Het najaar is veel meer dan de blaadjes die vallen en uitgesneden pompoenen die je overal aanstaren. In oktober kan je ook nog kei hard genieten van het herfstzonnetje, met of zonder frakske aan. Geef ons maar de hele experience: een (verwarmd) terraske, een pumpkin spice latte, iets kindvriendelijk op het menu, een fleecedekentje en zicht op het water. Smijt er ook nog maar een speeltuin bovenop! Als dat niet te veel gevraagd is? Helemaal niet jong. Nog beter, wij weten waar je dat verlanglijstje helemaal kan afwerken: in Mechelen! 

Deze stad aan de Dijle heeft zowel in het centrum als daarbuiten de voorbije jaren massaal geïnvesteerd in het ontspannen en culinair genieten aan het water. En ‘t is nu het moment om die Mechelse troeven te gaan ontdekken. Met de actie 1+1 overnachtingen gratis, kan je er zelfs een budgetvriendelijk weekendje weg met het hele gezin van maken. De deelnemende hotels vind je hier en boeken kan rechtstreeks via Logeren in Vlaanderen Vakantieland of Weekenddesk. Daarbovenop krijg je nog een heleboel gratis vouchers. En Maison Slash geeft je graag dé beste tips om kindvriendelijk te genieten aan de oevers, aan de oevers, van de Dijle!

Flaneren langs het Dijlepad!

Van waar komt al dat water in en rond Mechelen eigenlijk? Awel, middeleeuwse steden ontstonden meestal aan een rivier. Zo’n waterloop, zoals de Dijle, was nogal handig om al je stuff via boot te vervoeren. Doorheen de eeuwen werden in veel steden die watertjes dichtgegooid. Jammer, want zicht op het water is nog zo gezellig hé. Gelukkig hebben ze in Mechelen heel veel van die kanaaltjes terug opengelegd. Meer zelfs, de laatste jaren werden er mooie plekjes gecreëerd om extra hard van het water te genieten. Het drijvend Dijlepad vinden wij een enorme aanrader! Via dit houten voetpad kan je langs het water flaneren van de Haverwerf tot aan de Kruidtuin, een mooi wandelingske op kindermaat. Ondertussen vergaap je je aan prachtige historische gevels. Een klein beetje een vogelaar ontdekt misschien wel een waterhoentje of een gele kwikstaart. Om nog meer geïnformeerd te kunnen genieten van dit traject, raden we je de gezinswandeling “Op stap met natte voeten” aan.

 

Dorst! Honger!

Van zo’n heerlijke herfstwandeling krijg je sowieso een droge keel en een rommelend buikje, of gewoon goesting in iets lekkers. Dat treft, want in het centrum vind je allerlei leuke eetadresjes, dichtbij het water mét terras! Op zoek naar versnaperingen, moet je zeker een bezoekje brengen aan de Vismarkt. Zelf zijn we nogal fan van de koffie en taartjes van Sister Bean. Voor kindjes maken ze hier de perfecte niet-te warme-en-niet-te-koude chocomelk met marshmellows of maltezers. Mmmm, geef ons ook maar zo ééntje hoor! Ook hun brunchkes zijn er in kinderformaat. Voor een bio-ijsje in superveel smaakjes moet je bij de Trommelhoeve zijn. Bij de Cirque kan je dan weer kindvriendelijk lunchen of dineren. Denk ballekes, stoofvlees en kroketten! Bij Merad kan je terecht voor de heerlijke Turkse keuken. Amai, knopke open! 

 

Lekker rennen en eten!

Helemaal aan de andere kant van je wandeling langs het Dijlepad stoot je op de Kruidtuin, ook gelegen langs het water. Het moment om de kindjes even los te laten op de speeltuin. Wil je liever in deze buurt iets eten? Dan kunnen we de wereldkeuken van het reiscafé ViaVia aanbevelen! Of je doet ergens een take-away zodat de kinderen vrij kunnen rondrennen (wij snappen dat!) en je doet een picknick in de Kruidtuin. Recht tegenover het Viavia-eetcafé liggen ook de hippe Dijleterassen aan de campus van de Thomas More Hogeschool. Ook hier kan je genieten van een déjeuner bord de l’eau.

 

Genieten iets buiten Mechelen!

De Dijle stopt uiteraard niet aan de poorten van de stad. Met andere woorden, ook een klein beetje buiten het centrum van Mechelen kan je gezinsvriendelijke spots aan het water vinden om te genieten, te eten en te drinken. Je kan deze plekjes bereiken met de auto of openbaar vervoer, maar je kan ook heerlijk fietsen en wandelen langs de Dijle. Een buikjesvullende bestemming kan restaurant Den Ouwen Dok zijn. Dit restaurant is gelegen in het historische zwembadcomplex van Mechelen en is omgebouwd tot een prachtig viersterrenhotel. Ze beschikken ook sinds kort over een prachtig terras aan het Keerdok. Je kan er heerlijk gaan ontbijten (aanrader!), lunchen en dineren.

Voor een ander topplekje vol geschiedenis en natuur, én aan het water, sturen we je graag richting het Zennegat. Hier stromen de Dijle, De Zenne en de Leuvense Vaart samen. Niet alleen kan je hier je kuiten insmeren voor een wandeling of fietstocht. De innerlijke mens versterk je bij Zennegat 13 of bij Restaurant de Zennehoeve. Het eerste is een kindvriendelijke bruine kroeg waar je o.a. pensen, spaghetti en een appeltaartje kan binnen schransen. In de Zennehoeve vind je een uitgebreide kaart met alle klassiekers, kindergerechten en een speeltuin. Top, wij zijn al onderweg!

 

Ahoi Mechelen!

Wauw, Mechelen is echt een waterparadijs en bulkt van de heerlijke eetadresjes! Wisten jullie dat al? Wij zijn zwaar onder de indruk, en ook wel een paar kilootjes zwaarder. Haha! In elk geval, in deze prachtige stad is meer dan genoeg te doen om je gezin enkele dagen te entertainen en te voeden. Maak er dus een weekendje weg van via 1 + 1 overnachtingen gratis! Wij stellen één dagje citytrippen in het centrum voor, en één dagje uitwaaien langs het water, net buiten Mechelen. Snel boeken maar!


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Visit Mechelen. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.