Negen weken vakantie vraagt vaak een serieuze inspanning van slashparents. ‘t Is dan van kampjes hier, stages daar en als groot lichtpunt: de gezinsvakantie. Maar ook die weken die eigenlijk garant moeten staan voor zalige rust, peis en vree ontaarden soms onverwacht in pure chaos. Maison Slash sprokkelde samen met OZ de strafste vakantiepech verhalen in de zomerreeks “OZottekot". 

Anno 2019 heb je talloze mogelijkheden om op je vakantiebestemming te geraken.  De ene zweert bij het vliegtuig, terwijl de andere resoluut kiest voor Koning Auto. Maar ook de boot, de trein of de (elektrische) fiets zijn opties, voor wie het wat avontuurlijker wil. Hoe je je ook verplaatst: geen enkele manier garandeert een feilloze vakantie en soms draait alles gewoon in de soep. En dat is helemaal niet erg, want meestal loopt het goed af en hou je er een extra smakelijk reisverhaal aan over. Smul mee van deze heerlijke vakantiebloopers te land, ter zee en in de lucht!

Oeps….vergeten

Het lijkt zo gemakkelijk en voor de meesten onder ons is dit nog steeds dé ideale manier om op vakantie te vertrekken: auto inladen en vertrekken maar. Instant vakantiegevoel. Toch kan je beter op voorhand  je slee een goede onderhoudsbeurt geven en even checken of alle papieren nog steeds in orde zijn. Ook wanneer je een auto leent van een vriendin of er eentje huurt. Goele kan dit beamen: ‘omdat ik zelf met een kleine auto reed, wisselde ik van voertuig met een collega om naar het zuiden van Frankrijk te vertrekken. Onderweg ontdekte ik tot mijn grote huivering dat ik met twee verschillende nummerplaten rondreed. De freak in mij durfde amper te bewegen en ik was als de dood dat ik een ongeval zou hebben’. Goele kwam er enkel met een piek in haar stresshormoon van af en raakte veilig en boeteloos terug in ons Belgenlandje.

Anderen zijn dan weer te hard in vakantiestemming en vergeten hierbij weleens dat ze extra bagage bij hebben. Het overkwam Tim en zijn gezin, ook op vakantie in Frankrijk: ‘ik beklom dat jaar de Mont Ventoux en had dus mijn fiets mee op het dak van mijn wagen. Na een succesvolle klim reden we de parkeergarage van een stadje in met - oh jawel - de fiets nog steeds op het dak.’ Twee keer raden wat er gebeurde? ‘De inrit van de parking bleek uiteraard te laag, de fiets viel eraf en verbrijzelde de achterruit’. Geen nood, niemand raakte gewond en dankzij een goede verzekering kunnen ze nu nog hartelijk lachen om deze blooper.

Bootje varen….en terug

Wie naar Engeland reist, doet dit vaak met de boot. Maar ook hier dien je je gedachten - en je sterke maag - bij te houden. Eva: ‘We trokken met een redelijk pasgeboren tweeling naar een vriendin aan de overkant van het kanaal. Aangekomen in Calais werden we tegengehouden door de douane. Bleken we geen KidsID’s bij te hebben voor onze kinderen. Ik kreeg al rampscenario’s in gedachten en vreesde dat men ons zou betichten van ontvoering…we maakten ons snel uit de voeten, terug richting België’. Poging nummer twee dus. En die lukte wel…doch niet zonder slag of kots. ‘Ik was doodziek, net als mijn overgevende tweeling. Ook meteen de laatste keer dus dat we de boot als vervoersmiddel namen.' Een goede reisapotheek is dus goud waard.

2 kilo havermout

Wat doe je wanneer je kind plots de windpokken krijgt in een ver land? Dan koop je toch….. havermout?! Uwe: ‘Op rondreis in de Verenigde Staten stond mijn dochter plots vol bubbels en blazen. Even een stresske want buiten het feit dat een ziek kind op reis niet fijn is, hadden we vooral schrik dat we onze terugvlucht enkele dagen later zouden herboeken. Met windpokken mag je immers niet vliegen…We gaven haar elke dag een havermoutbad en konden maar nipt terugvliegen’. Grappig detail: aangezien Amerika het land van de XXL-formaten is moesten Uwe en haar gezin meteen 2kg havermout inslaan. Wat dus ook meteen het welkomstgeschenk was voor de volgende gasten in hun hotelkamer.  Controleer dus bij verre reizen altijd de reisvoorwaarden van de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Zeker wanneer je jonge kinderen hebt die bepaalde kinderziektes nog niet hebben gehad. 

Laatste tip!

En last but not least, wat je ook doet: ga nooit achter een opstijgend vliegtuig staan….

….of gevaarlijke toeren uithalen wanneer je met de trein reist. 

Doe je dit wel, of heb je net als Uwe vakantiepech met een lichamelijk ongemak? Schakel dan zeker je ziekenfonds in. Een mutualiteit zoals OZ is zoals een goed huwelijk: ze steunt je in goede én slechte tijden. In voor- en tegenspoed. Een onmisbare partner in je bagage dus!

Dit artikel kwam er in samenwerking met het ziekenfonds OZ. Het Onafhankelijke Ziekenfonds wil de steun en toeverlaat zijn voor gezinnen, ook als het even niet geweldig gaat. Hoe Maison Slash tegenover samenwerkingen staat, lees je hier