België saai? Bijlange niet! Ons land heeft tonnen charmante plekjes. Je moet ze alleen kunnen vinden. En dat doen we dankzij het boek 'Verdwijnend België', onze inspiratiebron voor een reeks 'off road'-picknicks. Telkens sturen we een slashgezin op verkenning met een Opel Grandland X.  En dat levert geweldige plaatjes op. Zo ging slashparent Alain met zijn gezin richting De Centrale Werkplaatsen in Leuven.

ALAIN

In een ver verleden kon je op eender welke onvermoede avond het woord roadtrip laten vallen en voor je het wist keilden mijn wederhelft Joanna en ik onze biezen op de trein richting Parijs of scheurden we de noorderzon achterna met een stofwolk in ons kielzog. Vandaag gooien we het over een heel andere boeg. De rugzakken met paspoorten en landkaarten hebben plaats gemaakt voor draagtassen met strips en knuffels. In afwachting van hun apenjaren - en jaren van wijsheid - togen we Casper en Simon, onze olijke vierjarige tweeling overal heen. De reismicrobe tiert welig.

oSx7rjP1JAUlaDqdtBIwnStTX5iVVZnS21jOuNg9.jpeg

Off the beaten track met een familiebolide

De platgetreden paden vermijden we liever en off the beaten track klinkt ons dan ook als muziek in de oren, zeker met een knoert van een SUV van Opel onder ons zitvlak. Met een uitpuilende picknickmand in onze fancy familiebolide gaan we op zoek naar een van die onontdekte plekjes in België waar cultuur, natuur en plezier elkaar kruisen.

Nostalgisch naar onze treinavonturen van weleer komen we snel uit bij een Leuvense parel: de Centrale Werkplaatsen.

MnXegCjoTfXzIgPwBKeZuC3Q3rkNPyujwL6wme1K.jpeg

 In 1863 opende de Grand Central Belge de poorten van deze fors uit de kluiten gewassen werkplaats in de schaduw van het treinstation van Leuven. Decennialang monteerden honderden arbeiders uit de buurt stoomlocomotieven in deze monumentale werkhallen, alvorens de NMBS in 1993 besloot de deuren definitief te sluiten.

Gewoonweg een heel leuke stek

Pas in 2006 werden deze unieke gebouwen vanonder de klimop en het roest gehaald wanneer het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven het terrein op de kop tikt - en meteen van start gaat. Een deel van de monumentale hallen wordt met de grond gelijk gemaakt, twee andere gebouwen worden grondig opgeknapt en een kraaknieuwe stadswijk wordt uit de grond gestampt. Nog op de agenda: kantoren, een jeugdcentrum en diverse ateliers.

frzuX6P4JdMriIP0kI9gnqBF2lmIPUADIVWnlS1i.jpeg

Het immense grasveld voor Hal 5 leent zich perfect voor een picknick en het is dan ook duidelijk dat in deze nieuwe stadswijk goed vertoeven is voor jonge (hipster)gezinnen. In deze industriële setting vind je niet alleen een gezellige bar, maar meteen een foodcourt met pizzeria, een biologische bakker, en zelfs een koffiebranderij. Het is duidelijk dat dit niet zomaar een hal is, maar een ontmoetingsplaats bij uitstek. De gigantische hal leent zich uitstekend voor feesten en tal van sociale organisaties vinden er onderdak. Gezellig, gemoedelijk en gewoonweg een heel leuke stek.

42I8cKdkSX0lHdHrIl7hXwD83DexN7AGpb46ucFX.jpeg

XxrBuNAsvbsgzi5aGFcvTpdCKXGScNd4XiLAsYMc.jpeg

Simon en Casper zijn intussen uit de ruime achterbank geklauterd en duiken in de picknickmand, waar ze wel heel snel bij waren langs de handsfree achterklep. We offeren nog enkele chocoladekoeken aan de weergoden en genieten van het geurige gras en het geluid van tierende kinderen in dit uitmuntende historische kader.  

31QxzPr3ZU2H6QNnpMNoCYt4oDdVEFqA0PZC1wJh.jpeg

De moderniteit (een multimediascherm mét touchscreen bijvoorbeeld, dat kunnen we toch modern noemen, niet?!) van de Grandland X die we te leen hebben gekregen voor dit weekendavontuur staat in schril contrast met de roestplekken op de bakstenen muren hier en terwijl we met twee duttende doerakken op de achterbank in alle comfort huiswaarts keren, mijmeren we nog even over reismicrobes, stoomtreinen en vergeten parels.

GQK51sE7AaNNaAKzc2u5nHJ58BsjgoDEsqvOqelM.jpeg

Dit artikel kwam er in samenwerking met Opel. De Opel Grandland X geeft gezinnen de kans om off the beaten track te gaan. Niet enkel in het Hoge Noorden of in de Zwitserse Alpen, maar ook in ons hoogsteigen prachtige België. Inspiratie voor de uitstappen haalden we uit het boek "Verdwijnend België". Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier!