België saai? Bijlange niet! Ons land heeft tonnen charmante plekjes. Je moet ze alleen kunnen vinden. En dat doen we dankzij het boek 'Verdwijnend België', onze inspiratiebron voor een reeks 'off road'-picknicks. Telkens sturen we een slashgezin op verkenning met een Opel Grandland X.  En dat levert geweldige plaatjes op. Zo ging slashparent Marleen met haar gezin richting het Skelet van Le Truc in Lessines. Wauwie! 


MARLEEN

Als eind mei de voetbaltrainers, handbalcoaches en scoutsleiding achter hun studieboeken kruipen, krijgen wij onze weekends terug. Vaarwel gecross van voetbalveld naar scoutsterrein, welkom tijd voor elkaar en leuke uitstapjes met het gezin. Doe daar een weerbericht dat enkel zonneschijn voorspelt bij, een blitse nieuwe auto-voor-een-weekend en een picknickmand vol lekkers en wij vertrekken sneller dan de autodeuren opengebiept kunnen worden!

IMG_3239.jpg

Onderweg is a journey

Een lange autorit bij een temperatuur die bij het inladen van de picknickmand al een straaltje zweet over je rug doet lopen, is nochtans niet bepaald iets waar we onze kroost dolgelukkig mee maken (ik ken geen enkel Afrikaantje dat zo slecht tegen warmte kan als het onze), maar daar bleek de Grandland X al meteen de redder in nood: een ingebouwd echt stopcontact hield de picknick in de elektrische koelbox heerlijk fris en vers en twee ingebouwde USB-poorten (en bijgevolg 0,0 risico op platte iPads) bleken de garantie op een gepruttelloze achterbank op de heen- én de terugweg. De zetelverkoeling was de kers op de taart en met een verkoelend briesje in de rug zetten we koers richting Lessines. En route!

V6uO98dbkEqrltfv1w0MA0XtMSk1PrfkckP1aH1k.png

Onderweg werden de automatische snelheidsaanpassing bij druk(ker) verkeer, de rijstrookcorrectie en alle andere technologische snufjes uitgebreid getest. Boys and their toys, you know…IMG_3854.jpg

Elke zorg om of we het Skelet wel zouden vinden, bleek verloren moeite: ondanks de beperkte adresgegevens die we hadden, leidde het überslimme navigatiesysteem ons feilloos naar onze bestemming (en bleek de tijdsindicatie tot op de minuut correct – een plus voor ons pietje precies dat om de vijf minuten heel graag exact wil weten hoe lang we nog moeten rijden), al hielp het feit dat het Skelet niet bepaald klein en onopvallend is ook wel.

oQyT9iPPqTkOyI1ibSGTZOY3qgmXvSHmSir7C5gi.jpeg

Hallo bestemming!

We hadden ons op basis van de beschrijving en de foto’s in het boek verwacht aan een eenzaam ijzeren geraamte in een verder verlaten landschap, maar niks bleek minder waar: de oude scheepslader, want dat is wat het Skelet van Le Truc eigenlijk is, ligt weliswaar idyllisch aan een bocht van de Dender, maar midden in een woonwijk. De scheepslift werd in 1922 gebouwd om porfier dat per trein werd aangevoerd uit de nabijgelegen steengroeven, over te laden op schepen die het verder over de Dender transporteerden. De lift is sinds 1984 buiten gebruik en hoewel hij grotendeels ontmanteld is en enkel de ijzeren constructie nog overeind staat, is er niet veel verbeelding nodig om de bedrijvigheid van treinen en boten voor de geest te halen.

IMG_3798.jpg

Van lange autoritten krijgt een mens honger en de oevers van de Dender boden precies de juiste charme om een picknickdeken uit te spreiden en met het zonnetje op onze snoet te genieten van heerlijk frisse broodjes (het  ingebouwde stopcontact is écht een life saver is voor zomerse picknicks!). Achter de bocht van de Dender bleek nog veel meer moois verscholen te liggen: een oude sluis als didactisch materiaal voor een lesje WO (eens leerkracht, altijd leerkracht) en een veelbelovend wandel- en fietspad waarvoor we nog eens terug zullen moeten komen als het geen 30 graden is…

IMG_3847.jpg

Dat Google niet altijd gelijk heeft (of dat mijn kennis van Franse vocabulaire een update kan gebruiken), werd pijnlijk duidelijk toen de crèmerie van Lessine een kaaswinkel bleek te zijn in plaats van een ijssalon, maar raakte gelukkig opgelost aan de andere kant van de taalgrens. We maakten van de terugweg een scenic drive door de Vlaamse Ardennen en hadden de grootste moeite om onze zoon ervan te overtuigen dat het not done zou zijn om te 'vergeten' om de Grandland X opnieuw in te ruilen voor onze eigen Opel. Het voorstel om deze zomer op zoek te gaan naar andere stukjes verdwijnend België, had een pak minder overtuigingskracht nodig!

Dit artikel kwam er in samenwerking met Opel. De Opel SUV geeft gezinnen de kans om off the beaten track te gaan. Niet enkel in het Hoge Noorden of in de Zwitserse Alpen, maar ook in ons hoogsteigen prachtige België. Inspiratie voor de uitstappen haalden we uit het boek 'Verdwijnend België'. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier!