Slashparent Dora is een grote fan van vakantie in eigen land! Dit jaar trok ze met haar gezin naar Limburg. De streek om en rond De Wijers, een gebied met zo’n 1000 grote natuurlijke vijvers, blijkt een gigantische #parentfriendly hit!

9nabA78wXaA3C1cl4YDJ9cAfOOyXuQrbEFYT0lsh.jpeg

DORA
We starten ons weekend in het domein Kiewit, uitvalsbasis voor Natuurpunt, een kinderboerderij, en een paar wandelroutes door 
De Wijers. Deze streek is ook heel populair voor de fietsers en we zien er tientallen passeren. Voor ons mag het iets trager deze keer.

De kinderen verstoppen zich in de hoge grassen, springen in verborgen beekjes, gooien om ter verst steentjes in het water. Wanneer we terug in de auto stappen, vinden we modderdruppels tot achter hun oren, het beste teken van een geslaagde namiddag! 

IMG_8670.jpg

Ga kinderen, ga!

Lunchen deden we ook in het Domein Kiewit, bij Koevert. Gerechten gemaakt met lokale ingrediënten met een hoog duurzaamheidsgehalte en waar er ook nog eens aan sociale tewerkstelling wordt gedaan. We like!

We like ook de speeltuin en de kinderboerderij die aan het terras grenzen. Ga kinderen, ga! Wij willen aperitieven en bekomen van alle muziek die jullie ons hebben opgedrongen in de auto! De medewerkers zijn er ongelooflijk vriendelijk en zijn het duidelijk heel gewoon om kinderen te bedienen. 

IMG_8770.jpg

IMG_8766.jpg

Wandelen door een vijver

Na de lunch volgen we de oranje wandelroute door De Wijers, die was perfect voor onze mini's van 6 en 8 jaar oud. Niet te lang, veel afwisseling, en halverwege loop je als het ware door een vijver. De plek heet "Fietsen door het water", maar wij wandelden het dus. Wij stadsmensen, genoten met volle teugen. Maar blijf misschien ver weg van zwanen, ze kunnen gemeen uit de hoek komen.

We vonden het bijna jammer dat we er net die dag waren, want de dag nadien was er een culinair parkfeest in het domein. Een korte blik op hun website toont ook hoeveel er te doen is en het ziet er stuk voor stuk 100% #parentfriendly uit! We hebben ons laten vertellen dat het jaarlijks hoogtepunt de "Dag van de Wijers" is, die dit jaar doorgaat op 30 september. Het programma is nog niet bekend, maar alle info vind je de komende maanden in hun Facebookevent

IMG_8658.jpg

IMG_8567.jpg

Bestaan er eigenlijk gemene Limburgers?

's Avonds gaan we eten in de Pits, een brasserie met een terras met zicht op het circuit van Zolder. Moet ik uitleggen dat de zoon zowat uit zijn dak ging? Moet ik ook uitleggen dat de zoon ons een "korte" samenvatting gegeven heeft van alledrie de Cars films? Eten met zicht op het circuit van Zolder, klonk in mijn oren bijzonder duur, maar dat was het niet. Je eet er uitstekende brasseriegerechten aan een heel vriendelijk prijsje. Opnieuw de vriendelijkste bediening (volgens mij bestaan er geen gemene Limburgers). 

IMG_8688.jpg

Logeren doen we in 't Reigersnest. Het is ideaal voor grote gezinnen of voor gezinnen die reizen met vrienden (die op hun beurt ook weer kinderen hebben) of met de grootouders. Er is namelijk een kamertje helemaal apart met badkamer waar oma en opa tot rust kunnen komen. Het uitzicht is adembenemend en we kunnen niet vlug genoeg de kinderen in bed steken om te genieten van ons glaasje rosé op het ponton met zicht op de vijver. Esmeralda en haar man zijn de liefste gastvrouw en gastheer. Limburgse gastvrijheid is de rode draad doorheen het hele weekend.

IMG_8556.jpg

Ontbijten, lunchen en picknicken

Ontbijten doen we bij Catering Express in Zonhoven, een familiezaakje dat 6 maanden geleden werd opgericht. Mama, papa en zoon zorgen voor ontbijt, lunch en hartige tussendoortjes en de locals vinden het geweldig! Het is net vaderdag en ik was duidelijk niet de enige mama die geen zin had om een luxe-ontbijt op tafel te toveren.  

Een paar uur later mogen we al terug eten en dat doen we midden in De Wijers met een picknickmand die we konden gaan halen in De Bosberg, een vakantiecentrum voor gezinnen. We namen de picknick mee naar een picknickeiland tussen het riet op het water!

Avontuur aan de vijvers!

Het hoogtepunt was letterlijk en figuurlijk ons bezoek aan WAC Limburg. Aan de rand van één van de 1001 vijvers die De Wijers rijk is, vinden we een vijver speciaal voor de waterratten en de avonturiers. Een namiddag was absoluut te kort, we probeerden het bomen klimmen en kajakken, maar keken watertandend naar de ziplines, het touwenparcours en de roeibootjes. Deze zomer gaan we terug en nemen we wat vrienden mee. Je kan er zelfs je dag afsluiten met een barbecue! 

VPUVPkVs6CkvbJEVasC6ZdKL9tA5ggliNjQAxqD6.jpeg

Praktisch

Parentfriendly adresjes langs De Wijers:

Wandelen en avontuur beleven: Domein Kiewit en WAC Limburg

Eten en drinken: KoevertDe Pits en Catering Express

Slapen: 't Reigersnest

Deze reis werd ons aangeboden door De Wijers. Het artikel kwam echter helemaal onafhankelijk tot stand en is een ongebonden weergave van onze reporter.