't Is januari! Een klassiek momentje om na te denken waar je dit jaar eens op vakantie zou gaan. (Als dat lukt. Als dat mag. Maar een mens moet dromen.) Na de corona-ervaringen en verlofindenhof-campings van afgelopen zomer: heb je al eens nagedacht of kamperen zonder luxe iets voor
jouw gezin kan zijn? Back to basics
gaan met drie kleine kinderen, oedoejeda eigenlijk? Slashparent Lobke is ervaringsdeskundige en laat graag in haar (vakantie)boeken kijken! 

Drie  (!) volle weken met 3 kinders op een Zweedse camping in ‘the middle of nowhere’ zonder elektriciteit, zonder warm water, zonder luxe.  Lobke deed het het je voor. Zonder deadlines, zonder moetjes en zonder WiFi. Maar wel mét elkaar. En laat dat nu de gezonde basis geweest zijn van heel hun vakantie. 

1. Je hebt geen te hoge verwachtingen

ynM8dJXx5ecNIPoxmgkEs4rCanocegwjtEPUgoN4.jpeg
Tijdens andere vakanties plan je je dagen vaak vol met uitstappen en allerlei coole activiteiten, Maar tijdens een back to basics-vakantie zijn de activiteiten slapen, koken, eten, afwassen, zorgen voor elkaar, een beetje zwemmen, bootje varen, eens gaan joggen en eindeloos mijmeren bij het vuur. Het leven hoeft niet altijd zo efficiënt te zijn, toch?

2. Het is de beste teambuilding voor je gezin

gD5mW2UCrx5fLEOn4ZlyWAmxnpYVlIiwhOAhZifx.jpeg

Het klinkt misschien overdreven, maar geloof ons: nergens anders ervaar je een groter gevoel van verbondenheid met elkaar. In een groot bos met enkel een tent en een vuurtje heb je geen afleiding. Je krijgt er wel tijd en rust voor in de plaats en je kan al die tijd aandacht aan elkaar schenken.

3. Je leert je kinders meer loslaten

bhJzxW4O5kbZSqLG6OFeXPpSefCeUx4885qISXP3.jpegDe natuur geeft je kinderen automatisch meer een gevoel van vrijheid. Terwijl ik met de afwas naar de outdoorkeuken loop, kom ik onderweg in het bos mijn drie (ja zelfs mijn 2,5-jarige peuter) kinderen tegen die druk kampen aan het bouwen of besjes aan het plukken zijn. Een vakantie in de natuur zonder verplichtingen, nergens anders heb ik een groter gevoel van vrijheid. Er zijn momenten dat ik zelfs kan doen wat ik wil (lezen, ukelele spelen of breien, jaja!) en ik hoor ondertussen de hele tijd mijn kinderen in de buurt, heerlijk toch?

 4. Je geeft ze respect voor de natuur mee

I30Nbjj44YdT3bfvOyQLg7xtm5eCw2RDzL1qmRdN.jpegAls je drie weken in het bos leeft, midden in de natuur, krijgen je kinderen automatisch meer respect voor het milieu. Het is meteen ook de ideale omgeving om ze een levende natuurles te geven en ze te leren dat ze hun rommel moeten opruimen en niet mogen achterlaten in het bos of dat ze voor de dieren moeten zorgen. Voor een picknick schillen en snijden we fruit en groenten zoals appels, wortels en kerstomaten in stukjes en vullen we onze drinkbussen aan de handwaterpomp. Mijn jongste dochter is ondertussen een echte milieuactiviste en neemt tijdens wandelingen zelfs een zak mee om onderweg zwerfvuil op te rapen. En ik kijk trots toe.

5. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn

AoZUAG3WEaHqItrIdgFSPrrWRoXnv5UjkRB5ATZJ.jpegNatuurlijk is het niet elke dag 'leuk', zo’n vakantie. Maar je kweekt automatisch meer veerkracht bij jezelf én je kinderen. Je moeten wassen met koud water. Of verdwalen in een bos en 14km wandelen. Of midden op het meer zitten met je kano wanneer het begint te stortregenen. Of langer wachten op eten omdat je eerst hout moet hakken om vuur te maken. Het zijn soms kleine tegenslagen waar je achteraf gelukkig keihard mee kan lachen. En...je geniet extra hard van een warm bad als je weer thuis bent.

6. Je wilt dit gevoel thuis vasthouden

V3qFHOc3yO0191kc7B1GH3jkRpNP0vssSXHmbpX8.jpegTrager en meer samen leven, langer dan drie weken per jaar. Dat is wat je elkaar belooft na zo’n vakantie. Hoe? Door minder te willen, elke dag samen naar buiten te gaan en je agenda bewust wat leger te houden bijvoorbeeld. En door af en toe in je tuin een vuurtje met worstjes of marshmallows te maken, dat kan ook natuurlijk! Life lessons dat corona ons geleerd heeft, maar die we nu meer dan ooit moeten vasthouden!

PRAKTISCH

7gLYF95rOum9BP5fO7rln6Ujs9oBksEZ4UUpo2Gr.jpegWil je ook eens back to basics gaan met je kinderen? Boek dan net als Lobke eens een Zweedse droomvakantie op Hatteboda Vildmarkscamping. Deze wilderniscamping ligt midden in het bos naast twee grote meren. Ideaal voor kinderen die de hele dag bij het water en in het bos willen spelen.