België saai? Bijlange niet! Ons land heeft tonnen charmante plekjes. Je moet ze alleen kunnen vinden. En dat doen we dankzij het boek 'Verdwijnend België', onze inspiratiebron voor een reeks 'off road'-picknicks. Telkens sturen we een slashgezin op verkenning met een Opel Grandland X.  En dat levert geweldige plaatjes op. Zo ging slashparent An met haar gezin richting provincie Henegouwen.

AN

Roadtrippen, dat vinden we geweldig.  Binnen een dikke maand beginnen we aan onze ultieme roadtrip: helemaal rond en door IJsland met een 4 x 4.  Iets waar we al heel erg lang naar uitkijken. Maar het hoeft gelukkig niet altijd zo spectaculair en ver van huis zijn.  Ook dichterbij kan je toffe avonturen beleven. Iets waar we altijd voor te vinden zijn.

Wij, dat zijn: ik, mijn man en onze twee zonen.  De oudste werd net tien jaar, de jongste wordt na de zomer 9.  Volgens ons hebben ze nu de ideale leeftijd om de wereld te verkennen.  Je vindt ons meestal in de natuur, waar het liefst niet al te warm is, met een voorliefde voor outdoor en adventure.  Het zal je dan ook niet verbazen dat we meestal in de bergen vertoeven. 

L1CYCC4TMoDFyOU2NQRnrrFt2shAhulH99iYuHjW.jpeg

En wijle weg

Vooraf zocht ik op Google Maps naar wat locaties die we zeker niet wilde missen zoals de oude spoorbruggen en de 'verkeersborden'. Via Google Streetview vond ik ook een plek, in de buurt van Frasnes-Lez-Anvaing, waar nog werkloze overweg-signalisatie stond, maar helaas bleken die beelden verouderd.  Ter plaatse was er jammer genoeg niets meer van te zien.

T83iKAMmVAACWaEx5y9umAG17b5QnC5QMaLOIbam.jpeg

De automatische kofferklep, die je gewoon opent en sluit met je voet, is super praktisch.  Ideaal tijdens het in- en uitladen van de boodschappen.  De kinderen vonden het panoramisch dak fantastisch en ook wel het stopcontact en de usb-aansluiting aan de achterbank. Je weet wel: de iPad-generatie. Wist je trouwens dat het stopcontact werkt op een aparte batterij? Je hoeft dus niet te vrezen dat je auto niet meer zal starten. Zoiets is voor mij ook ideaal om de batterijen van mijn fototoestel te kunnen opladen tijdens een roadtrip. Zelf was ik vooral fan van het design van de wagen en de mooie 19" velgen.  Maar ik ben dan ook een beetje een autosnob. 

jKZtdtC9hLoGjgW3wHW7Xx7HuVKYf4egb1n3hxwf.jpeg

EIhmZ3bHTKYndZrPaexofdTqnOCH2sy04BsSz2XA.jpeg

Op het juiste spoor

Een mini roadtrip in eigen land is altijd een goed idee. Zeker als je je eigen auto even mag inruilen voor een spiksplinternieuwe SUV. We trokken, met een lekkere picknick in de koffer, richting Henegouwen om er de verlaten spoorlijn 86 te ontdekken.  

aeNrK8PgZl6jKbt8paGFn97PPeFAjZ11HWL5yOI1.jpeg

cXVOJgHhmUIKZ6j2AH5FB0JxqZw3ZZnbSA5R03Qo.jpeg

Via spoorlijn 86 pendelden Vlaamse mijnwerkers naar de Borinage. De spoorlijn verbond Oost-Vlaanderen met Henegouwen.  In de jaren 60 waren de hoogtepunten voor de steenkoolmijnen in de Borinage voorbij.  Het begin van het einde voor de spoorlijn.  In de jaren 80 werd het meest zuidelijke deel van de spoorlijn al ontmanteld. Het stuk dat wij bezochten, ter hoogte van Frasnes-Lez-Anvaing is pas werkloos sinds 2006. 

gFOivk85uLXAdakR8sakQtATZlmJT3V8fyBrXpOq.jpeg

Gelukkig hadden we een lekkere picknick bij om het goed te maken.  De regen had er ondertussen de brui aan gegeven. Het zonnetje kwam zelfs af en toe eens piepen. Op een klein veldweggetje vlakbij de spoorwegbrug besloten we ons dekentje te leggen en te picknicken.  De hele streek ligt vol met van die mooie veldwegen, waar je werkelijk niemand tegenkomt.  Op de hazen na.  Die waren talrijk aanwezig op de spoorlijn, maar helaas was ik telkens net te laat om ze vast te kunnen leggen met de camera. De bellenblaas, die bij onze picknick zat, vormde gelukkig een uitstekend alternatief om te fotograferen.

9OzNfhu4B4nBclyK8fCVNCArHzBoTPwFJ4CdTLqz.jpeg

5PPUOt8msds6sLQnLLOrizfMLcJ9w07VTuAZFaQE.jpeg

De auto zelf is een droom.  De Opel Grandland X was fantastisch uitgerust: automatische parkeren (iets wat ik nu ook heb en waar ik echt wel heel erg fan van ben), zetelverwarming én -verkoeling, lane assist, CarPlay, ... .  Ook de snelheidsherkenning kwam goed van pas. Wanneer ik weer niet gezien had hoe snel ik mocht rijden, kon ik het gewoon aflezen op het dashboard. Iets waar ik heel vaak gebruik van heb moeten maken, want ik ben de persoon die de snelheidsborden altijd lijkt te missen.

nkYs9NkclhuXdd98OlbjbNpRNTZI2VzB0r3H6CvS.jpeg

Het deed dus ook echt een beetje pijn om zo'n mooie auto terug te moeten inleveren. Gelukkig konden we terugblikken op deze fijne roadtrip.  Familieavonturen ftw.

Dit artikel kwam er in samenwerking met Opel. De Opel Grandland X geeft gezinnen de kans om off the beaten track te gaan. Niet enkel in het Hoge Noorden of in de Zwitserse Alpen, maar ook in ons hoogsteigen prachtige België. Inspiratie voor de uitstappen haalden we uit het boek "Verdwijnend België". Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier!