Een onvergetelijke reis van één dag? Dat kan! België heeft prachtige verborgen plekken die geweldig zijn voor jouw persoonlijk foto-album of spetterende instagramfeed. Welke plekken, wil jij weten? Aha! De volgende maanden sturen wij telkens 1 slashgezin op picknick-roadtrip met Opel. Slashparent Helga en gezin gingen voor een 'off the beaten track picknick' in 'vergeten plek' Beringen.

HELGA

Roadtrippen...het is helemaal ons ding! Al jaren cruisen we aan een slakkentempo door Frankrijk, met ons eigen meeneem-huis (een mobilhome dus). Onze koters zijn dus helemaal aangepast aan het lang-in-de-wagen-zitten en doen spelletjes als voeten omhoog-kop naar beneden. (Voeten omhoog als we over water rijden, kop naar beneden onder een brug door.) Simpel maar zeer effectief om de tijd te verdrijven.

En niets zo gezellig als een picknick, en dan liefst ergens waar je je innerlijke Remi (die van 'Alleen op de wereld') kan boven halen. En bijkomend voordeel: dan plots eten de kinderen wél zonder morren alles op. Zeg nu zelf: een heerlijk gevulde picknickmand, een stralend zonnetje, moederziel alleen op een plek die er misschien binnenkort niet meer is en kinderen die hun bord leeg eten... kan het leven mooier zijn?

beringen3a.jpg

Stevig wat kilometers

We trokken deze keer niet naar Frankrijk, in België zijn prachtige plaatsen genoeg! Een deftige autotest vraagt om stevig wat kilometers, dus gingen we naar Beringen.

Tijdens het roadtrippen is mijn wederhelft de chauffeur, kwestie van de stereotypen te bevestigen. Van onze mastodontische mobilhome maar ook van deze robuuste en stijlvolle SUV  (waarvan er binnenkort ook een hybride versie van op de markt komt!) die we mochten testen. Zoonlief had weinig vertrouwen in mijn rijkunsten, want het bleek een automaat te zijn. Dus schoof wederhelft achter het stuur, die is daar nu eenmaal aan gewend. De kinderen bevorderden de wagen meteen tot  ideale picknickauto, met die  gigantische koffer en een volledig glazen dak... Ze wilden graag midden in de nacht terugkeren om naar de sterren te kunnen kijken, maar dat plan hebben we toch maar afgevoerd.

beringen2b.jpg

jqKJ76KEzNpy6ghRrrBmoVJjxPYoWcWvTE651jMq.jpeg

Onderweg ontdekten we nog enkele handigheden: rijvakdetectie, verklikker in de spiegels als er zich een auto in de dode hoek bevindt, en een noodrem bij plots overstekend wild (al dan niet dierlijk). Het automatische parkeersysteem hebben we niet durven/willen testen... bemerken dat de auto beter kan parkeren dan de man achter het stuur zou een te grote deuk in het ego geweest zijn.

De verborgen pracht van oude gebouwen

Parkeren deden we dus helemaal zelfstandig eenmaal aangekomen in Beringen. Daar staat één van de prachtige gebouwen in ons land die dreigen verloren te gaan: De Kolenwasserij op de oude mijnsite Be-Mine. Een groot deel van het gebouw wordt gerenoveerd. Over een klein deel is er nog een debat aan de gang: afbreken of restaureren? Het gebouw zelf is momenteel niet toegankelijk, maar wel prachtig industrieel erfgoed om gezien te hebben.

beringen4.jpg

Hoewel de mijnsite daar toch al een lokale toeristische trekpleister is, waren we de enige picknickers. Qua 'off the beaten track' was dat deel dus al geslaagd. En er valt nog wel het één en ander te zien en te beleven! Op één van de mijnterrils is er een mountainbike- en wandelpad aangelegd en vind je een gigantische klimmuur/speeltuin. Op de site is er ook een duikbad waar je kan snorkelen en duiken tussen de vissen! Doen we een andere keer!

renz6.jpg

Goed, we blijven in Belgie, dus is het weer niet altijd stabiel. Toen er dreigende onweerswolken kwamen opzetten, verkasten we indoor: het mijnmuseum is voor kleinere kinderen misschien te saai....maar het geleid bezoek aan de nagebouwde ondergrondse mijn was dat zeker niet! De deskundige en humoristische uitleg van een ex-mijnwerker in een sappig Limburgs dialect was zelfs voor onze jongste goed te volgen.

beringen8.jpg

Voor de oudste was het lang geleden, maar op de terugweg lagen de koters binnen de kortste keren allebei in dromenland op de achterbank, ondanks het kletterende onweer boven ons hoofd. Nadat ik ter geruststelling het begrip 'kooi van Faraday' had uitgelegd, waren ze er toch wel gerust in. De wagen is uitgerust met een echt stopcontact (dat werkt op een aparte batterij, dus geen gevaar voor een 'platte' batterij) en USB-aansluitingen, maar bezighoudplan B – de ipad – hebben we dus helemaal niet nodig gehad!

Dit artikel kwam er in samenwerking met Opel. De Opel SUV geeft gezinnen de kans om off the beaten track te gaan. Niet enkel in het Hoge Noorden of in de Zwitserse Alpen, maar ook in ons hoogsteigen prachtige België. Inspiratie voor de uitstappen haalden we uit het boek Verdwijnend België. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier!