Zo aan het begin van de vakantie eens een dagje Brusselen in de Europese Wijk? Ja natuurlijk, want daar in Brussel, is er in de verste verte geen hellhole te bespeuren, wel heel veel leuks om te doen. Dus vroegen we slashparent Liesje de hoofdstad in te duiken. Daar moest ze geen twee keer over nadenken! Aangezien 3/5 van haar gezin al andere plannen had, ging ze enkel met de kleinste op stap en nam ze vriendin Sofie en haar twee zonen mee. 

LIESJE

Als ik Brussel hoor, denk ik aan drukte, veel mensen en vooral veel auto's. Daarom dat ik wijselijk koos voor de trein, want dat is toch altijd een beetje reizen. Een reis van anderhalf uur met twee keer overstappen, maar geen stress, heerlijk gewoon!

eerste halte

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, in de volksmond beter bekend als het dinomuseum. Bij het binnenkomen was Tuur meteen onder de indruk van het geraamte van de walvis dat in de inkomhal hangt. Ikzelf werd een beetje nostalgisch bij het binnenkomen. Ooit, in de tijd van de dino's, was ik een jong kind dat hier ook al eens kwam.

v2tPOkwqoeD5q8PyN67dYklotJdhRLo00Gwh16yH.jpeg

De verwondering kon beginnen. Als losgeslagen wild liepen we door het museum onze kinderen achterna. Naar boven, weer naar beneden, tot we zeker waren elk dino bot van dichtbij gezien te hebben. 

2EtRbNsAtzuLFGCjOLWAiFSLwgXcLw4SBgTV5jUT.jpeg

Hv5i1epwYZ7n9LvVZ0IM70kqMYNr1oQtR4HYbTEr.jpeg

w4GF2H1gKwgWodx0poRKNwVJY9SDirPiTNbWiZcL.jpeg

Ook de rest van de dierenwereld wilden de jongens graag van dichtbij bekijken. Heel indrukwekkend al die opgezette dieren vlak voor je neus. Tuur ging toch even checken of de olifant braaf op zijn plek bleef staan. We hadden hier gerust nog wat langer kunnen rondlopen en hebben niet alles kunnen bekijken. Wij komen zeker nog eens terug met de afwezigen van de dag.

OKoezTf1cjNxyhI9hWN683cz18X44hffhdGln04G.jpeg

Als klap op de vuurpijl liepen we nog langs de tijdelijke tentoonstelling 'Teddy en Beer'. Jammer genoeg hadden we onze eigen teddybeer niet bij. Als je hier naartoe wil gaan, is het wel leuk om deze toch mee te pakken. Je kan er samen met je knuffel en een badge, een interactief parcours volgen. Vooral heel leuk voor de kleinste knuffelaars onder ons.

5gagQ3FBynmGN9iN1HgaYV8lkJ1VsJPrtetnWe1A.jpeg

Een hongerke en een dorstje

Na een paar uurtjes in het museum kregen we toch wat honger. Ik had ons een plekje gereserveerd in Living Room waar we een tafel op het terras kregen. (De putlucht kregen we er gratis bij!) Een leuke kaart met lekkere snacks, maar niet echt op maat van de kinderen. Croques met ham, cheddar en graanmosterd, toch even slikken voor onze kids.

QNY09ebH17hF8VgwUvelfJrFLrJ3U2qAk862Znkn.jpeg

Na het eten (lees: moeders eten mosterd en kinderen wat er overblijft), vertrokken we naar onze laatste activiteit.

Eurorkshop

a2w1sjPi6RTkU7FYKSU9Qa6pE2tuImINVv9w9ZWr.jpeg

Een workshop in het Huis van de Europese geschiedenis. Bij aankomst werden we vriendelijk onthaald door een enthousiaste Spaanse dame. Meteen vroeg ze aan onze kinderen waar zij actie voor wilden voeren. Onze 5, 6 en 8-jarige jongens hoorden het in Keulen donderen (of nog ver daar voorbij), maar onze Spaanse madam wist daar gelukkig snel een mouw aan te passen (zei ik al dat ze enthousiast was?). De jongens mochten eerst een poppetje maken dat hen moest voorstellen in de toekomst. Dat er gekozen werd voor een soldaat, voetballer en pétanquer gaf al aan dat ze niet echt mee waren met het thema.

pOcjMHhLDpqpXS7GJh1mcN9ZDCvOm5B7rm7CybZZ.jpeg

MX5TVyPCXfv3YkkcUaEnNEVyb21Y8R6OaJMwiXjy.jpeg

Tijd om aan onze protest-banner te beginnen. Met onderwerpen als vluchtelingen, klimaatopwarming en gelijke rechten voor iedereen, viel onze banner ietwat uit de toon. Onze jongens kozen namelijk voor de terugkeer van de dino's. Zou ons museumbezoek van de voormiddag daar voor iets tussen hebben gezeten? Leuke workshop, maar heel erg zeker nog leuker om met iets oudere kinderen te doen.

WwA3zdx3ktdW3DiPVyjj04b0hJJoJuhAFSxlVpRJ.jpeg

AWJDCa63VOUiXLI1Nr3K0R18chzXQZQqfeKGU4vU.jpeg

4MFEpIyskyx9uA9X9snUKOJY3Im8Y2xL3xjEdGSK.jpeg

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen is gelegen in de Jourdan wijk en is alle dagen open, behalve op maandag. Je vindt er zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen en voor zowel kleine als grotere kinderen zijn er altijd wel leuke ateliers te volgen. Voor meer info, kijk je maar even hier!

Zoals de naam het al zegt, krijg je in het Huis van de Europese Geschiedenis een overzicht van het ontstaan van de Europese integratie en de gebeurtenissen die daartoe de aanzet hebben gegeven. Het museum ligt vlak bij het Europees Parlement, is elke dag geopend en helemaal gratis voor alle bezoekers. Voor de kinderen is er een speurroute mét rugzak voorzien en check zeker ook regelmatig hun website, want ze organiseren de hele tijd door ook leuke tijdelijke evenementen en workshops voor families.

Dit artikel kwam er in samenwerking met het Huis van de Europese Geschiedenis. Hoe Maison Slash tegenover samenwerkingen staat, lees je hier.