat opgesteld.

Dinner 1 - Chili sin carneygi8EHEUfCrBe6unSVibXivXwMugdKGWRRSNorzI.jpeg

Deze hadden we thuis voorbereid. Chili sin carne recepten genoeg, dus ik zou zeggen, kies er eentje naar keuze en maak ze thuis klaar. Wij namen de saus ook weer mee in weckpotten en warmden die gewoon de eerste avond op. Die eerste namiddag heb je swoieso je handen al vol met het opbouwen van de tent, het opblazen van de luchtmatrassen en het verkennen van de plek.

Wathebjenodig? chili sin carne, thuis voorbereid, afgekoeld in een afsluitbare pot. 2 zakken tortilla chips voor erbij. Je raadt het, een echte kinderfavoriet.

Dinner 2 - pasta zeeland

GS9nuG372YNLkIVsl8qfAq8rUQHkD7VJ3rCzGcED.jpeg

Uitgebreid koken voor 5,5 op een 2 pit kooktoestel met een pan van diameter 20cm en een middelgrote kookpot, is een uitdaging. Maar het is gelukt! Voor deze maaltijd kozen we voor het lokale product mosselen. Het werd een variant op de overbekende pasta vongole, die met kerstomaatjes werd verrijkt. Geen zin in pasta, risotto is een prima alternatief.

dh5JYzGBek0G2Ryu0UF7x631FbP3pOKMspuYAOMo.jpeg

Wathebjenodig? 1kg mosselen, kerstomaten, 2 sjalotten, look, geraspte parmezaanse kaas, spaghetti, mediterrane kruidenmix, peper en zout.

Hoemaakjeda? Op vuur 1 zetten we een pot met water dat we zo snel mogelijk aan de kook brengen. Waarom, we hebben de pot nog eens nodig voor de mosselen. Ondertussen snijden we de sjalotten, de look en de kerstomaten die we op vuur 2 zachtjes laten fruiten. Zet ze op een laag vuur, voeg de kruiden toe en eigenlijk moet je er dan niet meer naar omkijken. Hoe langer, hoe beter. Terug naar vuur 1. Als de pasta gekookt is, giet je het water af en bewaar je de pasta met wat olijfolie in een kom. De pot wordt gevuld met de gekuiste mosselen, een bodem water en peper en zout, waarna ze op het vuur wordt gezet. Zes tot acht minuten later, zijn de mosselen klaar. Bewaar ze in een andere kom, maar laat een beperkt deel van het kookvocht in de kookpot. De groenten die op vuur 2 staan worden aan de pot met kookvocht toegevoegd samen met de gekookte spaghetti. Verdelen over de borden en dresseren met de mosselen. Smakelijk.

Ah ja, wij sliepen op deze belachelijk mooie plekPv7NODy14rzdJuMSVHI7bQyrzGL1aXQ5rIfqMSbr.jpeg

En echt waar, wat een meevaller seg die kampeerplaats van ons! Een aangenaam plekje aan het water in de natuur. En het goeie was, de plek was super gemakkelijk online gereserveerd. We vonden onze prachtplek op logerenbijdeboswachter.nl en kwamen uiteindelijk hier terecht bij het Veerse Gat. Aanrader!
De eerste ochtend kwam de boswachter langs; met een poster van de vogels die je vanuit je tent kan spotten. En we huurden een kano. Want dat kon daar ook. En de omgeving was zo mooi. Nee hoor, we hebben niet alleen gekookt.

AAqUMNBNxEKQUTlknG64Mglfk1TgzVRdTJ84Ub0i.jpeg