Januari is dé uitgelezen maand waarin we met z'n allen beginnen na te denken over de zomervakantie. 'Waar gaan we dit jaar uitrusten?', denken we dan naïef. Ja, naïef. Want op vakantie gaan met kinderen is dan wel héél plezant, uitgerust terugkomen zit er NIET in, people.  Vraag maar aan slashparent Katrien. Want zij reist de halve wereld rond samen met haar kinderen. Je leest haar avonturen op www.withkidsontheroad.com. KATRIEN [Dromerig..] Je wil je kinderen de wereld laten zien, hen laten uitgroeien tot zelfzekere mensen met een brede kijk op het leven. Je wil hen de schoonheid van deze aardbol tonen, hen laten kennis maken met verschillende culturen. Je wil hen laten zien dat de wereld zich niet beperkt tot één huis, één straat met één kerk en één school. Samen wegdromend in de schaduw van een wuivende palmboom vertel je hem over Thaise hill tribes in de buurt. Hij kruipt nog wat dichter tegen je...  Je koestert de band die je met je kind opbouwde tijdens de lange wandeltocht die je maakte in de brandende, zuiderse zon. En hoe jullie moe maar voldaan terugkeerden naar het comfortabele hotel en nog wat nakeuvelt.  Samen dommelen jullie in in de hangmat aan het strand. DCIM109GOPROGOPR3920.

En nu de waarheid

Klinkt fantastisch, toch? Waarom in godsnaam wil mijn kind dan niet in slaap vallen in een hangmat? Waarom zijn ze wakker in het holst van de nacht door die joekel van een jetlag die ze moeten verwerken? Waarom zeuren ze tijdens het avondmaal? En waarom zijn de momenten die hierboven beschreven staan zo tastbaar in mijn gedachten, maar lijken ze tìjdens de vakantie soms zo ver weg? Jup… Het antwoord kan je al raden: Je reist met een kind (of twee) en hun powerknop staat ALTIJD op on. Is reizen met kinderen dan niet ontspannend? Ben je gek? Reizen met kinderen is súper ontspannend, het is alleen niet altijd relax. Vooraleer je op vakantie vertrekt moet je je erbij neerleggen dat zij het tempo misschien niet helemaal bepalen, maar er toch een niet te onderschatten invloed op zullen hebben. Als wij reizen, bepalen wij nog steeds zelf de route, de timing en de activiteiten, maar we hebben geleerd alles af te stemmen op ons reisgezelschap. We nemen je graag even mee in de mindset die wij aannemen. download

Begin uitgerust aan je dag

Zonder kinderen zou de perfecte start zich afspelen rond 9u30 ’s morgens, ontwakend met de zon die binnen schijnt door het onzorgvuldig gesloten gordijn. Nog even de tijd nemen om helemaal wakker te worden, terwijl je het water van de douche al tegen de glazen wand hoort kletteren. Relax? Absoluut. De waarheid? Anders. Want onze kinderen (en laat het gerust even weten als jouw kinderen niet in onderstaand profiel passen) zijn wakker om 7u. En wakker betekent WAKKER! Wakker is klaar om in het zwembad te springen en wakker is vooral niet snoezelen in bed. Dus wij ouders passen ons aan. Op vakantie kruipen wij om 22u in bed. Ten laatste. Niet erg rock en roll, maar hey, we reizen met kinderen, de plaatselijke bar is voor ons sowieso een no go. Zo zijn wij ’s morgens ook min of meer meteen paraat en starten wij onze dag iets vroeger dan gepland.

Vakantie = doen waar je anders geen tijd voor hebt

Geniet dat je eindelijk tijd hebt om die verdraaide gezelschapsspelletjes te spelen. “Ze zijn zo snel groot” is voor ons een beangstigende quote en we willen graag elke seconde van de dag die twee mormels absorberen, inademen en beleven. Fysieke rust vinden we met onze kinderen niet vaak, maar daarvoor kruipen thuis wel even in ons bed. Emotionele en mentale rust, daar kunnen alleen zij voor zorgen. Ze brengen onze noden en wensen weer in evenwicht en we proberen op vakantie zoveel mogelijk onverdeelde aandacht te hebben voor hen. En ja, mama heeft dan wel eens tijd om 15 minuutjes in de zon te liggen en papa zal zijn Ipad heus niet op de kamer laten, maar je weet dat me-time altijd onderbroken kan worden. En dat is gewoon zo, neem het van op voorhand aan.

Pool time = cool time

Hoezeer we ook genieten van de leergierigheid van onze kindjes, en hoezeer we fier zijn dat onze zoon tijdens onze uitstappen zoveel interesse toont, het enige waar hij eigenlijk écht op zit te wachten is terugkeren naar het hotel om met een grote plons in het water te duiken. Dus een zwembad is al een eerste criterium bij het boeken van onze verblijfplaats. Sinds we kinderen hebben, is dat één van de eerste dingen die we checken. We zorgen er dan uiteraard ook voor dat hij telkens voldoende tijd heeft om hiervan te genieten. Overal waar we gaan is dit de regel: ’s morgens een uitstap tot +/- 15u en de rest van de dag staat extra in teken van de kinderen en hun ontspanning. En stiekem genieten mama en papa mee. Thailand_Chiangmai_Reizen_met_kinderen_Veranda_Resort+(1+van5

Conclusie?

Onze kinderen meenemen naar waar  ter wereld vinden wij fantastisch. Het is wel een uitdaging, want kinderen zijn meer dan eens onvoorspelbaar en dat kan je niet zo maar even negeren. De ene dag kunnen ze niet wachten om op het strand te spelen en de volgende dag is zand saai en emmertjes voor baby’s. Aan de andere kant geven die kinderen steeds een extra dimensie aan onze reisbeleving. En niet alleen voor ons is het een heerlijke tijd. We merken dat onze kinderen (dus andere kinderen wellicht ook) altijd een enorme sprong maken in hun ontwikkeling als we onderweg zijn. Ze leren bij, ze evolueren, ze geven aan dat ook zij deze momenten broodnodig hebben. Het is geen fabeltje; veel meer dan de liefde en genegenheid van hun ouders hebben kinderen niet nodig! Als je kind zich in je armen vlijt, vlak voor zonsondergang en je zachtjes toefluistert dat hij van je houdt, geeft het zachte geluid van de wind deze boodschap nog wat extra kracht. Reizen doe je om je kinderen onvergetelijke avonturen te bezorgen. Ze zijn zich er nog niet van bewust dat ook zij ons momenten bezorgen om nooit te vergeten. Geen enkele plaats ter wereld is mooier dan de plaats waarop je kind laat zien dat hij gelukkig is.