Neem je drie kinderen - 2 kleuters en 1 peuter- eens mee naar een museum met échte kunst. Neen, geen dino’s. En neen, ook geen interactieve spelletjes. The real shit! Wij zijn bij Maison Slash niet vies van zo'n dingen. Dus stuurden we slashparent Leen en haar gezin naar Museum M in Leuven.

LEEN

Op een zaterdagnamiddag gingen we naar Museum  M in Leuven. Eerlijk, ik had het  alleen nog maar van buiten gezien - fijne winkels in de buurt, dat wel.  

Sinds ik nu enkele weken ook in Leuven werk, leek het me wel leuk om mijn kroost ook eens naar ‘de verre stad van mama haar werk’ mee te nemen. 


Bij aankomst krijgen we een heel pakket: een hippe rugzak - toegeëigend door Arthur -, een matje om op te zitten - kennen ze! Leve het Montessori-onderwijs waar ze elk ‘lesje’ volgen op een matje -, en een hele map om een écht museum naar kinderen te vertalen.

je eigenste aangepaste route


We krijgen onze eigen route en we gaan eerlijk zijn: heel het museum doen met kinders onder de 5 jaar lijkt me onbegonnen werk, maar de route die we voorgeschoteld krijgen is echt goed te doen. Elke zaal heeft zijn uitdagingen. Vraag maar eens aan Gaston, bijna 3, of er hier ergens een schilderij met de kleur groen te vinden is. Kan ’m! 

De map die we krijgen is voor kinderen tussen de 4 en 7. Gaston, die 2 is, is net te jong, maar zijn broers, Felix en Arthur, van 4  trekken hem mee in hun fantasie. En daar gaat het ook om. Herinneringen, dingen bedenken, fantasieën: laat dat nu net iets zijn waar ze heel goed in zijn. 

Ze zoeken hun mooiste schilderij, bedenken er een heel verhaal bij en gaan helemaal op in de wereld van het doek. Echt cool! (Eat this, binnenspeeltuinen van deze wereld.)

Doenekeerdit doenekeerdat


In elke zaal mogen ze uit hun rugzakje kleine zakjes halen waar doe-opdrachten inzitten. Zo zaten er bikkels in één van de zakjes. Vonden ze absoluut de max. En ik stiekem ook!

Of we 100 keer ‘shhhht’ hebben moeten zeggen omdat onze peuters wel echt door heel het museum te horen waren? Jazeker! Maar niemand lijkt er zich aan te storen. Er werd op los gebikkeld, gefantaseerd en gezocht naar aanwijzingen om de volgende vraag op te lossen. 
Na een uurtje was de concentratie wel wat weg, maar beneden is er een volledige hoek enkel en alleen voor de kleinsten. Ze kunnen er schilderijen puzzelen, zelf opnieuw inkleuren of gewoon wat zitten op de banken. 


Het mapje met de verschillende kaarten mochten we mee naar huis nemen, want er zitten nog wat extra doe-dingetjes in voor thuis. Die zijn eerlijkheidshalve in de tekenkast geëindigd, maar ik ben er zeker van dat wanneer ze hun ‘museumvakantie’ willen herbeleven, ze er zeker naar zullen teruggrijpen.

Vet/Njet?

Een namiddagvullende activiteit, al was er zeker nog genoeg energie voor een bezoekje aan aan onze favoriete koffiebar én chocolmelk – adresje, Noir.  

Het komt er op neer dat je best met kleuters en peuters wat anders kan doen dan de gangbare paden. Een écht museum staat bij ons nu ook bovenaan de ‘wat-gaan–we-vandaag- weer- uitvinden-om–te-doen-lijst’, en voor ons heeft Museum M het ‘kinderen-zijn-hier-super-welkom – label’ verdiend.

De Maesio-clan keurde hun museum-vakantie als een dikke vette 9 op 10.