De grootsheid en schoonheid van de dingen ondervind je pas echt als je het in levende lijve ziet. En daarvoor moet ne mens al eens ver voor uit zijn kot komen. Met plezier! En zo trok Slashparent Erika vorige zomer met haar man en puberzonen naar de westkust van Amerika. Haar mond stond wel drie weken open van verbazing!

ERIKA

You ain't seen nothing yet! Dat is wel degelijk wat ik je kan vertellen na onze reis naar het land van cowboys en indianen. Amerika stond niet meteen bovenaan mijn verlanglijstje van reisbestemmingen, maar ik woon hier niet alleen en af en toe ga ik ik gewoon aan het knikken en zwijgen. De westkust van de USA werd het dus voor 3 volle weken vorige zomer. En nu we de reis er hebben opzitten, wil ik echt in dat ene Samson en Gert lied zitten! 

Aangezien lang reizen met wat wispelturig pubergeweld niet altijd de juiste sfeer geeft en je zo'n once in a lifetime trip liever niet ziet veranderen in een horrorfilm, geef ik jullie graag alvast onze eigenste high- en definitely ook lowlights met je mee!

1. accommodatie is key!

JtSDywBJllaZXEb5SrBQrQeTa906j7wKqUUtJM4C.jpeg

Zo'n 3 weken durende roadtrip houdt in dat je ook quasi de hele tijd kort bij en op elkaar zit. En ook al is de liefde onvoorwaardelijk en was de reis super voor de bonding, er passeren al eens momentjes waarop je hoopt dat de huurauto voorzien is van een open dak en schietstoelen! Dus:

  1. Zorg voor een huurauto die ruim en comfortabel genoeg is voor iedereen. Serieus! De routes die we volgden waren wonderbaarlijk mooi, maar je zit uuuuuuuren in de auto, dus zorg ervoor dat je een auto huurt die degelijk en ruim is zodat elke reiziger een goed zittend plekje heeft. Wij huurden een kleine SUV via Budget. Een SUV is trouwens niet zo'n overbodige luxe als je wat bergen en ruwe paden door moet. 
  2. We hebben in alle mogelijke accomodaties geslapen (motel, hotel, blokhut, appartement, tent, trailer) en we hebben nog nooit op zoveel goeie matrassen geslapen. Zelfs die in de tent was top! Je kan, om geld te besparen, overal de kamer delen met heel je gezin, maar om het gezellig te houden voor iedereen deden wij dat niet. Of toch niet de hele tijd. Wij huurden vooral via Airbnb, Booking.com. 

oM3bNeasGwj1fNUVkGGS7wRDGXF9SRP6rWkNFPHR.jpeg

2. Doe de fastfood bingo

Een van de weinige dingen waar de zonen opzoekingswerk naar hadden gedaan vòòr de reis, waren de fastfood ketens. De deal was om dat lijstje tijdens de vakantie af te werken. Een bingo dus. Ok, gezond kan je het niet noemen en lekker ook niet altijd, maar bon, je bent in Amerika, kingdom of the fastfood, het is vakantie en alle vettigheid stap je er wel weer af in de majestueuze nationale parken. Toppertjes die door de smaaktest zijn geraakt: Chipotle, In-N-Out Burger, Denny's en Carl's Jr. Na deze eet je sowieso geen Mc Donalds meer!

r6dabtqvTL3IebhHKQ5XXDxE9PWCrmZEnJw5MUoY.jpeg

3. kies je nationale parken 

Maak vooraf een goeie afweging van welke nationale parken je wilt doen. Wij gingen voor net wat minder parken omdat we wat meer experience wilden dan er gewoon van de ene naar de andere kant door te rijden. Vergeet niet dat cruisen door een park in Amerika op zich al een paar uur duurt! Een tip? Kijk op voorhand al eens naar wat foto's op google, zo heb je al een beeld van de dingen waar je het warm of minder warm van krijgt. Waar wij het heel erg warm van kregen: Arches National Park, Bryce National Park, Zion National Park en Yosemite National Park. Echt, ik weet nu waar het woord 'adembenemend' vandaan komt. En ik heb meer dan eens tot tranen toe vol verwondering gestaan!

2eSZY0HZtpOUL7uoOE5gEoUnoud2Kej9W64DuzA2.jpeg

4. New York New York Hotel 

When in Vegas, you must do heel erg zottekes! Want dat is het daar ook. Een stad die zich letterlijk in the middle of nowhere bevindt, maar die je moet gezien hebben. We logeerden in het New York New York Hotel dat zich op de befaamde strip bevindt. Net wat duurder dan wanneer je wat verderaf logeert, maar hey, we waren waarschijnlijk ook de eerste en de laatste keer in Las Vegas. Nog een andere reden waarom dit hotel zo aantrekkelijk is om er met pubers te logeren, is dat er een rollercoaster door het hotel loopt en er een arcade ofte een luna park is bijna zo groot als de Carrefour van Sint-Agatha-Berchem!

AFLGBvxb66GQasZrUd3pDVQ6kcBbF9LTxLW5ZTWH.jpeg

5. Ga niet op de wandel in Las Vegas

When in Vegas, stay in het centrum van Vegas en ga niet aan freewheel wandelingen doen. Wanneer je in Vegas bent, ga dan zeker ook eens naar Old Vegas, daar waar het allemaal ooit begon. Het is daar een beetje rariteitenkabinet, maar als je van vintage houdt, kom je hier zeker aan je trekken met old school hotels en hun neonverlichting. Een beetje verder uit het centrum ligt daar ook het Neon Museum. De moeite om te doen, maar ga er naartoe in het donker en ga er vooral naartoe met de auto of neem een Uber. Wij deden de heenrit te voet, want het was helemaal niet ver. Niet doen dus! Je moet namelijk een wijk door waar buurten in Brussel Disneyland tegen zijn. De Uber chauffeur die ons nadien terug bracht verklaarde ons dan ook voor very crazy people!

GgwJXCwShb0VOKPH6dWvabUxlxynrNhmggbRP7y5.jpeg

6. Drive-in movie met idris

Los Angeles kan je niet loskoppelen van alles wat met een groot wit scherm te maken heeft. Natuurlijk bezoek je daar met pubers (of eigenlijk gelijk ook wie) de studios, wij deden Warner Bros (check de set van de Big Bang Theory en Friends) en Universal Studios. Maar wat we ook deden was naar een échte drive-in gaan. In LA zijn er meerdere open air bioscopen (zelfs eentje op een kerkhof!), maar wij wilden er Grease gewijs eentje doen met de auto. Je voorziet je van wat natjes en droogjes, je stemt de autoradio af op de juiste frequentie en genieten maar! Al is dat laatste relatief. Ik heb 3 mannen in huis, we zagen 'Fast and the Furious', nummer 75649, dus ik was er vooral voor de sfeer. En Idris Elba die in de film zat.

v0XSBbRidoAioG0KJIe2bzC8NP8nv9kMXCiNTkUQ.jpeg

7.  Go Giants!

In San Fransisco ga je uiteraard naar Alcatraz en huur je een fiets om over de Golden Gate Bridge te fietsen. De brug hebben we uiteindelijk geen enkele keer gezien, aangezien ze de volledige 4 dagen dat we daar waren in de mist zat. Wat daar wel vaker gebeurt, so be prepared for Carl! (Ja, die mist heeft een naam.) Soit, wat je zeker ook moet doen met je kinderen wanneer je in San Fransisco bent, is een baseball match gaan kijken van de Giants. De sfeer, het spel, de animatie, één groot feest! Zelfs al een uur voor de match effectief van start gaat, moet/wil je er al bij zijn!

JTrUYEUjeRLKteF8grW8K7ptjb5W3Qx1bgc7hoP1.jpeg

Nog wat tips & tricks on the side!

  • Wij vlogen via Amsterdam naar Denver en kwamen terug via San Fransisco. Dit gaf een enorm verschil in de prijzen van de vluchten en wij wilden graag geen 'lus' maken in ons traject. Het geeft je ook net iets meer tijd om meer gevarieerde landschappen te zien onderweg. 
  • Vertrek met enkel handbagage. Dat bespaarde ons nog eens €400 die we aan iets anders konden besteden. Elke plek waar we logeerden was voorzien van wasmachine, droogkast en producten, en een wasje tussendoor is zo gedaan. We kochten daar wel een grote tas om goed gevuld mee terug naar huis te nemen. 
  • Koop bij aankomst een plooibare koelbox. Om je drankjes koel te houden en ook om wat ontbijtspullen en picknick toestanden te vervoeren van hier naar naar. Sowieso rijd je op momenten kilometers zonder ook maar iets of iemand tegen te komen. Voldoende water meenemen is dus zeker geen overbodige last!
  • Koop een Amerikaanse SIM kaart. Het geeft je goedkope 4G voor onderweg (Bizar, maar zelfs op de meest desolate plekken heb je bereik!) en geen factuur verrassingen als je weer thuis bent.
  • Koop een America The Beautiful Pass, voor 80 dollar per auto heb je toegang tot alle grote nationale parken.
  • Have fun! And take me with you!