Hoewel er absoluut niets mis is met een huisje met een zwembad in Frankrijk mag het voor slash-parent Marleen vakantiebestemmingsgewijs best wat exotischer. Samen met haar man, haar twee uit Zuid-Afrika geadopteerde kinderen, haar ouders én haar schoonouders reist ze deze zomer zes weken rond in het herkomstland van haar kinderen. 

MARLEEN
Wie Afrika zegt, zegt olifanten, giraffen, zebra’s, nijlpaarden,…  Een reis naar Afrika is pas écht geslaagd als je al deze dieren ook in levende lijve gezien hebt. Onze driejarige dochter mag dan wel verwacht hebben dat ze door een olifant begroet zou worden zodra de vliegtuigdeur open ging, de realiteit is dat in Zuid-Afrika de wilde dieren echt niet zo maar overal op straat rondlopen. Bijgevolg moet je naar een nationaal park of een privaat game reserve als je dieren wil gaan spotten. Niet alle reservaten en nationale parken laten (kleine) kinderen toe op hun safari’s, maar gelukkig zijn er ook een aantal die zich specifiek op jongere gasten richten.

een grote dierentuin

Een game reserve is eigenlijk niet meer of niet minder dan een hele grote dierentuin zonder kooien en zonder hekken, waar je, onder de deskundige leiding van een ranger, met een jeep doorheen rijdt (eerste topper: een auto waar je in moet klímmen in plaats van stappen, waarin je geen gordel aan hoeft, die geen raampjes heeft en waarmee je op rotsen en door water kan rijden!). 

Het avontuur begint zodra je het reservaat binnenrijdt: niemand, zelfs de ranger niet, weet exact waar welk dier zich bevindt. Het is een heerlijk spannend spelletje om om ter geconcentreerdst de horizon af te speuren en te proberen als eerste een dier op te merken (tweede topper: door een echte verrekijker kijken!).

DdEPYsu7fI4WGFItIv8kEynPpxwg802KW9OgZI2c.jpeg

Waarom draagt een giraf geen schoenen?

Onze zoon zit op zo'n moment de ganse rit op het puntje van zijn stoel en weet niet waar eerst te kijken. Maar kleine zus verliest snel haar interesse als de dieren te lang verstoppertje spelen en laat zich door het gehobbel van de jeep zachtjes in slaap wiegen. Jammer dat ze zo een deel van het avontuur mist, maar tegelijkertijd is het best comfortabel om dieren te kunnen kijken zonder de hele tijd te moeten antwoorden op vragen over waarom een giraf geen schoenen draagt en of de olifant echt de dikste billen heeft van het hele land. 

5jVxocmy8J7nXTJuwPO59IUqyevNeJQdpiai7rxK.jpeg

Eens een dier in het vizier, is het een kwestie van zo dicht én veilig mogelijk in de buurt te komen om het dier nauwkeurig te kunnen observeren (derde topper: biologieles in de praktijk: welke driejarige kent het verschil tussen een springbok, een impala en een kudu?)

 Dat de jeep daarbij vast kan komen te zitten in het zand en iedereen uit moet stappen in dat deel van het reservaat waar ook de olifanten en een buffel op stap zijn, moet je erbij nemen en is (vierde topper!) meteen een stoer verhaal voor in de klas op de eerste schooldag.

gL809oVPJsPxvD2AZpyQiciFvYsxVoOuRQfHb8rE.jpeg

Meet and greet met de olifant

Alsof met een jeep rondrijden en wilde dieren spotten op zich nog niet indrukwekkend genoeg is, kan het nog spectaculairder. Bijvoorbeeld onder de vorm van een persoonlijk meet and greet met een aantal olifanten. In de zoo lijken olifanten al groot, vanuit een jeep lijken ze gigantisch.  Maar je beseft pas écht hoe kolossaal zo’n dier is als je je achtjarige een stuk pompoen in zijn mond ziet stoppen of een stevige knuffel ziet krijgen van een slurf! 

Zv4oIB6YGMI6nrAoWfwXyiHNF0f1gWlGXRaGsFHd.jpeg

Een safari #parentfriendly? Oh ja!

Een bezoek aan een wildpark is sowieso een topactiviteit voor het hele gezin, maar sommige parken doen hun best om een verblijf bij hen extra #parentfriendly te maken, met welkomstcadeautjes bij de aankomst, speelgoedkoffers op de kamer (vijfde topper: eindelijk weer wat anders om mee te spelen dan het vakantierantsoen aan speelgoed!) en aparte safaritochten voor kinderen (zesde en grootste topper: wat us-time voor mama en papa om een uurtje zalig te ontspannen in de spa met het allermooiste uitzicht ooit!)

DRm7hwBS7u6i6gZYBIcRdIjbF2wdFuiYXmE9Ce7z.jpeg

Wij verbleven twee dagen in Buffelsdrift Game Lodge en twee dagen in Garden Route Game Lodge en hadden er de tijd van ons leven.