Eén van de beloftes van Maison Slash is om je op de hoogte te houden van must do’s met kinderen. We zoeken met plezier naar uitstappen die de moeite zijn voor zowel ouders als hun zonen en dochters. #Parentfriendly noemen wij dat. Minstens één keer per maand geven wij een museumtip mee die je zeker moet doen samen met je kind(eren). Deze maand: Archeon in Alphen-aan-de-Rijn in Nederland. 

Dat het vaak nòg plezanter is om ervaringen en belevingen cadeau te doen ipv een stapel fysieke cadeaus, dat vertelden we hier al. Slashparent Tine gaf voor het communiefeest van haar dochter een dagje Archeon in Nederland cadeau. Archeon is een levendig themapark en openluchtmuseum over de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

TINE

Ik was er ooit geweest als 14 of 15- jarige, zowat een eeuw geleden. Toen al was het museumpark een schot in de roos.  Maar hoeveel van die magie zou er nog overblijven? En ok, ons meisje is heel nieuwsgierig naar het verleden (één van haar lievelingsboeken is Tijdlijn). Maar we hebben ook een minder geschiedkundig aangelegde negenjarige én een vierjarige te entertainen…

Collage ArcheonGeen ritjes of karretjes, maar wél een voltreffer

OMG, wat waren mijn zorgen overbodig. De ‘Archeotolken’ zijn stuk voor stuk enthousiaste archeologen, studenten geschiedenis of gepassioneerde liefhebbers die in het park lijken te wonen en tegelijk optreden als acteur en gids. Ze nodigen je uit om deel te nemen aan het gewone leven uit de tijd die ze bevolken, maar dat wordt nergens opdringerig. Overal kan je dingen ontdekken, je mag alles aanraken, overal binnengaan en opklimmen en over elk voorwerp kunnen ze een boeiend verhaal vertellen. Er zijn geen ‘ritjes’ of karretjes zoals in een traditioneel pretpark, maar die hebben we geen seconde gemist. In de steentijd hebben we zelf vuur gemaakt en met prauwen gevaren. In de ijzertijd en de bronstijd een oerbroodje gebakken en een houten lepel gemaakt. Bij de Romeinen mochten we een tunica en een toga passen, marcheren met de legioensoldaten en pottenbakken. De kinderen waren verbaasd over de vroege middelleeuwen, die een stap terug leken na de Romeinse tijd. Ze maakten kaarsen van bijenwas, schreven met een ganzenveer en liepen mee in een processie. En onze jongste ontdekt tot zijn spijt dat middeleeuwen niets te maken hebben met leeuwen.  

archeon YYY 27Beleven, voelen en ruiken

Er zijn in Archeon amper gesloten museumkasten met uitleggerige bordjes die je als ouder tegelijk moet lezen én ‘vertalen’ naar wat een vierjarige begrijpt. Dit is echt een plek waar je al doende ervaart hoe het was om in die tijd te leven, met acteurs die je kind meteen aanspreken op zijn of haar eigen niveau. En blijkt je kind wat vroegwijs door de vragen die hij stelt, dan schitteren de ogen van de gids en krijg je meteen een privé-inkijk of ervaring in een wonderlijk aspect van de geschiedenis. IMG_2368 Wist je bijvoorbeeld dat kinderen pas sinds de Romeinse tijd naar school gaan, en dan nog alleen de rijke kinderen? Ze namen hun slaaf mee naar de klas, dat was meestal een kind van dezelfde leeftijd waarmee ze opgegroeid waren. Als het rijke kind stout was geweest, kreeg de slaaf een pak rammel.

Festivals en evenementen

Archeon organiseert regelmatig bijzondere evenementen, zo waren wij er tijdens het middeleeuws riddertoernooi. Begin augustus is er het Romeins festival, en eind augustus een heus vikingfestival. Dit museumpark wordt gerund wordt door een VZW, die er dus niet op uit is om je louter commercieel te benaderen, met giftshops en frietkramen, maar wel om je de meest authentieke ervaring van het verleden te bezorgen. En dat is gelukt, onze kinderen praten al weken over niets anders. Ok, toegegeven: ík praat al weken over niets anders. Had ik al gezegd dat ik fan ben? 2006-05_archeon_romeinse_soldaten