In 't kort 

De ATLANTIKWALL in Raversyde Oostende is een van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie. Je weet wel, van tijdens beide wereldoorlogen die hier vlak aan onze voordeur plaatsvonden. Voordat je denkt: mèh, klinkt saai... het is het niet! Er staan hier meer dan zestig bunkers, er zijn op- en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen. Voldoende voor anderhalf uur geamuseerd wandelen in dit openluchtmuseum langs de kustlijn!
De testers

Redactrice Ingrid bezocht als kind enorm - met de nadruk op énorm - veel musea en kerken. Met een 'erudiete' vader die erg veel van geschiedenis houdt, had ze lange tijd een serieuze overdosis. Maar nu ook haar zonen (11 en 13) een grote interesse tonen voor (oorlogs)geschiedenis, krijgt ze zelf gelukkig weer de smaak te pakken om meer te weten over de wereldoorlogen. 

"Geschiedenis herhaalt zich. Ik vind het daarom super belangrijk dat mijn kinderen voldoende weten welke gruwelijkheden er zich hebben voorgedaan in ons land en daarbuiten. Dat was althans mijn insteek voor een museumbezoek aan Atlantikwall", lacht ze.  "Mijn kinderen zelf daarentegen zijn vooral vanwege 'war games' als Fortnite en War Zone geïnteresseerd in het wapenarsenaal dat opgesteld staat aan de Oostendse kust. Met open mond sta ik te kijken wat ze daar allemaal al van af weten!"

De plek 

"Een weekendje aan zee zijn, langs de kust wandelen én een streepje geschiedenis opdoen. Dat leek me een topcombinatie na alle boswandelingen van afgelopen maanden! Het openluchtmuseum Atlantikwall heeft uitzicht op zee - ah ja, the whole point waarom de Duitsers daar hun verdedigingslinie maakten - en is perfect om anderhalf uur met kinderen rond te lopen. Hier loop je letterlijk doorheen WOI én WOII!"

Je leert er over het soldatenleven, over bunkers en kanonnen. Dankzij deze site lukt het alvast een beetje om je je in te leven in de tijd van toen: de verveling van het wachten, de stress van het vechten. We zien uniformen, slaapplaatsen en communicatiekamers. Alles wordt heel goed uitgelegd! Ondanks dat mijn kinderen zich te oud achten voor het zoekboek, vind ik het wel écht een aanrader. Het geeft enorm veel uitleg op een laagdrempelige manier! Meenemen dat boekje dus! 


Parentfriendly punten? 

"ATLANTIKWALL" heeft absoluut geïnvesteerd in een aanbod voor families. Het is niet altijd evident om 'saaie' geschiedenis laagdrempelig te maken. Hoewel mijn kinderen intussen groot genoeg zijn om het gewone parcours van een museum te volgen, was ik zoals gezegd erg opgetogen over de zoektocht voor kinderen. Ook de audiogids geeft enorm veel info, en een machine met knoppekes is al-tijd interessant, niet?"


Algemene indruk

"Vanwege de strenge Covid-maatregelen verlies je misschien een beetje het effect van vrij rondlopen in het domein, maar op z'n minst kan je zeggen dat het hier allemaal goed geregeld is. Er staan her en der vrijwilligers die je vriendelijk de weg wijzen. Alles samen hebben we hier een dik anderhalf uur rondgewandeld. Dat was goed voor de stappenteller van de tieners, en verrijkend voor onze hoofden! Atantikwall in Oostende is sowieso leuk voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook voor jongere kinderen zijn de ondergrondse gangen spannend genoeg en de kustomgeving prachtig!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Oostende. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.