'Als we nu eens op skivakantie gaan met de trein?' Slashparent Lobke gooide enkele maanden geleden dit meer dan geweldige idee op haar keukentafel. Gelukkig vond de rest van haar leuke gezin dit een even strak plan. Niet de goedkoopste oplossing, maar wel duurzaam, avontuurlijk én veel relaxter dan met de auto. Benieuwd naar hun reiservaring? 

Met de trein? Waarom ook niet?

Lobke

'Sinds wij kinderen hebben, vertrekken wij bijna jaarlijks op wintersportvakantie. Niets is ontspannender dan dat. Een hele week in de berglucht vertoeven en samen genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft. Wat heeft een drukbezet gezin meer nodig? Normaal doen we het altijd met de auto, maar...eerlijk? Deze keer zagen we dat echt niet zitten met een 22-maandertje dat al eens durft te krijsen wanneer hij meer dan een uur moet stilzitten. Of hoe doet ge dat? Ellenlange files overbruggen terwijl je kleintje dikke pipi en kaka heeft gedaan en dringend verschoond moet worden? Been there done that!  Toegegeven van Breendonk City naar het Zwitserse Wengen zou een lange reis worden met alle overstappen (Brussel Zuid - Keulen - Basel - Bern - Interlaken - Wengen) erbij gerekend, maar het zou wel een unieke ervaring worden. Want waar anders kan je rondwandelen aan boord, internetten en prachtige landschappen spotten die je niet ziet als je over de snelweg rijdt.

En...op vakantie gaan met de trein is gewoon veel duurzamer. Reizen met de trein geeft bijvoorbeeld 75% minder CO2-uitstoot dan bij een vliegreis. En ook door je auto te laten staan en met de trein te reizen maak je een groot verschil. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar? Bovendien zijn onze drie kinderen gefascineerd door treinen, een geweldig avontuur lonkte. Weg met de trein zijn wij!'
Yx91M92Fa3eG20wCqNGHwpMTMKMoFxSMv5AhUoiD.jpeg

Planning is alles

'We boekten onze treinreis samen met onze skivakantie bij Intersoc, de vakantiedienst van de CM. Zij zorgden werkelijk voor alles. Ruim op voorhand kregen we een vakantiekaart met onze treinroute, al onze overstappen en onze gereserveerde plaatsen. Hallelujah! Hierdoor wisten we al een beetje wat ons te wachten stond. Wat ik wel een uitdaging vond, was zo minimalistisch mogelijk inpakken. Hmmm! Met drie kleine kinderen een week overleven in de bergen met warme kleding, skipakken, brillen, mutsen, handschoenen, luiers, gerief voor onze peuter...begin maar hé (lacht). Eten en babygerief hoefden we gelukkig niet mee te sleuren. Maar het was wel een kunst om zo weinig mogelijk mee te nemen. Frauke en Kobe konden gelukkig zelf hun valiesje en rugzakje dragen, check. Een vriendin leende mij zo'n grote trekrugzak die Patrick de hele tijd meesleurde samen met zijn eigen skimateriaal, check. En ik droeg Mil in de draagzak en had nog een rugzak en trolley bij me. Check check check.

Mits wat organisatie, goed tellen, wikken en wegen, is dat allemaal goed gelukt. Een beetje moeilijk soms bij het overstappen, maar de rust en het avontuur dat we ervoor in de plaats kregen, was het allemaal zo waard. En weet je wat? Op de laatste dag verkondigde ik dat we eigenlijk nog te veel mee hadden genomen. Dat weten we weer voor volgende keer.'
xfnXAtA1XF4MZVaZWAr1lTvh2aSQIiDEukmj7lcy.jpeg

Je kinderen bezighouden onderweg? Een eitje!

'De dag voor we vertrokken, maakte ik voor elk kind een rugzakje klaar om hen bezig te houden op de trein. Daarin zat een tablet (ha jaaaa, want er is WiFi op de Duitse trein!) met wat filmpjes en spelletjes op, een kleurboek en kleurpotloden, een Bingo-spel voor onderweg, gezelschapsspelletjes en wat gezonde snacks. Al snel maakten ze vriendjes op de trein waardoor ze samen konden spelen.

En onze kleine peuter? Die bleef natuurlijk geen uren stilzitten maar dat was helemaal niet erg. Hij kon rondlopen aan boord en aan het einde van de rit wist elke passagier wie Milleke was, ik moest mij dus geen zorgen meer maken. Reizen met de trein is niet alleen avontuurlijk, maar nog sociaal ook. En ja, af en toe viel hij zelfs in slaap maar dat was eerder zeldzaam.'
Qhb0f4ttVWGTdDFjNkPZhgdYaQkoSanehahfSLbM.jpegaUn8kgKDX455PkY6cEcAOk9QoiCgqCIrFRk3Fflu.jpeg

Het prijskaartje?

'Goedkoop is het niet. Voor een treinrit van Brussel naar Wengen betaal je zo'n €250 per volwassene en €80 per kind vanaf 6 jaar, kleine kindjes reizen gratis mee. Wanneer je met de auto reist, ben je minimum een paar €100 kwijt aan benzine, wegenvignetten en tol. Reken daarbij nog het onderhoud en de slijtage van je wagen en je zit al snel aan hetzelfde bedrag. Het dorpje Wengen waar we naartoe reisden is bovendien onbereikbaar met de auto waardoor je nog extra parking zou moeten betalen om je auto veilig achter te laten.

Of ik het opnieuw zou doen? Absoluut! Op reis gaan met de dagtrein is een meer dan geweldig avontuur voor de kinderen én een ontspannende ervaring voor volwassenen. Je reis duurt ongeveer net zolang als je zou rijden en voor de prijs zou ik het zeker niet laten, want de rust die je ervoor in de plaats krijgt, is onbetaalbaar.'
mIcP1yE5BDuOXFjCRJzQICDWYOcLZqp8boCwQSCL.jpeg

Zelf op vakantie met de trein?

NMBS Europe

Bij B-europe, de website voor internationale treinreizen van de NMBS kan je je internationale treintickets voor Thalys, Eurostar, TGV®, ICE, InterCity en EuroCity boeken. Het aanbod van NMBS Europe telt meer dan 1.000 bestemmingen in Europa en de rest van de wereld.

The man in Seat 61
Mark Smith is een Brit die een website gemaakt heeft waar zowat alle internationale treinverbindingen te vinden zijn. De opbouw van de website is erg gebruiksvriendelijk want je kiest je vertrek- en eindpunt en de site genereert voor jou de verschillende reisopties. Naast internationale treinverbindingen in Europa, Azië, Afrika,... vind je er ook informatie over ferry's. Een aanradertje!

Intersoc
En wil je meer weten over familieskivakanties met de trein? Dan kan je zeker ook bij Intersoc terecht, de vakantiedienst van de CM en de organisatie waar Lobke haar skivakantie boekte.