Wie aan citytrippen denkt, krijgt niet meteen de stad Hamburg als optie in zijn hoofd. Nochtans is het een bestemming in steile opmars. De stad kan met gemak de concurrentie aan met het über coole Berlijn. Slashparent Stefanie testte Hamburg met baby uit, en bracht tonnen leuke en #parentfriendly adresjes mee terug.

Voor onze volgende vakantie zochten we een stad aan het water. Een plek die toch dichtbij is, maar eerder veraf voelt. Berlijn hadden we al bezocht, dus Hamburg was een tweede goeie optie. Zeker dankzij de top stadsvernieuwingsbureaus die er zijn gevestigd. Als we al twijfelden, haalden de beelden op Instagram ons over de streep. Want, wauw, wat een stad.

Sleepy sleepy

Onze eerste en misschien belangrijkste ontdekking voor reizen met een baby: zoek en vind een leuke en aangename verblijfplaats in een toffe buurt. Je besteedt er net iets méér tijd aan dan toen je gewoon nog met z'n tweeën was - zonder kinderen. In Hamburg kwamen wij uit bij het hotel Fritz im Pyama, een echte aanrader! Dit adres voldeed volledig aan onze voorwaarden. Het lag namelijk  in een fijne levendige wijk wat bijzonder handig is als je met een baby reist. Zo heb je 's avonds alle leuke restaurantadresjes en bars vlakbij.

Dit hotel ligt in de boeiendste wijk van Hamburg, Schanzenviertel. We boekten een gezinskamer met 2 verbonden kamers en een badkamer. Er was een babybedje, waterkoker (perfect voor de flessenwarmer) een frigo, en een kruidenier in de straat. Meer hadden wij niet nodig. En de heerlijke ‘Stop the water while using’ producten in de badkamer waren pure verwennerij.

collage 2Een goed ontbijt is half gewonnen

‘s Avonds uitgebreid op restaurant gaan, is wat moeilijker met baby’s. Uitgebreid brunchen daarentegen is heel wat compatibeler. Dit waren onze favorieten:

Hej Papa

Mijn persoonlijke favoriet waar je heerlijk en uitgebreid kan brunchen. Probeer zeker hun homemade ‘orangenquark’.

Erste Liebe

Hip interieur in een authentiek pand. Boemvol. Top koffie, lekkere brunch.

Milchfeinkost

Oooh, wat hou ik van hun gevel met prachtig opschrift! Stond op mijn lijstje, maar wij zijn er niet geraakt. Spijtig, maar ik wou jullie dit adresje niet ontzeggen.  collage 3

Dinner is served!

Wij hebben ook een lijstje van dinner-stops in de buurt van ons hotel gemaakt. Maar zoals gezegd: meer dan adresjes genoeg. De keuze is zowel qua budget als smaken heel uiteenlopend. Dit zijn onze toppers.

Otto's Burger

De hippe burgerkeet van Hamburg met uiteraard verse hamburgers en leuke toppings, maar ook lekkere vegi varianten.

Bok

Oosterse keuken. De website lijkt niet hip, maar dit is een enorm leuke plek met heerlijk eten.

Jimmy Elsass

Flammenkuchen in alle maten en soorten bij kaarslicht. Een bizar interieur, maar wel erg lekker.

Marend

Tiroolse keuken. Dat klinkt niet bijzonder, maar wij werden verbluft. Probeer de spinazie knoedels. Heel gezellig & zonnig.

Walk baby walk

collage 4Citytrippen met een baby is vooral veel wandelen en rondkuieren. We stippelden verschillende wandelingen uit. 

Schanzenviertel & Karolinenviertel

De leukste wijk in Hamburg vol unieke leuke winkeltjes en andere adresjes. Voor Berlijn fans, dit is iets voor jullie! In het kort: het blok langsheen Schulterblatt is zeker de moeite met de Rote Flora (een bekend krakerspand), het Schulterblatt Haus (cultuurcentrum voor buggy's), de Kilimanschanzo (een enorme klimmuur op een leegstaand pand) en een speeltuin tussen dit alles. Wandel ook doorheen de Suzannenstrasse en de Schanzenstrasse. Als je deze drie straten doorlopen hebt, ben je maar liefst 2 van deze winkels tegengekomen. Via de Sternstrasse en de Schlachthofpassage kom je bij de Marktstrasse terecht. Fantastische rommelmarkt hier! Loop de Marktstrasse helemaal af om nog enkele leuke winkeltjes tegen te komen waarvan er meerdere volledig ECO zijn. Niet veel kilometers, maar heel veel te zien!

Speicherstadt

Dit stadsdeel langsheen de haven kan je niet overslaan als je Hamburg bezoekt. Het is zeker de moeite met zijn indrukwekkende bakstenen pakhuizen en bruggen. Bezoek zeker ook ‘Speicherstadt Kaffeerösterei’. Deze ruime koffiebranderij heeft ook een leuk winkeltje.

De Parkroute

Een wandeling van park naar park doorheen de woonbuurten, en langsheen de indrukwekkende herenhuizen. Eerst volgden we het Isebekkanal, waarna we bij het Eichenpark uitkwamen. Om dan langsheen de Aster (het water) verder te wandelen. We eindigden in het Schanzenpark. Het 'buggygehalte' langsheen deze route was zeer groot en de terrasjes waren ondanks het koude weer goed gevuld met slapende baby’s. Wij voelden ons echte locals.

Sint Pauli

We startten bij de haven met zijn wijdse uitzichten. Cool hoe het havenleven en de stad echt op elkaar aansluiten. Het stadsdeel Sint Pauli is eigenlijk meer de uitgaansbuurt, dus in de voormiddag is het er dan ook niet zo aantrekkelijk. De Beatles sfeer was er ook niet meer te bespeuren. Wij trokken dus terug naar onze favoriete wijk Schanzenviertel (zie wandeling 1), waar we nog wat op ons gemak verder doolden. IMG_5953

Slow coffee

Veel wandelen, dat is ook veel pauzeren en koffietjes drinken om op te warmen. En laat Hamburg nu net een stad zijn dat overladen is van de koffiebars (waar een haven al niet goed voor is). collage 5 Enkele van de vele hippe koffiebars die wij bezochten: Playground Coffee, Black Delight en Public Coffee Roasters.

#parentfriendly Hamburg

Hamburg staat bekend als de groenste en blauwste stad van Duitsland. Heel veel water (haven, meren, kanalen) en bijzonder veel parken met leuke speeltuinen. Goed nieuws dus voor kinderen (en hun ouders off course!), want die kunnen een frisse neus en modderige knieën halen in piratenparken, poedelvijvers en klautereilanden in het hart van de stad.