Halloween vieren, tonnen pompoenen en kastanjes verzamelen, gekke (bos)tochten organiseren of een laatste keer ferm ravotten voor de winter begint? Dat is de herfstvakantie, de eerste vakantie van 't schooljaar en misschien wel de ALLERLEUKSTE? Volgens slashparent Lobke zeker wel, want zij is smoorverliefd op de herfst en verzamelde daarom voor jou enkele toptips om deze koudere dagen wat warmer te maken.

Pluk de grootste pompoen

egvdTR2RRSugiVHkyCNLsPAH0hOSbe19Sfz9WbCX.jpeg

Oktober is pompoenmaand bij uitstek! Geen herfstigere activiteit dus dan zelf pompoenen gaan plukken in pluktuin PlukPlek. Ze starten er met de oogst van hokkaido's (zoek de pompoenen met een verkurkt steeltje) en butternuts. Zo kan je je kinderen meteen leren waar pompoenen vandaan komen én je kan er achteraf heel wat lekkers mee maken. Van hartige taarten tot de zachtste soepjes…mmmmm we love pumpkins! Deze herfstvakantie is PlukPlek open op maandag, woensdag, vrijdag én zaterdag!

Herfstvakantie is familiefestivalmaandAwwtaSDPfZDrFQCKf5TqAkQSRkaZPx9hMNs5TAul.jpeg

De eerste vakantie van het schooljaar verklaren wij officieel tot familiefestivalweek want bijna in elke grote stad kan je een heerlijke familiefestival meepikken. Een overzichtje:

  • Big Bang (Antwerpen 01/11 - Gent 28/10 - Brussel 04/11)

Een bezoekje aan de Boekenbeurs
sFCWjRgsSlEYGV9XkNM7wZa83vuex7HlxGt0TLmy.jpeg

De Boekenbeurs staat dit jaar helemaal in het teken van woorden en dat vinden wij natuurlijk erg leuk! Het grootste boekenfeest van 't jaar pakt bovendien uit toffe activiteiten voor zowel groot als klein met keitoffe workshops, voorstellingen en signerende auteurs. Van 28 oktober tot en met 11 november vind je mooiste kinderboeken op de boekenbeurs. Thuis kan je lekker verder lezen in je boekenhoekje terwijl het buiten regent en koud is. Een ideale herfstvakantieactiviteit die voor sommige al bijna traditie geworden is!

Bezoek de tofste tentoonstelling ever : Het LEGO® blokje: 60 jaar creatief bouwplezier

ushp6qUMqOg3qGSGgiCHChrFEpr7La0bUgbOZIGw.jpegVoor kleine en grote LEGOfans ontdek je in deze tentoonstelling in het Speelgoedmuseum hoe het bouwblokje verschillende generaties inspireert. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van het populaire speelgoed van bij het ontstaan op de werkbank tot in de speelgoedwinkel! Naast stukken uit de eigen collectie en van LEGO verzamelaars, krijgen ook LEGO kunstenaars als Dirk Denoyelle en leden van de Belgian LEGO User Group hun plek. Ben je in de buurt van Mechelen? Spring dan zeker eens binnen in het Speelgoedmuseum en mis deze expo niet!

Krijg je nog niet genoeg van LEGO? Dan wacht er in TrainWorld in Schaarbeek een LEGO beleving op jou! Gedurende vier maanden slaan LEGO en Train World de handen in elkaar voor een gezamenlijke treinrit. Een avontuur dat de wereld van de populaire LEGO speelgoedtreinen koppelt aan de geschiedenis en toekomst van de spoorwegen.

Haal Kattekwaad uit in Bokrijk

VdsmEYqMQy2qr7FADCRj50g3gEwJd98MSisqeDHy.jpegNog een keer flink ravotten voor het winter wordt? Mis dan hét familie evenement bij uitstek tijdens de herfstvakantie in Bokrijk niet. Op 1 en 2 november is Sotiz namelijk de baas in Bokrijk. Wat dacht je van samen kattekwaad uithalen in de speelschuur...hélémaal KATTEKWAAD proof en garant voor ongelooflijk veel spelplezier. Of een zoektocht voor moedige speurneuzen. En ga mee zingen en swingen op het grote plein van de oude stad aan Hangar58 in Bokrijk. Kan je niet wachten? Ontdek hier het volledige programma.

Bibberen en Beven tijdens DE Halloween ZoorRror Nocturnes

7DdepjQxYlTpoC8TFVGyo2LNkLDtbgBqCQwIeqTj.jpeg

Halloweenattracties, tonnen pompoenen, verbluffende decors en verrassend griezelige momenten staat garant voor een gezellig familiedagje uit in Bellewaerde tijdens de Herfstvakantie. De 5 ZoorRror Monsters hebben elk hun angstaanjagende zone met gehalloweeniseerde attracties en decors in het park.  Speciaal voor de allerkleinsten is KidsPark omgetoverd tot een Slime Zone waar kleurrijke monstertjes happy Halloween vieren. Nog leuker is om het park te bezoeken tijdens één van de nocturnes want op 25, 26 & 31 oktober en 1 november is Bellewaerde geopend tot 21 uur.  Tijdens deze avondopeningen kan je dus extra laaaaaaaaang genieten van de attracties en wordt de avond afgesloten met een spectaculair muzikaal vuurwerk op het Mexicoplein.

Maak een gekke tocht in je eigen gemeente

78IZl2ylK6mpKhGDY4aVCwffiUh1eoB7gB8p4tis.png
Je hoeft niet altijd ver te rijden om een toffe dag te beleven tijdens de vakantie. Een geweldige manier om je eigen plekje te ontdekken is door een supertoffe tocht te doen in eigen stad of gemeente! Wat dacht je van een A-tot Z-tocht? Kijk op het plan en neem de eerste straatnaam op de lijst. Zoek nu de laatste straat uit de index. Stap of fiets vervolgens van bijvoorbeeld de Appelstraat naar de Zwaluwstraat. Wie weet welke nieuwe plekjes je onderweg ontdekt? Je hoeft bovendien niet de kortste weg te nemen, integendeel! Slalommen en omwegen maken worden bij een A-tot-Z-toch ten zeerste aanbevolen! Passeer zeker ook eens langs een bos want er liggen gegarandeerd tonnen kastanjes, eikels en meer herfstschatten op je pad.
Tip: meer van deze leuke activiteiten vind je in het WonderWeekend-boek van Sarah Devos.