Lijkt jouw kind na 9 weken zomer ook vergroeid met de tablet? Is het ook met geen stokken meer buiten te krijgen? Slashparent Leen heeft de ultieme kuur om zetelhangers om te vormen tot gezond blozende boomklimmers. Jawel, wij waren ook benieuwd.  Het is een cliché van jewelste: "onze kinderen spelen niet genoeg buiten, meneer". Het valt allemaal wel mee hoor. Maar het klopt dat de aantrekkingskracht van de vele schermen in huis niet te onderschatten is. Slashparent Leen en auteur van het boek "woudapen"  geeft enkele tips hoe je de jeugd van tegenwoordig wél nog verlekkerd voor het bos.

Geef hen de ruimte

Om te beginnen: ga ervan uit dat je kind wél nog enthousiast is over de natuur. Nee, echt. Wij keken vroeger ook tekenfilmpjes op zondagochtend, maar we waren ook urenlang buiten te vinden, in de tuin, de wijk, het maïsveld van de boer, in het bosje verderop. Het ding is dat kinderen in het begin vaak niet weten wat ze buiten precies kunnen doen. Omdat veel in hun leven is voorgekauwd, moet hun fantasie weer wat aangewakkerd worden. Geef hen daarvoor de tijd en ruimte om zelf te proberen en te spelen. Eenvoudige dingen blijven bij. Echte belevenissen, kleine avonturen waarbij ze hun grenzen moeten verleggen. Wijk (waar het mag) eens van het pad af. Laat hen de weg zoeken. Steek een beekje over, klim in een boom, wandel op blote voeten door de modder. Haal hen uit hun comfortzone. Als je met je kinderen naar buiten gaat, marcheer dan niet het bos door, maar blijf af en toe even staan. Geef hen de tijd om de perfecte stok te zoeken, kriebelbeestjes te bestuderen met een loeppotje of sporen te zoeken. Spreid een dekentje uit in het gras en picknick met het hele gezin.

Kinderen met woudapenOntdekken met alle zintuigen

Spreek al hun zintuigen aan. Laat hen tamme kastanjes en braambessen proeven, luister naar de geluiden van het bos en laat ze aan een boomschors voelen. Wees zelf enthousiast. Een paar leuke weetjes over de planten of dieren die ze zien, kunnen hun interesse enorm aanwakkeren. Overlaad hen echter niet met informatie, tenzij ze daarnaar vragen. Het gaat erom hen te prikkelen en zelf te laten ontdekken. Hebben ze vragen waarop jij het antwoord niet weet? Zoek het dan nadien thuis samen op. Maak van elke wandeling een ontdekkingstocht. Geef hen een missie: dieren spotten, sporen zoeken, de weg vinden. Afhankelijk van hun leeftijd kan je dit heel eenvoudig (zoek het blauwe symbooltje dat de route aangeeft, spot een lieveheersbeestje) of net moeilijk (vind de weg met een kompas of kaart, spot een boomklever) maken.

Kind met een sporenzoekkaart uit WoudapenZoek het niet te ver

Ook dat bosje in de buurt kan leuk zijn. Zelfs in het park of de stad vind je natuur, als je maar weet waar te zoeken. Vossen, herten en everzwijnen wagen zich ’s nachts in de straten van Europese hoofdsteden zoals Brussel, Londen, Berlijn en Barcelona. In Berlijn alleen al zitten 6.000 everzwijnen. Elk jaar broedt er een koppeltje slechtvalken op een kathedraal in hartje Brussel, vleermuizen nestelen in de spouwmuren van appartementsgebouwen en zoeven bij valavond door stadstuintjes en buizerds rusten op verkeersborden en lantaarnpalen. Of laat hen een eigen moestuintje beginnen, lok samen vogels, vlinders, bijen en egels naar de tuin door hem diervriendelijk in te richten. Plant zonnebloemen of maak bloemgranaten. Dat doe je zo: Meng kleipoeder met twee keer zoveel compost, voeg wat water toe en kneed alles tot een plakkerig deeg. Zorg dat het niet te nat is, rol er kleine balletjes van en voeg daar flink wat zaden van inheemse bloemen (die zijn het beste voor de natuur!) aan toe. Laat je bloemgranaten een paar dagen drogen en trek samen met je kinderen de tuin of stad in om de buurt groener te maken.

BoslandDe leukste speelplekken

Er zijn natuurlijk gebieden waar men het je nog makkelijker heeft gemaakt door aangepaste wandelingen en toffe elementen voor kinderen te voorzien. Bosland in Noord-Limburg noemt zich het meest kindvriendelijke bos van Vlaanderen. Die naam hebben ze niet gestolen. Je vindt er kinderwandelingen, avontuurlijke speelbossen, hindernisparcoursen, schatzoektochten en natuurspeeltuinen. Langs het Pagadderpad in Dessel worden kinderen uitgedaagd via hindernissenparcoursen in het bos en in het water. Ze kunnen ook schieten met een levensgrote katapult. Ga eens op blote voeten wandelen in Zutendaal. Of wat dacht je van een heus speeleiland op 40 km van Rotterdam? Op het eilandje Tiengemeten vind je woeste natuur en maar liefst 4,5 ha ingerichte speelnatuur, met een apart gedeelte voor de allerkleinsten.

Natuur voor elke leeftijd

Hoe kinderen de natuur beleven, hangt af van de leeftijd. Dat is handig om te weten vooraleer je naar buiten gaat. Kinderen van 3 tot 6 jaar willen doen, voelen, ruiken, proeven. Kortom: beleven met al hun zintuigen. Fantasie is voor hen belangrijker dan de realiteit. Ze focussen op details: beestjes, plantjes, een stukje berkenschors. Het grote geheel ontgaat hen. En ze kunnen zich niet lang concentreren! Deugnieten van 6 tot 8 jaar willen verkennen, ontdekken en al spelend leren. Ze zoeken naar verbanden en zijn leergierig, al blijven ze graag fantaseren. Rakkers van 8 tot 10 jaar gaan op zoek naar verklaringen en weetjes. Ze willen weten wat dieren allemaal kunnen. Ze kicken op records: de grootste, de oudste, de snelste. Met wedstrijdjes trek je altijd hun aandacht en ze verzamelen graag natuurschatten. Vanaf 10 à 12 jaar ontwikkelen kinderen heel uiteenlopende interesses. Ze zijn hongerig naar kennis, en zien het grote geheel, ook op wereldniveau. Ze zijn heel gevoelig voor zaken als de klimaatsveranderingen en milieuproblemen. Ze willen uitdaging, avontuur en spanning.

Header Photo: Mitch Bennet

Leen RaatsLeen Raats (33) is de auteur van Woudapen, een natuurdoeboek vol weetjes, spelletjes en doe-opdrachten dat kinderen goesting geeft om de natuur te ontdekken en beleven. Op haar blog www.woudapen.be geeft ze inspiratie voor natuuravonturen die kinderen doen spelen, ontdekken en fantaseren. Leen schrijft ook verhalen en poëzie en teksten voor natuurorganisaties. Ze is de trotse tante van twee lieve wildebrassen. Al van kinds af aan is ze gefascineerd door de natuur en die liefde wil ze graag doorgeven aan de volgende generatie. Ze kweekt groenten in bakken in haar kleine stadstuintje, luistert naar metal en kan zich geen bestaan zonder chocolade, koffie of haar fiets indenken.