We zijn bij Maison Slash hevige fans van doe-musea, waar kinderen zich mogen uitleven én waar ze iets opsteken. Grote ontdekking deze zomer was het Préhistomuseum tegen Luik! Slashparent Elke mocht het met gezin gaan uittesten en keerde meer dan tevreden terug.

ELKE

Misschien is het je al wel opgevallen deze zomer, maar we gaan massaal terug naar de basis. Kamperen is in, zelf een vuurtje stoken en door de bossen struinen ook. Natuurlijk vinden we boeiende steden nog altijd de max, maar tegelijkertijd zijn we helemaal niet meer vies van een dagje in het groen, integendeel zelfs!

Een groot archeopark

Hoewel Vlaanderen natuurlijk ook zijn natuurschoon heeft, is er onder de taalgrens net wat meer groen te vinden én dat weten ze daar ook, getuige daarvan het geweldige Préhistomuseum, een groot archeopark voor de prehistorie, in de nabijheid van Luik (15 km) dat we mochten gaan ontdekken. 


Denk bij het horen van museum of archeopark absoluut niet aan een duf, oud, aftands exemplaar. Dit museum is een rasecht doemuseum zoals we het heel graag hebben! Er is natuurlijk wel een gedeelte ‘echt’ museum  (dat overigens best heel ok is én in een prachtig complex zit) maar eigenlijk gebeurt alles interessants daarbuiten. 


Workshops en ravotten

Voor je aan je dag begint, loop je best langs het onthaal waar je tweetalig ontvangen wordt, een plannetje en wat info krijgt over het park én je kan inschrijven voor workshops. Elke dag zijn er korte leuke workshops zoals vuur maken (op de prehistorische manier, dus niet met draaiende stokjes), muziekinstrumenten bouwen (let op, eens kinderen ze gemaakt hebben, kunnen ze heel lang uitgetest worden), speerwerpen, boogschieten enz…Daarnaast ligt er in het park een leuk blotevoetenpad, kan je verdwalen in een groen labyrint of wandelen door de kleine boerderij waar oa everzwijnen en geitjes staan én er prehistorische gewassen gekweekt worden.

Ook op het terrein is er de grot van Ramioul, te bezoeken met gele helmpjes, gelijk de echten en een leuke houten speeltuin. 

Ons persoonlijk hoogtepunt

Het hoogtepunt van onze dag echter was het boogschieten op het aangelegde jachtparcours. Je kan pijlen en bogen ontlenen (vanaf 5 jaar tegen een waarborg) aan het onthaal en jacht maken op de 3D-doelwitten in het bos!


Als je alles wilt ontdekken, ben je makkelijk een dagje zoet (wij liepen er ruim zes uur rond en de kinderen waren nog niet klaar voor vertrek). Eten kan je daarom bijgevolg in het archeorestaurant (met streekbiertjes!) maar minstens even fijn is het om je picknick mee te pakken en hem ergens aan één van de vele picknicktafels op te eten! 

Moest je na een dagje frisse buitenlucht toch nood hebben aan wat stadslawaai, rij dan 15 kilometer verder en dompel je onder in de bruisende drukte van Luik!  

Praktisch

Opgelet: Het museum is elke dag open behalve zaterdagen buiten de schoolvakanties. Dat vinden wij niet raar, maar wel bijzonder. 
En dan klaar voor het adres?

Rue de la Grotte 128
4400 Flémalle - Luik