Je hoeft niet altijd ver te gaan om een fijne, (ont)spannende en #parentfriendly citytrip te beleven. We stuurden slashparent Jenni en gezin erop uit voor een weekendje dichtbij-vakantie... in Mechelen!

JENNI

Of wij een weekendje Mechelen wilden uittesten op zijn 'parentfriendlyheid'? We waren echt wel benieuwd. Dat het een supercoole stad is, wisten we wel eerder. Als echtgenote van een jarenlange hevige KV Mechelen-supporter kwam ik er wel al vaker. Cocktails drinken op de Vismarkt, shoppen of koffieslurpen in de gezellige straatjes van de binnenstad: been there, done that. Maar dat je de stad ook op een geheel andere manier met je kinderen kan ontdekken, dat was toch wel een verrassing.  Het werd een weekend waarin we echt wel coole dingen deden, zoals slapen in een kerk, spelen in een museum of een metershoge toren beklimmen met als top of the bill, een adembenemend uitzicht.

Slapen in een kerk

Op een besneeuwde vrijdagavond kwamen we aan in het in het Martin’s Patershof, een hotel dat al langer op onze bucket list stond. Waarom? Wel, het is een tot hotel-omgebouwde-kerk. Hoe vet is dat?! Toen we onze kamer betraden (met nog authentieke kerkramen en gewelven!), ontglipte er zowel uit onze als hun mond een 'oh!' en 'wauw!'  Het leek wel alsof we in de nok van de kerk sliepen. En het ontbijt wordt geserveerd in de wat voorheen de middenbeuk was, recht voor het altaar.  Alsof het mystieke van enige invloed was, hadden we brave, volgzame kinderen. Al kan het royale ontbijt met versgeperst sinaasappelsap en 5 soorten cornflakes er ook mee te maken hebben ;-) (voor de ouders is er cava, just sayin')

Eten in de jungle

We aten niet echt in een jungle natuurlijk, maar de tropische sfeer in Funky Jungle deed ons de kille temperaturen wel even vergeten. Een superleuk adresje waar we dineerden, met heerlijke cocktails en vegan eten. Hip én parentfriendly. Tip: Neem zeker de ‘funky bolognaise’ met pruimtomaten en hazelnotencrumble. De kinderen hadden zelfs niet door dat er geen vlees aan te pas kwam! Ook de hamburger met kikkererwten en guacamole is overheerlijk. Andere fijne en niet te missen Mechelse adresjes met kinderen zijn o.a.:
  • Sister Bean: fijn brunchadresje met heerlijke koffie. Kinderen betalen volgens leeftijd! (Vismarkt 26)
  • Noen: de verplichte stop voor heerlijke taarten & drankjes, allemaal huisbereid. En er is een speelhoek voor de kinderen (Leermarkt 24)
  • Il Cardinale: De lekkerste hamburgers! (Sint-Romboutskerkhof 1)
  • Nicky’s Bakery: Hier kom je voor peanut butter brownie en de heerlijke zelfgemaakte Granola – mijn zak was binnen de week leeggegeten (Guldenstraat 16)

Klimmen in een metershoge toren

Daags nadien deden we de beklimming van de Sint-Romboutstoren.  Niet voor angsthazen, (of hartpatienten) want om de top te bereiken moesten onze kuiten zo'n 430 treden verwerken. Gelukkig dienden we niet alle treden in één keer te doen, maar konden we af en toe uitblazen in een ‘tussenstatie’. Zoals de klokkenkamer, waar o.a. Magdalena, Karel en Rumoldus (jep, elke klok heeft een naam) elke dag het beste van zichzelf geven. Toch indrukwekkend om te zien hoe zo'n beiaard marcheert. Een tikkeltje adembenemender nog was de skywalk, helemaal bovenaan de toren. Het was een mooie, heldere dag, dus we konden buiten de binnenstad ook de gevangenis, het stadion van KV Mechelen en zelfs het Atomium zien. citytrippen in Mechelencitytrippen in Mechelen

Verdwalen in een labyrint

Daarna was het tijd om de binnenstad te verkennen. Visit Mechelen heeft verschillende wandelingen uitgewerkt, volledig op maat van gezinnen met jonge kinderen. We combineerden de 'proevertjeswandeling' (= yes, er komt chocolade, kaas en wijn aan bod ;-)) met de wandeling 'Van Arend tot Zwaluw', waarin kinderen aan de hand van doe-opdrachten het Mechels erfgoed leren kennen. Onze zonen zijn geen geweldige stappers, maar er zijn genoeg spelprikkels onderweg bij wijze van incentive. Verdwalen in de kleine straatjes van het Begijnhof of spelen met reuzengrote poppen aan theaterhuis De Maan: ze vonden het helemaal geweldig. En plots kwamen we zelfs ineens een heus kinderlabyrint tegen. Echt een hele fijne manier om de stad te ontdekken waarin spelen, leren en proeven, hand in hand gaan. #Parentfriendly hebben ze daar goed begrepen in Mechelen!

Spelen in een museum

Eerlijk is eerlijk, we hadden het Speelgoedmuseum een paar maanden geleden ook al bezocht. Maar toen we onze kinderen vertelden dat we terug zouden gaan, waren ze meteen superenthousiast. Het is ook zo'n leuk museum: geen saaie opsomming van feitjes, maar een plek waar ze heel veel dingen kunnen uitproberen. Zoals een van de eerste computerspelletjes testen, groenten nabootsen met lego of spelen in een levensecht schilderij van Breughel. Tip: opteer zeker voor de gezinskoffer, want daarmee wordt het bezoek een echte speur- en speeltocht. Kortom: Laat Parijs of Barcelona eens links liggen en trek naar Mechelen! Je zal het je niet beklagen. Of om het met de woorden van mijn oudste zoon August te zeggen: 'daar gaan we zeker nog eens terug he?!' Een jaar lang is Maison Slash partner van Mechelen! Dat wil zeggen dat we de stad -die alvast bekend staat als kindvriendelijk- ook doorlichten op het #parentfriendly-gehalte. Maar evengoed organiseren we af en toe een eventje - zoals de Mighty Mornings! Ben jij al ingeschreven?