Meer dan ooit voelt een bezoek aan een museum of expo als een heuse vakantie! Slashparents Amelie en Kristof trokken samen met hun dochter Cozette (12) en hun twee zonen, Celest (11) en Oscar (9), naar het Huis van Alijn in Gent. Hier dompel je je onder in de geschiedenis van het dagelijkse leven van "de mens vanaf de 20ste eeuw". Of anders gezegd: hier toon je je kinderen de troetelbeertjes, de tonnen met waspoeder, de tampax-verpakking, uwen oude Donkey Kong. Haha! Ja, dit bezoek staat echt garant voor een goede brok pure nostalgie. Just what you need.

In’t kort

Het Huis van Alijn ligt boenk in het pittoreske centrum van Gent. Het is een museum waar de rituelen, tradities en gewoonten van het gewone leven vanaf de 20ste eeuw (ja, jouw jeugd!) centraal staan. Dankzij een gloednieuwe zoektocht kunnen kinderen het mysterie van Hendrik, het spook van Alijn, oplossen en dit stukje bijzondere geschiedenis ontdekken. Klinkt toch al toftoftof!?

 

De testers

De testers van de dag zijn een creatieve bende met als hobby’s: ballet, piano, tekenen en zelfs acteren! Onze crash test dummies houden niet zo van pretparken, maar wel van natuurwandelingen en mountainbiken en oef, ze pikken ook graag eens een leuke tentoonstelling mee. Ze hadden het Huis van Alijn nog nooit bezocht, dus ze konden er helemaal onbevangen induiken!

 

De tentoonstelling

De tentoonstelling neemt je mee doorheen een parcours van kleine aaneensluitende kamers. Historische shizzle, weetgewel? Tijdens je bezoek volg je de chronologische jaartelling. Je start dus meteen op 1 januari met de traditionele nieuwsjaarsbrief. Vandaaruit ga je verder naar de Driekoningen en maak je nog alles mee wat er in een (normaal) jaar te beleven valt: verjaardagen, vakanties, huwelijken, geboortes, kei hard uitgaan en zo meer. En dat dus allemaal met een gigantische retrosaus erover. Plus met veel kansen om zelf dingen te beluisteren en te besnuffelen. 

 


#Parentfriendly-punten

Het Huis van Alijn komt regelmatig met nieuwe opstellingen of een tijdelijke tentoonstelling. Kinderen van 5 tot 12 jaar worden op pad gezet met een detective kit vol attributen en moeten doorheen het museum allerlei dingen zoeken, knutselen en in elkaar steken om zo Hendrik, het spook van Alijn, te lokaliseren. Voor Celest en Oscar waren de opdrachten uitdagend genoeg zodat slashparents Amelie en Kristof soms eens moesten geraadpleegd worden. Ook grote zus Cozette stak hier en daar een handje toe. Het is dus niet zo dat jong en oud dit bezoek volledig los van elkaar moeten beleven. Het is een familiegebeuren.


Amelie en Kristof vonden het ook heerlijk om zo veel attributen en verhalen uit hun jeugd en die van hun ouders terug te zien en te herbeleven. De troetelbeertjes, de tonnen met waspoeder, de tampax-verpakking, uwen oude Donkey Kong, het wasmachine van de bomma, ...  Alles kwam terug en de verhalen ook. Het was voor hen een tof startpunt om met de kinderen en elkaar herinneringen op te halen. "Weette nog? Oh my god, zalig!"

 


Sfeer en gezelligheid

Ons testgezin werd super vriendelijk ontvangen. Ook in het museum zelf is er iemand aanwezig die ervoor zorgt dat alles steeds terug proper ligt voor het volgende gezin. Vergeet niet op voorhand te reserveren om het Huis van Alijn te bezoeken en kom aan op het juiste tijdsslot. Het museum van Alijn bestaat immers uit heel wat kleine ruimtes. Je wilt niet allemaal op elkaar staan drummen. Amelie, Kristof, Cozette, Celest en Oscar deden er ongeveer 1, 5 uur over om de permanente collectie te bezoeken. De tijdelijke circustentoonstelling hebben ze dus niet meer kunnen ontdekken. Daarvoor zouden ze graag nog eens terug komen! 

Achteraf ging ons gezin in Oudburg nog lekker sushi afhalen en maakten ze een wandeling in het centrum van Gent. Als je er dan toch bent, kan je er maar beter van profiteren! 


Kortom: het Huis van Alijn is een super tof museum waar alle generaties van kunnen genieten. Je geeft verhalen door die je als ouder soms zelf al vergeten was en je hebt een heleboel materiaal om op de weg naar huis over te vertellen en elkaar vragen te stellen. Top!

Praktisch

website: www.huisvanalijn.be
adres: Huis van Alijn - Kraanlei 65, 9000 Gent
Tickets: Voor kinderen/tieners onder de 19 jaar gratis - basistarief volwassenen: 8 euro.
Check zeker eens extra de openingsuren tijdens de kerstvakantie!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Huis van Alijn. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.