Negen weken vakantie vraagt vaak een serieuze inspanning van slashparents. ‘t Is dan van kampjes hier, stages daar en als groot lichtpunt: de gezinsvakantie. Maar ook die weken die eigenlijk garant moeten staan voor zalige rust, peis en vree ontaarden soms onverwacht in pure chaos. Maison Slash sprokkelde samen met OZ de strafste vakantiepech verhalen in de zomerreeks “OZottekot". 

Aaaah… vakantie! Oase van rust en gezelligheid na maanden van noeste arbeid. We kijken er allemaal reikhalzend naar uit, even loskomen uit de dagelijkse spiraal van huishoudelijke klusjes en kinderlijke hobby’s. Voor velen staat een geslaagde congé dan ook gelijk met een hotelvakantie. Tijdelijk àl-les uit handen geven. Picture it: cocktail hier, infinity pool daar, eindeloze buffetten en misschien zelfs een animatieteam dat jouw en mijn kinderen onder handen neemt? Met als ultieme kers op de taart: opgemaakte bedden. Elke. Dag. (Ik weet niet hoe het er bij jou thuis aan toegaat, maar aan het opmaken van bedden doen wij niet mee. Enkel als de poetsvrouw komt.)

Vieze beesten

Tussen droom en daad staat echter de realiteit in de weg. Een keiharde soms. Ver weg van wuivende palmbomen en roomservice gaat het helaas af en toe over heel wat minder idyllische toestanden. Het begint al met de locatie. Vaak komen de picture perfect-beelden van op de website in de verste verte niet overeen met wat je bij aankomst aantreft. Blijkt je poepsjiek hotel zich naast een vuilnisbelt te bevinden, of vlak naast de luchthaven. Probeer maar eens een dutje te doen wanneer om de 5 minuten de Corendons en Tui Fly’s van deze wereld je quasi letterlijk om de oren vliegen. Check dus zeker steeds je locatie op voorhand via Google  Maps. Dat bespaart je zeker teleurstellingen achteraf!

Ter plaatse helpt ook vaak om voldoende assertief te zijn en je frustraties om te zetten in actie. Zoals Nancy deed, die met zoonlief en man naar Cyprus afreisde. Nancy: ’Bij aankomst in ons hotel werden we door sjiek opgekleed personeel opgewacht. De valiezen werden uit onze handen gerukt en we kregen champagne en fruit in de plaats. Dat zat hier goed! Een kwartiertje later echter werden we een stinkend gebouw binnengeleid, waar een chloorgeur overheerste. Onze kamer bleek een krappe doos te zijn, in een kelder, vol vochtplekken en met een doorhangend plafond. De bedden veel te klein, de airco stuk. De geur was niet te harden. Het beloofde adembenemende uitzicht bleek een verdord basketbalterrein te zijn. Bovendien zat het bad vol mieren.

Nancy trok echter haar stoute schoenen aan, recht richting receptie. Met succes, want ze kreeg meteen een nieuwe, mooie kamer . Zo zie je maar: op je strepen staan, loont!

Ijsjes als avondeten

Heel af en toe is het ook kwestie van de silver lining te zien in een vervelende situatie. Het overkwam Tamara, op doorreis in Zwitserland: ‘Ons hotel bevond zich vlak naast een discotheek. Niet echt fijn wanneer je daar met jonge kinderen en een baby logeert. De decibels hielden ons de hele nacht wakker. Naar buiten gaan was geen optie, want er hing de hele tijd dronken uitgaansvolk rond. We vreesden ook voor onze bagage in onze volgestouwde auto, want de parking van het hotel gaf uit op de ingang van de dancing.’ Ook qua voorzieningen scoorde het hotel niet erg hoog: ‘Er was geen restaurant, en nergens in de buurt konden we iets eten. Het enige wat we konden verkrijgen waren ijsjes, dus dat werd ons diner’. En zo werd een avond die ietwat stresserend begon, toch nog feestelijk afgesloten.

SLAATJE MET EEN STAARTJE

Veel miserie kan je ook vermijden door je goed te informeren naar de do's en don'ts van je vakantiebestemming. Niet enkel wat betreft zeden en gewoontes, maar ook op culinair vlak. Want reizen naar het zuiden en rommelende darmen, ze lijken helaas onlosmakend verbonden. Ondergetekende kreeg op vakantie in Marokko, daags na het eten van een zeer smakelijke salade, een knoert van een voedselvergiftiging. De geplande trip naar de soeks van Marrakesh werd vervangen door een dagje wc-hangen in de hotelkamer. Geen nood, met dank aan een hulpvaardige apotheker was ik een dag later op de been.  Toch zal ik niet snel meer rauwe groenten eten in een zuiders land. 

Tips van het huis!

Moraal van het verhaal: geen enkele vakantie is perfect, en soms loopt het eens helemaal in de soep. Maar goed komt het altijd. Gaat het om een lichamelijk ongemak, vergeet dan ook nooit je mutualiteit in te schakelen. They got your back, en meer dan je denkt!  Een ziekenfonds zoals OZ draagt immers zorg voor jou, én jouw gezin. In binnen - en buitenland. In voor - en tegenspoed. Zij zorgen ervoor dat een naar voorval op reis niet meer dan een sappige vakantieherinnering wordt!

Dit artikel kwam er in samenwerking met het ziekenfonds OZ. Het Onafhankelijke Ziekenfonds wil de steun en toeverlaat zijn voor gezinnen, ook als het even niet geweldig gaat. Hoe Maison Slash tegenover samenwerkingen staat, lees je hier