Reizen. Het is vandaag nog eventjes iets om van te dromen. Maar voor wanneer het zover is, heb jij voldoende inspiratie nodig. Liefst een vakantie - die als het even kan- nog in eigen bubbel is, en lekker je 1000UurDeDeurUit laat optellen. Maison Slash heeft wat fantastische slashparents in de gouden schuif zitten die met plezier hun vakantie ervaringen met jullie delen. Slashparent An van Nononsonsmoms gooit wat tips en tricks  voor een reis naar het hoge noorden effe in de groep! (De reis werd uiteraard gemaakt in pré-corona-tijden)
BLOG-IJSLAND-dag-3-4454-2-1024x683.jpg

De route

Ik bezocht verschillende websites van reisorganisaties die IJsland in hun gamma hebben en deed daar een hoop inspiratie op. Ik zag prachtige jeeptours door het binnenland en ringroadroutes ‘In 12 dagen rond IJsland’ met het bezoek van de highlights.
Wie ons kent, weet dat we niet zo van drukte houden. De alternatieven door het binnenland spraken ons erg aan. Maar omdat we op korte termijn niet opnieuw naar IJsland gingen reizen, wilden we toch de echte highlights niet missen.  Het eerste dilemma diende zich aan. En dus stelde ik onze eigen route samen: een combinatie van de ringroad én het binnenland.

BLOG-IJSLAND-dag-3-4439-1024x683.jpg

De good old papieren kaart

De eerste stap daarin was een deftige wegenkaart kopen van IJsland. Ik ben fan van kaarten en met een ouderwetse kaart heb ik het beste overzicht. Bovendien stonden er op die kaart ook welke wegen gravelroads waren en welke geasfalteerd waren. Uiteindelijk wel heel belangrijk als je besluit een gewone auto te huren en geen 4×4.

Autoverhuur

Ik las me in over het binnenland en kwam al snel te weten dat je met een city 4×4 er enkel komt in ideale omstandigheden en dat het overal afgeraden wordt door IJslandkenners. Er komen river crossings aan te pas en waterschade dekt geen enkele verzekering. Dus gingen we voor een full 4×4. Zo eentje waarmee je over de andere auto’s heen kijkt en een trapje nodig hebt om er in te geraken. Ik wilde mijn vakantieplannen niet moeten wijzigen omdat de rivieren te hoog stonden, laat staan in de middle of nowhere met mijn kinderen in panne vallen.

BLOG-IJSLAND-dag-4-4629-1024x683.jpg

We boekten uiteindelijk bij MyCar.is . Een kleinere verhuurmaatschappij die enkel splinternieuwe Toyota’s verhuurt en voor de Landcruiser nog zeer schappelijk van prijs was tov van de andere verhuurmaatschappijen. Onze Landcruiser had 4000 km op de teller en rook nog naar het nieuw.

De extra’s

We huurden ook WiFi bij en dat bleek een goede zet. Dat kleine ding zette het 4G signaal om in een eigen WiFi netwerk. Dus gedurende de vaak lange ritten konden de kinderen zich amuseren met de iPads. En ik kon vlotjes opzoekingen doen en open street maps raadplegen. Want Google Maps kent het binnenland van IJsland niet zo goed. We namen ook nog een extra verzekering tegen steenslag enz. Iets wat ik niet alleen zou aanraden als je het binnenland intrekt, want sommige wegen die toegankelijk zijn voor gewone auto’s zijn ook gravelroads. 

De accomodaties

Ik stippelde op de kaart, die hier bijna als tafelkleed werd gebruikt in die periode, een route uit en gebruikte Google Maps om de afstanden te berekenen tussen 2 mogelijke overnachtingsplaatsen. Wanneer ik de afstand tussen 2 verblijfplaatsen doenbaar vond, begon ik gericht te zoeken op het internet naar accomodaties. Het merendeel boekte ik via Expedia. De enkele keren dat het aanbod niet echt voldeed, zochten we op Booking en boekten we daar.

BLOG-IJSLAND-dag-4-4741-1024x683.jpg

Verder boekten we ook twee berghutten. Die werken zonder bookingsites dus dat deden we rechtstreeks.

In de meeste accomodaties verbleven we maar één nacht. Enkel rond Myvatn in het noorden verbleven we 3 nachten en in het zuiden verbleven we 3 keer 2 nachten. 

De vlucht

Je kan rechtstreeks vliegen vanuit Brussel naar Reykjavik met Icelandair. Ik zocht vorig jaar naar de goedkoopste tickets online en boekte ze bij Kilroy. Uiteindelijk kregen we in mei een mailtje van Icelandair dat er iets was met onze heenvlucht en dat we contact moesten opnemen met onze reisagent. 

BLOG-IJSLAND-dag-2-4279-1024x683.jpg

Na wat onderzoek via onze boekingscode leek onze heenvlucht verdwenen. Lichte paniek. We kregen bij Kilroy niemand vast en bleven in onzekerheid zitten. Na een week kregen we eindelijk iemand in Denemarken te pakken die ons te woord stond en ons verzekerde dat ze met ons contact gingen opnemen en een tegenvoorstel gingen doen. Eerst kwamen de vroegere vertrekken aan bod. Alle begrip natuurlijk. 

Uiteindelijk hield Kilroy zich wel zijn woord en kregen we de week nadien 2 alternatieven voorgeschoteld. We kozen voor vertrek in Brussel met tussenstop in Oslo als alternatief. 

BLOG-IJSLAND-dag-3-4322-1024x683.jpg


Waneemjebestmee?

Voor IJsland raad ik het laagjesprincipe aan als je de juiste outfit zoekt. 

Bovenaan: 

  • sportbh (voor mij dan)
  • synthetisch of wollen t-shirt
  • fleece-trui
  • donsjas
  • regenjas

Onderaan:

  • wandelbroek (al dan niet zo’n mooie afritsbare)
  • regenbroek
  • wandelsokken
  • bergbottines

Ik had verder één gewone outfit mee om te vliegen, maar die bergbottines deed iedereen daaronder aan om gewicht en ruimte in de valies te sparen. We hadden ook allemaal nog waterschoenen/sandalen mee voor in de warmwaterbronnen, zwemkledij en microvezel handdoeken. En lichtgewicht slippers voor in de accomodaties. Vergeet zeker ook je buff, muts en handschoenen niet. 

BLOG-IJSLAND-dag-4-4567-1024x683.jpg

Ode aan de donsjas

Een donsjas raad ik iedereen aan. Mijn kinderen dragen dat al jaren. Het is hun jas waarmee ze naar school gaan. En mijn man en ik hebben er ook eentje. Dat is heel warm en heel compact in een zakje te stoppen zoals je met een slaapzak zou doen. Het neemt amper ruimte in, in je rugzak of valies. Bij regen doe je er gewoon een degelijke regenjas over aan en je kan zelfs sneeuwstormen trotseren.

BLOG-IJSLAND-dag-8-5413-683x1024.jpgIn laagjes: regenjas over donsjasBLOG-IJSLAND-dag-12-6078-1024x683.jpg

Sneakers zijn niet echt geschikt voor deze reis. Ik heb veel binnenpretjes gehad bij de aanblik van mensen die met hun sneakers of lage sportschoentjes toch steen per steen een beekje probeerde over te steken of plassen probeerden te ontwijken. 

Onze uitstappen

We deden tijdens onze reis twee begeleide activiteiten:

Geld

In IJsland betalen ze met IJslandse Kroon (ISK). Het is een land waar iedereen met de kaart betaald. Zelfs naar het toilet gaan (heel soms betalend) kan je met de kaart. We hebben geen briefjes en munten in onze handen gehad gedurende de hele reis.

Wakostda?

Een vraag die meermaals terug komt en die enorm moeilijk te beantwoorden is omdat het van veel factoren afhangt: accomodaties met privé sanitair of niet, hotels of niet, self catering of niet, full 4×4 of niet, 10 dagen of 3 weken,….

Voor ons kwam het uit op 630 euro per dag. Alles in. Tanken, aankopen supermarkt, vluchten, huurauto, hotels, hostels, berghutten, gletsjertocht en whalewatching, af en toe uit eten gaan, taxi van en naar de luchthaven thuis,… kortom alles.

BLOG-IJSLAND-dag-4-4802-1024x683.jpg

Dat gaat over veel centen. Kan dat veel goedkoper? Ja. Je kan kamperen of zelfs een camper huren. Of een gewone auto huren en het binnenland links laten liggen. Of minder lang gaan.

Kan dat duurder? Moeiteloos als je voor hotels kiest. We betaalden 2 keer bijna 900 euro voor 2 nachten in een hotel/guesthouse met ontbijt. En dat is geen luxehotel dan.

BLOG-IJSLAND-dag-1-3813-1024x683.jpg

Uit eten gaan in een pizzeria met een frisdrankje voor iedereen zit rond de 75 / 80 euro.

IJsland is een redelijk duur land om te leven en te verblijven. Daar kan je niet om heen. Maar het was voor ons elke cent waard. Een afweging die ieder voor zich moet maken.

BLOG-IJSLAND-dag-1-3831-1024x683.jpg

Op Nononsonsmoms, de blog van An kan je de volledige reisroute die An en haar gezin naar Ijsland maakten terug vinden!